Tocinei ”Frații românași” (rețetă de la românii din Italia)



Tocinei ”Frații românași” (rețetă de la românii din Italia). Foto:facebook.com/BucovinaGustoasa
Tocinei ”Frații românași” (rețetă de la românii din Italia). Foto:facebook.com/BucovinaGustoasa

Rețeta de tocinei bucovineni din vechime se pare că a suferit niște interesante transformări după ce românii au ajuns, cu obiceiuri alimentare cu tot, pe alte meleaguri. Această variantă este acum la modă în comunitățile de români din Italia și reușește în felul său să unească, în jurul unei farfurii cu un deliciu rustic dintr-un colț de țară, dorul de țară al românilor din zone diferite. Este vorba doar despre mici adaosuri de arome, dar asta face totul și mai gustos…
Avem nevoie de:
1 kgde cartofi maturi (nu se folosesc cartofii noi pentru că lasă multă zeamă), 4 ouă, 4 linguri griș, 2-4 liguri făină albă, 2 linguri smântână, o linguriță sare, o linguriță piper, o linguriță boia de ardei, puțin cimbru uscat, un cățel de usturoi, o ceapă mică sau o bucățică de praz tocate fin, opțional o lingură de brânză de burduf, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit și smântână sau iaurt gras pentru servit
Preparare:
Curățăm cartofii de coajă și îi radem prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mici. Presăm ușor cartofii rași, fără a-i stoarce complet, doar pentru a elimina o parte din zeama care face cartofii să se înnegrească. Presărăm peste ei sare, piper, puțină smântână și adăugăm ouăle. Amestecăm bine, apoi presărăm grișul și lăsăm 10 minute compoziția. După acest interval presărăm și puțină făină albă, dacă e necesar, doar cât să se poată lega totul la prăjit. Compoziția nu trebuie să fie prea deasă, pentru ca tocineii să nu iasă seci. Împărțim compoziția în 3 vase. În unul lăsăm totul așa cum este sau putem adăuga brânză de burduf. Tocineii vor avea gustul bucovinean clasic. În al doilea vas adăugăm usturoiul ras, boia și cimbru, care vor conferi aromă ardelenească. În al treilea vas punem peste cartofi ceapa sau prazul tocate fin, care vor conferi aroma oltenească. Încingem ulei într-o tigaie neaderentă și începem să punem cu o lingură câte puțin, aplatizând fiecare grămăjoară până devine ca o turtiță. Începem cu compoziția simplă, apoi continuăm cu cea cu ceapă și doar la urmă prăjim tocineii cu usturoi, ca să nu se amestece ciudat aromele. Fiecare tocinel se prăjește pe o parte până se rumenește și abia apoi se întoarce pentru a se rumeni pe cealaltă parte. Dacă s-a pregătit corect compoziția, tocineii se vor lega frumos și nu se vor rupe la întoarcerea de pe o parte pe alta. Tocineii astfel pregătiți se servesc calzi, cât sunt crocanți, cu smântână groasă sau cu iaurt. Spre deosebire de cei bucovineni autentici, aceștia nu se potrivesc cu zahăr presărat deasupra, așa cum se consumă în unele locuri. Se asortează însă și cu sos de hrean sau cu salate acrișoare, pentru cine preferă astfel de asociere.



Recomandări

Ce rol au ouăle în plăcintele sau prăjiturile cu brânză. Rețetă plăcinte cu brânză telemea și ouă