În perioada 21-22 octombrie 2017, la Fălticeni s-a desfășurat ediția a XIV-a a Târgului Mărului și a III-a ediție a Festivalului fanfarelor. Cea mai mare manifestare dedicată producătorilor de mere din Moldova a reunit 25 de pomicultori din bazinul pomicol Fălticeni, o cooperativă – Cooperativa Agricolă „Livezile” Fălticeni, trei producători de sucuri naturale din mere, producători de licori bahice din fructe, opt apicultori, dar și membrii Asociației „Produs în Bucovina” care au venit în urbea de pe Șomuz cu o varietate de produse din carne și lapte, dar și cu zacuscă, compoturi, dulcețuri și siropuri.
„Principalele evenimente de pe agenda Târgului Mărului și a Festivalului fanfarelor care au avut loc pe parcursul a două zile în centrul municipiului, au drept scop popularizarea și dezvoltarea sectorului pomicol, promovarea producătorilor autohtoni de mere, precum și a afacerilor specializate în tehnologii moderne de prelucrare a merelor precum și sprijinirea celor care doresc să înființeze livezi sau să planteze un pom pe lângă casă, cu materialul săditor pomicol și cu sfaturi oferite de specialiști.
Mărul de Fălticeni este unul de calitate, în care am încredere, dovadă fiind că și cei doi copii ai mei consumă zilnic numai mere produse în Fălticeni. Prin Târgul Mărului încercăm, în limita posibilităților legale să dăm o mână de ajutor pomiculturii. Anul acesta derulăm și două campanii, „Ajută Fălticeniul!” și „Cumpără produse românești!”, pentru că nu este normal să cumpărăm produse din Polonia sau din alte țări când le avem pe ale noastre foarte, foarte bune”, ne-a precizat primarul Cătălin Coman.
Peste 30 de soiuri de mere au fost expuse la târg
Timp de două zile, producătorii, membri ai Asociației Pomicultorilor Fălticeni sau ai Cooperativei Agricole „Livezile” au expus peste 30 de soiuri de mere, din care 14 au fost oferite spre vânzare. Fenomenul de îngheț de la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai a diminuat producția de fructe din acest an cu 5 – 10 tone la hectar și au înjumătățit-o în fermele de pe Valea Moldovei din zona Cornu Luncii – Dumbrava. Coform președintelui Asociației Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, ing. Mircea Costișevschi, producția obținută în acest an, de 20 – 30 de tone la hectar în funcție de soi, acoperă cheltuielile și unele investiții în livadă. Comparativ cu anul trecut producția este mai mică, chiar dacă 2016 a fost un an cu o perioadă de două luni fără ploaie, iar în puținii ani când primăvara este ploiasă, iar vara nu este prea secetoasă, producția din aceleași livezi este de 40 – 45 de tone de mere la hectar.
Cele mai căutate soiuri au fost Ionathan, Ionagold, Idared, Golden delicios, Florina, Generos, Wagner și Gala. Deși au fost căutate de diabetici, pentru faptul că asigură un echilibru între nivelul de zaharuri și aciditate, caracteristică ce ajută în ținerea bolii sub control, din târg au lipsit merele din soiul Pătul.
Perioada de recoltare a început la Fălticeni pe 11 septembrie și majoritatea fermierilor au terminat această operațiune, la momentul actual având loc sortarea fructelor și depozitarea în spații cu temperatură constantă de până la patru grade Celsius și umiditate controlată. Așa cum am aflat chiar de la pomicultori, secretul pentru a păstra în cele mai bune condiții fructele, este dezinfectarea celulei înainte de depozitare iar încărcarea unei celule să se facă cu același soi de mere, pentru că fiecare soi are o temperatură optimă de păstrare. Depozitele pomicultorilor asociați în cadrul Cooperativei „Livezile” Fălticeni depășesc 2.000 de tone.
Fructele și sucurile produse la Fălticeni se regăsesc în marile magazine
Pentru vizitatori au fost organizate expoziții cu vânzare. Pe lângă gama variată de mere oferite de producători la prețuri cuprinse între 2,5 și 4 lei/Kg, printre atracțiile târgului au fost standurile la care cei prezenți au putut savura suc natural de mere, suc de mere cu sfeclă, suc de mere cu morcov, suc de mere fiert cu scorțișoară dar și o nouă gamă de sucuri „Saft”, suc de mere cu pere, suc de sfeclă și suc de soc cu măr, produse la singura fabrică certificată IFS (International Food Standard) din nordul Moldovei. Așa cum am aflat de la proprietarul fabricii, Pavel Onea, pentru obținerea unui astfel de certificat trebuie să îndeplinești câteva condiții foarte stricte.
„Avem analize de la materia primă până la produsul finit, și scoatem produse de cea mai bună calitate. Fabrica a îndeplinit toate condițiile, această certificare fiind cartea de vizită a procesatorului. Sucul de mere este natural 100%, iar certificarea IFS a făcut posibilă comercializarea acestui suc în rețelele de magazine Lidl, Auchan și pe piața externă”, ne-a declarat ing. Pavel Onea.
Și sucurile „aRoma”, parte integrantă din clasa de mărci „Produs în Bucovina”, etichetă care confirmă calitatea și rețeta tradițională a produselor noastre, sucuri a căror poveste frumoasă a început în 1994, au fost la mare căutare, acestea fiind cunoscute la nivel național din marile lanțuri de magazine Auchan, Carrefour, Metro, Mega Image.
Pepinierele din România nu au nici o șansă în fața celor din Olanda
Perioada optimă de plantare a pomilor fructiferi este toamna, începând cu 15 octombrie și se poate prelungi pâna în 20 noiembrie. Există avantajul ca prinderea să fie aproape sigură, în sol fiind umiditate suficientă, iar în perioada de iarnă rănile de pe rădăcini au timp suficent să se cicatrizeze până la reluarea vegetației în primăvară. Două pepiniere, Fălticeni – Oprișeni și Berchișești au venit la târg cu o ofertă bogată de material săditor din speciile măr, păr, cireș, vișin, cais, prun, gutui.
Gabriel Vasiliu are o bogată experiență în pomicultură, conducând o perioadă îndelungată, în calitate de inginer șef și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni. Aici „s-a îndrăgostit” de partea de producție a puieților de pomi fructiferi, iar atunci când unitatea de cercetarea nu i-a mai adus satisfacția muncii, pepiniera fiind desființată, și-a făcut propria unitate în care să producă material săditor. Deși produce certificat puieți de cea mai bună calitate, spune că pepinierele din România nu au nici o șansă în fața celor din Olanda, principala țară din care importă puieți de pomi fructiferi, pentru că în țara lalalelor, producția unei pepineire este de un million de puieți.
„În pepinieră ciclul de producție este de trei ani la pomii altoiți, forța de muncă nu o găsești, chiar dacă sunt dispus să plătesc oricât mi se cere pentru că munca nu este ușoară, iar singura șansă pe care o mai avem, este să aducem muncitori din China, pentru că cei din România preferă ajutorul social, iar cei din Ucraina au plecat să muncească în Polonia și Cehia”, ne-a spus inginerul Gabriel Vasiliu.
Problemele pomicultorilor, prezentate și în acest an specialiștilor din minister
Pomicultorii au discutat despre pomicultura din nordul țării cu Mihai Amarandei, consilier personal al ministrului agriculturii Petru Daea, care a promis că problemele cu care se confruntă acești oameni vor fi analizate la Ministerul Agriculturii. Pomicultorii au ridicat mai multe probleme, printre care: problema reconversiei și aplicarea aceluiași model ca în viticultură, birocrația din proiectele europene, asigurarea culturilor, preluarea modelului polonez în agricultură, importurile de fructe și legume care fac concurență neloială produselor autohtone.
„Este pentru prima oară când vin la Fălticeni. Am vrut să-i văd aici, la ei acasă, pe cei care vând mere. Fiind a XIV-a ediție, este deja o tradiție acest eveniment, deja oamenii din zonă vin cu drag aici, pomicultorii știu că fac și un pic de vânzare. Am remarcat și o publicitate foarte bună pentru produsele locale, care va avea un efect pozitiv pe termen lung pentru că cei care vor cumpăra, vor gusta din mărul de Fălticeni care are un gust foarte bun și care se vinde la prețuri foarte bune. Îi felicit pe organizatori, îmi place ce văd, produse frumoase, gustoase, bune, o pondere foarte mare de sortimente de fructe, am văzut și preparate din lapte și carne produse în Bucovina. Sper să facă și un profit cei care vând pentru a fi încurajați să facă această manifestare și anul viitor. În final, în orice afacere din agricultură, dacă nu produci, nu rămâi cu ceva în buzunar toamna, nu mai ai același chef ca anul viitor să muncești cu aceeași intensitate. Încercăm să sprijinim pe toți fermierii, începând de luni intră subvenția APIA, un avans care înseamnă 60%, iar până la sfârșitul anului vor intra banii pentru toate lucrările de primăvară, ceea ce nu s-a întâmplat prea des în ultimii ani. Și în școli se vor da începând de anul acesta numai mere românești, trebuie să învățăm copilul de mic să consume produse românești și fiecare trebuie să conștientizeze că atunci când merge într-un market trebuie să se uite pe etichetele «Produs în România». Trebuie să cumpărăm produse românești pentru că învârtim o rotiță dintr-un mecanism care va începe să funcționeze. Trebuie să ne învățăm să facem și producție cantitativă și calitativă pentru a asigura profitul fermei. Subvenția este ceva în plus, este un sprijin, un ajutor. Pentru mere, la o medie de 20 tone la hectar, la un preț de doi lei, ajungem la 40.000 lei. Dacă scădem cheltuielile, etc. venitul pe un hectar de livadă cu mere ar trebui să fie de 15.000 lei. Subvenția este o gură de oxigen care mai vine pe lângă venitul obținut pentru toți cei care lucrează în agricultură”, a spus Mihai Amarandei, consilier personal al ministrului agriculturii Petru Daea.
Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, prezenți la Fălticeni
Ediția a XIV-a a Târgului Mărului a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Fălticeni și Asociația Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Ministerul Agriculturii prin Direcția pentru Agricultură Suceava, Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Suceava, Cooperativa Agricolă „Livezile” Fălticeni, Asociația „Produs în Bucovina”, Centrul Cultural Bucovina, Asociația Culturală Vatra Satului. Printre cei care au fost alături de pomicultori în aceste două zile s-au numărat, autoritățile locale și județene, senatorul Ioan Stan, Mihai Amarandei, consilier personal al ministrului agriculturii Petru Daea, Haralampie Duțu, director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Suceava, Silviu Bogdan Pricop, director adjunct al aceleiași instituții, Laurențiu Precup, director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Iași.
Ediția a XIV-a
Târgul Mărului a promovat produsele pomicole și agricole din zona Fălticeni
