Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Volovăț, s-a ales cu un ”premiu” consistent din partea polițiștilor de la Rutieră. În noaptea de 26 spre 27 decembrie, tânărul conducea un autoturism prin municipiul Rădăuți. În jurul orei 1.20, polițiștii i-au făcut semnalele regulamentare pentru a-l opri, numai că șoferul le-a ignorat. Plecați în urmărirea sa, polițiștii l-au pierdut la un moment dat, dar au fost anunțați alți colegi. Într-un final, șoferul a fost tras pe dreapta. Oamenii legii spun că nu au folosit armamentul din dotare pentru că din cauza ceții nu au putut stabili dacă în mașina fugarului se mai află vreo persoană.
”În urma legitimării, șoferul a fost condus la sediul Poliției Municipiului Rădăuți, unde a fost testat cu aparatul etilometru și cu aparatul pentru detectarea substanțelor interzise, rezultatele fiind negative. Totodată, polițiștii au documentat abaterile rutiere săvârșite, fiindu-i aduse la cunoștință procesele-verbale de constatare a contravenției (adoptarea unui comportament agresiv în trafic, neoprire la semnalele polițiștilor, depășirea unui autoturism încălcând marcajul longitudinal continuu care desparte sensurile de mers, conducerea nejustificată pe sensul opus de mers), în urma cărora a fost sancționat”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Suceava.
În final, tânărul din Volovăț a primit amenzi totale în valoare de 8.580 de lei și a fost lăsat pieton pentru 360 de zile.
Cu acest prilej, reprezentanții IPJ Suceava au anunțat că oprirea și controlul vehiculelor sunt activitățile care au drept scop verificarea atentă a acestora (inclusiv a portbagajului), a documentelor conducătorului de vehicul și, după caz, a pasagerilor, bagajelor ori a legalității transporturilor de bunuri sau persoane.
Polițiștii rutieri pot să efectueze oprirea și controlul asupra oricărui vehicul aflat în zona de competență, precum și pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice.
Oprirea vehiculelor în trafic se realizează prin executarea semnalelor regulamentare, prevăzute de lege, de către polițistul rutier sau cu aviz de desfășurare a activităților pe linie rutieră.
Oprirea și controlul unui vehicul se execută de către polițistul rutier în următoarele cazuri:
- când se constată încălcări ale normelor rutiere;
- în situația în care există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală, că persoana a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
- când descrierea corespunde unei persoane căutate potrivit legii;
- când deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
- pentru verificarea deținerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege;
- în condițiile producerii unor calamități naturale, dezastre sau a altor situații care pun în pericol siguranța circulației.
ATENȚIE!
Șoferul este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile acestuia.
În funcție de comportamentul și reacția conducătorului vehiculului față de semnalul de oprire al polițistului rutier:
a) oprirea prin conformare la semnalul polițistului rutier, când conducătorul vehiculului oprește la semnalul acestuia;
b) oprire forțată, când:
- conducătorul vehiculului aflat în mers, căruia i-a fost efectuat semnalul de oprire, refuză să oprească și își continuă deplasarea determinând urmărirea sa de către echipajul poliției;
- vehiculul este oprit, iar conducătorul, care nu se află în interiorul acestuia, revine cu intenția de a-l pune în mișcare, ignorând dispozițiile polițistului;
- polițiștii sunt informați, prin diferite mijloace de comunicare, despre un conducător de vehicul, suspect în trafic, pretabil a nu se supune controlului;
- conducătorul vehiculului oprește inițial la semnalul polițistului rutier, iar în timpul controlului pleacă, nerespectând indicațiile și dispozițiile acestuia.
Polițiștii atrag încă o dată atenția supra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața.