Cei aproape 50 de beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, sunt ajutați să se opună pasivității, renunțării sau inacțiunii de lungă durată prin terapia prin muncă, dans, cântec, numită de specialiști psihoterapie ocupațională. Așa cum ne-au spus și reprezentanții centrului de recuperare, nu se poate vorbi despre recuperarea și reabilitarea bolnavilor de la Mitocu Dragomirnei fără a vorbi de terapie ocupațională și ergoterapie (terapie care utilizează activitatea în vederea readaptării persoanelor cu handicap fizic și mintal).
Asistentul medical principal Laura Bocăneț, din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, ne-a spus că scopul terapiilor ocupaționale este cel de a le stârni beneficiarilor interesul, curajul și încrederea în forțele proprii. „Încercăm să le stimulăm capacitățile creatoare, aptitudinale, cât și dezvoltarea unor deprinderi noi. Beneficiarii de la CRRN Mitocu Dragomirnei sunt învățați să își mențină interesul și să aprecieze rezultatul muncii lor. În acest sens, anul trecut a fost construită o seră unde au fost cultivate roșii, iar grădina de legume a oferit o paletă largă de sortimente de legume. Toate legumele au crescut și s-au dezvoltat sub atenta îngrijire a beneficiarilor. Toamna s-a făcut bilanțul, iar cămara găzduiește acum zarzavaturi și murături, suc de roșii din legumele culese din grădina și sera centrului. Cu alte cuvinte, psihoterapia ocupațională îi ajută pe beneficiari să nu renunțe așa ușor, să aibă o activitate pe o perioadă mai lungă, să își ocupe mintea cu ceva”, a explicat Laura Bocăneț.
Activități pentru recuperarea persoanelor cu handicap
Unele persoane cu handicap internate la CRRN Mitocu Dragomirnei fac progrese în fiecare zi, vizibile atât pentru personalul centrului, cât și pentru familie. „Un miracol în fiecare zi”, ne-a spus Laura Bocăneț, care a dat câteva exemple de persoane care au reușit să facă progrese… mici, pentru cei care-i cunosc puțin, dar enorm de mari pentru familia care îi știa cum i-a adus în centru și vede cum se comportă după o perioadă de terapie. Specialiștii din cadrul Protecției Copilului spun că „recuperarea bolnavului reprezintă etapa finală sau mai degrabă rezultatul unui proces mult mai complicat, deși, uneori, ni se pare simplu”.
Poate de aceea personalul Centrului de Recuperare de la Mitoc a încurajat inițiativele care contribuie la schimbarea mentalității cetățenilor și prevenirea marginalizării persoanelor cu dizabilități. În acest sens, CRRN Mitocu Dragomirnei a organizat o serie de acțiuni: excursii la mănăstiri și diverse obiective turistice din zonă, spectacole și vizite la cinematograf, acțiuni în care au fost implicate comunitatea și biserica, pentru a încuraja o viață activă pentru beneficiari. „Vrem să continuăm și în anul 2016 cu astfel de activități și sperăm ca familiile beneficiarilor, comunitatea, instituțiile publice să se implice cât mai mult. Dacă în 2015 am avut un caz de reinserție socială finalizat cu succes, în 2016 ne dorim mai multe astfel de cazuri”, a completat Laura Bocăneț.
Centrul de recuperare de la Mitocu Dragomirnei, de nouă ani în slujba persoanelor cu dizabilități
Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei are o capacitate de 49 de locuri, distribuite în două clădiri (39 la CRRN și zece în Locuințe Maxim Protejate – LMP). Unitatea a fost înființată printr-un proiectului PHARE și a început să funcționeze pe 15 octombrie 2007. Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică asigură persoanelor adulte cu handicap neuropsihic găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, socializare/resocializare și reinserție socio-familială, pe o perioadă nedeterminată, în funcție de nevoile individuale ale beneficiarilor.
La CRRN Mitocu Dragomirnei, după cum ne-a explicat asistentul medical principal Laura Bocăneț, când vorbim de reabilitare vorbim despre totalitatea intervențiilor medicale, psihoterapice și de suport social ce se aplică integrat, continuu/discontinuu, dar diferențiat, în raport cu etapa de evoluție, gravitatea și tipul de tulburare, având drept scop, în primul rând, prevenirea bolii și apoi susținerea eforturilor persoanei cu dizabilități psihice în complexul proces al recuperării, oferind acesteia posibilitatea de a munci, de a trăi în comunitate, de a se bucura de o viață socială într-un ritm propriu, dar realist, într-o atmosferă de respect, suport, încredere și speranță.









