Tragic

Temuta gripă AH1 a ucis un sucevean



Directorul adjunct medical al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a confirmat ieri decesul
Directorul adjunct medical al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a confirmat ieri decesul

Un tânăr de 23 ani, din Cajvana, infectat cu virusul gripal AH1, a murit în Spitalul Județean de Urgență, unde fusese internat în stare critică. Suceveanul a decedat pe data de 4 februarie, în timp ce se afla în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, iar decesul a fost confirmat ieri, de directorul adjunct medical al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Este primul caz din acest sezon rece, în care o persoană din județ este ucisă de gripă.
Pe data de 23 ianuarie, tânărul a început să acuze simptome de răceală, iar câteva zile mai târziu, pe 28 ianuarie, a mers la medic, fiind depistat cu bronhopneumonie gravă și pleurită dreaptă. Suceveanul a fost internat în secția de Pneumoftiziologie, de unde ulterior a fost transferat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, cu simptome de insuficiență respiratorie acută severă.
La scurt timp, fiindcă starea sa s-a agravat, în ciuda tratamentului medicamentos, pacientul a fost transferat la Reanimare. Aici, sănătatea tânărului s-a înrăutățit progresiv, pentru ca în data de 4 februarie să fie înregistrat decesul. Înainte de a muri, suceveanului i s-au recoltat probe care au fost trimise spre analiză la Institutul Național Cantacuzino. Ulterior, investigațiile de laborator au confirmat infecția cu virusul gripal AH1, care este unul mai agresiv (așa-numita gripă porcină).
Avea sistemul imunitar slăbit din cauza unei forme de cancer a sângelui
Suceveanul care în data de 4 februarie a murit în Spitalul Județean de Urgență din cauza gripei suferea de o formă de cancer a sângelui, mai exact de limfom, condiții în care infecția respiratorie a evoluat agresiv. Anterior îmbolnăvirii de gripă, el nu fusese vaccinat împotriva bolii, a subliniat ieri dr. Cătălina Zorescu.
În momentul de față, în județ se înregistrează o explozie de cazuri de gripă, însă nu toate îmbolnăvirile sunt confirmate prin teste de laborator. Din 45 de cazuri de gripă înregistrate numai săptămâna trecută, doar 11 au fost confirmate prin analize specifice, efectuate la Institutul Național Cantacuzino (patru de gripă AH1, cinci de gripă AH3 și două de gripă B, ultimele fiind infecții cu virusuri gripale obișnuite). În celelalte situații, diagnosticul a fost stabilit de medici în baza simptomelor prezentate de pacienți.
”DSP Suceava, precum și întreaga rețea de furnizori de servicii medicale acordă o atenție deosebită monitorizării evoluției afecțiunilor respiratorii și acordării de servicii de diagnostic și tratament pacienților care se prezintă la consultație, dar se cunoaște riscul evoluției și a unor forme mai grave de boală, în special la grupele de pacienți cu risc. Este vorba aici de persoane care prezintă afecțiuni grave asociate, vârstele extreme, gravide, personal medico-sanitar”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, recomandând populației să respecte indicațiile medicilor pentru a evita îmbolnăvirile.
În plin sezon antigripal, autoritățile au sistat vaccinarea
Doctorii spun că cea mai sigură măsură de prevenție rămâne vaccinarea și recomandă administrarea serului până la finele lunii mai, dată până la care și eficiența vaccinului este dovedită. În județ, vaccinul antigripal mai poate fi procurat doar din unele farmacii, întrucât campania gratuită de imunizare a fost sistată de Ministerul Sănătății (MS), după o lună de la debut. Serul repartizat județului Suceava pentru imunizarea populației inclusă în categoriile de risc, cum ar fi bolnavi cronici, gravide, bătrâni de 65 ani și peste, s-a epuizat în decembrie, iar de atunci stocurile nu au mai fost refăcute. La începutul sezonului rece, Direcția de Sănătate Publică a solicitat de la MS 35.000 de doze de vaccin antigripal gratuit, din care a primit doar 7.600, dar cantitatea nu a mai fost suplimentată pe măsură ce serul s-a epuizat.
Mii de suceveni sunt depistați săptămânal cu afecțiuni respiratorii
Pentru sezonul rece 2014-2015, Ministerul Sănătății a distribuit în județ două tranșe de vaccinuri antigripale gratuite, una la începutul lui noiembrie, de 1.990 de doze, și alta spre sfârșitul aceleiași luni, de 5.610 de doze. Serul a fost administrat prin cabinetele medicilor de familie, unități sociale și spitale până în decembrie.În anii anteriori, campania de vaccinare antigripală gratuită debuta în luna noiembrie și se termina în aprilie.
În timp ce acțiunea de imunizare a fost sistată, numărul de persoane cu afecțiuni respiratorii de sezon a crescut constant. Datele centralizate la nivel județean de Direcția de Sănătate Publică arată că, săptămânal, mii de persoane au nevoie de îngrijiri medicale după ce răcesc. Ultima evidență, întocmită pentru perioada 2-8 februarie, indică 45 cazuri de gripă, dintre care 18 internate, 2.508 de infecții acute de căi respiratorii superioare, dintre care 56 spitalizate, și 667 de pneumonii, dintre care 151 internate. Majoritatea bolnavilor au fost copii cu vârste între 5 și 14 ani și 2 și 4 ani. Numărul cazurilor de afecțiuni respiratorii de sezon a depășit încă din luna ianuarie valorile normale, a subliniat dr. Cătălina Zorescu.



Recomandări

Medicii suceveni sunt îngrijorați de rata foarte scăzută a vaccinării în județ și încearcă să recâștige încrederea oamenilor în vaccinuri

Medicii suceveni sunt îngrijorați de rata foarte scăzută a vaccinării în județ și încearcă să recâștige încrederea oamenilor în vaccinuri

Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia