Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor” al Clubului Copiilor din Vatra Dornei prezintă timp de trei săptămâni, în Statele Unite ale Americii, cele mai frumoase cântece și jocuri populare din principalele zone etnografice din România. Artiștii dorneni au plecat în America în dimineața zilei de vineri, 14 noiembrie, urmând a reveni în țară pe 4 decembrie. Grupul care a făcut deplasarea în State este format din cinci perechi de dansatori, majoritatea fiind și soliști vocali, și doi instrumentiști, fiind însoțit de profesorii Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, și de prof. Dorin Pardău, cei doi având și rol de instrumentiști.
Ansamblul dornean a fost selectat să facă deplasarea peste ocean de un grup de americani, specialiști în folclor, care a făcut anul trecut o vizită în România pentru a vedea evoluția celor mai bune formații folclorice chiar la ele acasă.
“Sunt membri ai unei organizații foarte mari din statul Massachusetts, Folk Arts Center of New England, care are peste 500 de membri și promovează folclorul din toată lumea în Statele Unite ale Americii. Au ajuns și la Vatra Dornei, unde noi le-am oferit un spectacol folcloric în care am prezentat cântece și dansuri populare din zona noastră. Ei au fost foarte încântați de ceea ce au văzut la copiii noștri și ne-au propus să facem un turneu în Statele Unite, care, spre bucuria noastră, s-a materializat”, ne-a spus prof. Vasile Moroșan.
Spectacole la Harvard și Cambridge, dar și în comunitățile românești, pe 1 Decembrie
Folk Arts Center of New England a organizat pentru dorneni un program variat pe tot parcursul șederii de 18 zile în America. Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor” va avea spectacole și ateliere de lucru în diferite școli și colegii, cele mai importante fiind cele susținute la Universitatea Harvard și MIT Institute – University of Cambridge.
„Este o onoare pentru noi să prezentăm cântecele și dansurile populare românești în două dintre cele mai mari universități din lume. Asta înseamnă că și organizatorii au încredere în noi. Profitând de faptul că vom fi acolo de Ziua Națională a României, vom participa și la spectacolele organizate pentru diaspora din acest stat. Pentru comunitatea românească am pregătit spectacole cu folclor din Țara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia și Banat, tradițiile populare unice în Bucovina la sărbătorile de iarnă, colinde, jocuri cu măști, plugușorul. Încercăm să aducem un strop de bucurie înainte de sărbători în casele celor care locuiesc în America”, a precizat Vasile Moroșan.
Ziua Recunoștinței, sărbătorită împreună cu tineri americani
Pe lângă workshopuri și întâlniri cu comunitatea românească din Boston, tinerii din Dorna vor avea șansa să viziteze foarte mult. Organizatorii le-au pregătit un program foarte variat. Pe lângă vizitele la universități și colegii, unde vor susține și spectacole pentru elevii și studenții americani, ei sunt invitați la un meci de fotbal american, vor participa la o emisiune în direct la postul de radio World Music Radio Durhan, vor face mai multe tururi, împreună cu ghizi profesioniști, ale unuia dintre cele mai vechi orașe americane, Boston, vor sărbători Ziua Recunoștinței împreună cu tineri din America. Pe lângă ce le-au oferit americanii, profitând de faptul că vor avea și trei zile libere și de faptul că New York-ul este relativ aproape de Boston, membrii Ansamblului Folcloric “Plaiurile Dornelor” vor ajunge între 24 și 26 noiembrie și la New York.
Atuurile pentru a ajunge în America
Elena Petrescu, elevă în clasa a XII-a și membră a Ansamblului “Plaiurile Dornelor” de 12 ani, ne-a spus înainte de plecare că nu a crezut până acum că va merge în America. „A fost un vis în care am început să cred abia după ce am obținut vizele de la Ambasada Americii. Profesionalismul și felul nostru de a fi într-un spectacol prezentat unor oaspeți din America au fost atuurile noastre pentru a ajunge peste ocean. Acolo vom organiza workshopuri, iar pe 1 Decembrie vom sărbători Ziua Națională a României printr-un spectacol amplu împreună cu românii de acolo”, ne-a spus Elena Petrescu.
Deplasarea în Statele Unite pentru a sărbători Ziua Națională a României împreună cu comunitatea românească nu ar fi fost posibilă fără sprijinul substanțial oferit de Ministerul Educației.
„Suntem încântați să vedem că munca noastră este recunoscută, este apreciată de Ministrul Educației, care ne-a oferit încrederea de a reprezenta România în Statele Unite de Ziua Națională. Este un proiect susținut de Ministerul Educației Naționale prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și de Primăria Municipiului Vatra Dornei”, a precizat directorul Vasile Moroșan.
Mesageri ai obiceiurilor și tradițiilor noastre în comunitățile unde trăiesc români
Membrii Ansamblului Folcloric “Plaiurile Dornelor” consideră că deplasarea în America este o oportunitate apărută în urma unor activități extrașcolare, care oferă șansa ca cei mai buni să meargă peste hotare. Câștigători ai mai multor concursuri din România, tinerii dorneni au fost invitați să participe la festivaluri folclorice internaționale în Franța, Germania, Italia, Polonia, Ungaria, Turcia, Ucraina și Republica Moldova și să participe la programele de radio și la emisiunile televiziunilor regionale și naționale.
În 2011 și 2012, cu ocazia Zilei Naționale a Românei, ansamblul dornean a fost în Italia, spectacolele susținute de ei, timp de două săptămâni, în comunitățile de români din această țară, dar și în câteva școli frecventate numai de copiii italieni bucurându-se de un succes foarte mare.
„Finalitățile acestor activități extrașcolare pe care noi le desfășurăm în cluburile și palatele copiilor sunt foarte benefice pentru copii. Pe lângă activitățile non-formale pe care le desfășoară în aceste instituții, sunt foarte multe turnee, concursuri în țară și străinătate și alte competiții. Anul acesta am fost cu copiii în Slovacia, la un festival de folclor, unde grupul nostru a fost foarte apreciat, dar cel mai mult ne bucură onoarea de a susține spectacole de folclor pentru românii care trăiesc în afara granițelor”, a mai spus Vasile Moroșan.
Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor” a fost fondat în anul 1977, la Clubul Copiilor Vatra Dornei, având ca membri elevi cu vârstele cuprinse între 7 și 18 ani care iubesc arta tradițională românească, muzica, dansul popular și meșteșugurile tradiționale.