Studiu

Tinerii care au părinți duri sunt mai expuși riscului de dependență de internet



Un studiu nou efectuat în Grecia arată că adulții tineri cu un „atașament nesănătos” față de folosirea de internet spuneau în mai mare proporție decât alți tineri că părinții lor erau stricți și lipsiți de afecțiune.
Cercetătorii spun că tinerii care au parte de părinți duri, solicitanți, care nu dau semne de afecțiune, tind să fie triști și să aibă probleme în a-și face prieteni, iar aceste trăsături ale personalității amplifică riscul de dependență de internet.
„Pe scurt, a fi un părinte bun, ceea ce include căldura parentală și afecțiune, este asociat unui risc mai mic de dependență de internet în rândul copiilor”, explică autorul studiului, Argyroula E. Kalaitzaki de la Institutul de Educație Tehnologică din Heraklion. „În schimb, a fi un părinte rău, autoritar, neglijent și excesiv de intruziv este asociat cu un risc mai mare al dependenței de internet”, a adăugat cercetătorul.
Cine e mai expus la dependența de internet
Studiile asupra dependenței de Intenet sunt relativ noi, iar unele dintre ele sugerează că acei copii care au probleme în a relaționa cu alte persoane în realitate ar putea fi mai predispuși la un nivel mare al utilizării internetului. De asemenea, cei retrași și singuratici ar putea fi la rândul lor mai predispuși să petreacă perioade excesive de timp pe internet.
Studiul efectuat de echipa lui Kalaitzaki a implicat 700 de adulți tineri, în vârstă de aproximativ 20 de ani. Aceștia au completat un chestionar în care au răspuns la întrebări despre sentimentele de singurătate, tristețe și anxietate și despre nivelul de timp pe care îl petrec pe internet. De asemenea, participanții la studiu au răspuns la câteva întrebări care doreau să identifice cum au fost crescuți în primii 16 ani de viață.
Copiii care își aminteau tații drept lipsiți de afecțiune și dornici de control tindeau să aibă mai multe probleme în a relaționa cu alte persoane, iar cei ce aveau probleme în a relaționa cu alte persoane erau mai predispuși să fie dependenți de internet.
Părinții ar trebui să fie conștienți de impactul negativ al stilului autoritar
De asemenea, cei ce își aminteau mamele ca fiind un părinte nu foarte bun tindeau să raporteze un nivel mai mare al tristeții, ceea ce era la rândul său asociat dependenței de internet.
„Părinții ar trebui să fie conștienți de impactul negativ pe care îl poate avea acest stil parental ulterior în viața copilului”, a comentat Kalaitzaki.
Alte studii internaționale sugerează că dependența de internet poate afecta sănătatea fizică și mentală a unei persoane, explică specialistul. Cei care petrec excesiv de mult timp online tind să fie distrați, tensionați, nervoși și iritabili și să fie afectați de tulburări de somn și oboseală.
„Discuția este de mare interes pentru întreaga societate, deoarece dependența de internet are legătură cu un mediu prezent în aproape toate casele și care nu este reglementat, precum drogurile”, spune George Floros, un cercetător specializat în dependențe la Universitatea Aristotel din Thessaloniki din Grecia.
Mulți părinți oferă un model negativ copiilor lor
„Părinții ar face bine să examineze ce fel de model prezintă copiilor. Tot mai mulți părinți tineri par să fie preocupați cu tehnologia în dauna contactelor sociale, iar asta oferă un model negativ copiilor lor”, spune Floros.
Floros spune că părinții pot greși în două moduri diferite, ambele având potențialul de a amplifica riscul dependenței de internet. Pe de o parte, părinții excesiv de permisivi ar putea permite copiilor să folosească internetul de tineri pentru a scăpa de responsabilități (căci un copil nesupravegheat în fața computerului necesită mai puțin efort din partea părinților decât un copil prezent și activ). Pe de altă parte, părinții care vor să controleze totul riscă să aibă copii care comit acte de „rebeliune” sau care se închid în ei, ceea ce poate duce la rândul său la folosirea excesivă a internetului.
„Părinții care identifică în copiii lor simptome ale dependenței, cum ar fi timpul excesiv petrecut online, nevoia de petrece tot mai mult timp online, somnul insuficient, oboseala, apatia, nervozitatea sau iritabilitatea când nu sunt pe internet, afectarea relațiilor și a performanțelor școlare, ar trebui să contacteze un medic”, a concluzionat Kalaitzaki.



Recomandări

Peste 1.100 de sesizări de violență în familie, din care aproape 800 confirmate, înregistrate anul trecut la Protecția Copilului Suceava

Peste 1.100 de sesizări de violență în familie, din care aproape 800 confirmate, înregistrate anul trecut la Protecția Copilului Suceava
Peste 1.100 de sesizări de violență în familie, din care aproape 800 confirmate, înregistrate anul trecut la Protecția Copilului Suceava

A crescut numărul sucevenilor care au ajuns la Urgențe din cauza drogurilor. Cel mai tânăr pacient din acest an are 15 ani