Dacă alegeți să mâncați preparate pe bază de carne doar o dată pe săptămână, în scurt timp veți vedea beneficiile unui astfel de regim alimentar.
În ultimul timp, carnea a devenit un produs din ce în ce mai controversat, din cauza multitudinii de produse chimice, furaje și hormoni de creștere cu care sunt „îndopate” animalele în crescătorii. Pentru a fi siguri că vă mențineți sănătatea sau măcar că aceasta nu este afectată atât de mult de ceea ce mâncați, cea mai bună soluție ar fi să renunțați la consumul preparatelor pe bază de carne. Dacă nu sunteți convins că o astfel de atitudine s-ar potrivi personalității dumneavoastră, vă prezentăm trei motive pentru a renunța la consumul de carne.
Mai puțină carne înseamnă o sănătate de fier
Alimentele pe bază de carne, în special carne roșie, sunt, poate, cea mai importantă sursă de grăsimi saturate din alimentație. Reducerea cantității de carne consumată într-o zi, fie că este vorba de carne de vită, de porc, de miel sau de pui, poate diminua în mod semnificativ riscul apariției bolilor cardiace și a anumitor forme de cancer.
Nutriționiștii sunt de părere că scăderea consumului de carne încurajează consumul de legume. În plus, dacă în fiecare zi vă îmbogățiți alimentația cu o cantitate cât de mică de legume, puteți reduce cu până la patru la sută riscul de a vă îmbolnăvi de inimă și cu până la șase la sută riscul unui atac cerebral.
Faceți economii
Un consum mai mic de carne vă poate ajuta să fentați criza. Un kilogram de carne de vită costă aproximativ 20 de lei, cu mult mai mult decât un kilogram de fasole, de cartofi sau orice legumă.
Dacă o familie formată din patru persoane renunță o zi pe săptămână la friptură în favoarea unei mese sănătoase compuse din legume, economiile realizate se vor simți în scurt timp.
Mâncând mai puțină carne salvați planeta
Industria crescătoare de animale este „responsabilă” pentru o cincime din cantitatea totală de gaze de seră emisă pe planetă și, în plus, folosește până la 30 la sută din resursele solurilor.
Din acest punct de vedere, „acțiunea” legumelor și a altor produse ale pământului nici măcar nu poate fi luată în seamă. Profesorii universitari americani au făcut o comparație interesantă. Ei au spus că beneficiile renunțării la consumul a 600 de grame de carne (ceea ce înseamnă cantitatea de carne consumată la o masă de o familie formată din patru persoane) echivalează cu cele aduse de schimbarea unui autovehicul standard cu o mașină hibrid de ultimă generație.