La Mănăstirea Humorului s-a desfășurat, în intervalul 20-30 septembrie, un eveniment deosebit care marchează viața artistică din arealul bucovinean.
O ediție extraordinară, menită să încununeze activitatea artistică circumscrisă unui proiect longeviv
Pictorul Ioan Bodnar, inițiatorul Taberei Internaționale de Pictură „Bucovina – Trecut, prezent și viitor”, a organizat, cu sprijinul pensiunii Floare de Colț, din Mănăstirea Humorului, și al Asociației Culturale „Artă și Tradiție”, din Rădăuți, la numai o lună după cea de-a X-a ediție care a avut loc în acest an la Câmpulung Moldovenesc, o ediție extraordinară, menită să încununeze activitatea artistică circumscrisă acestui proiect longeviv, care se derulează din anul 2006 până-n prezent.
Ediția extraordinară a taberei, pentru care Gelu Mardare, administratorul pensiunii Floare de Colț, a oferit toate condițiile de desfășurare (materiale de lucru, cazare, masă, divertisment…), a reunit 16 artiști plastici care au reprezentat șapte țări est-europene.
Artiști din generații diferite, veterani ai acestei tabere sau artiști veniți pentru prima oară în Bucovina, oameni care s-au reîntâlnit sau care s-au cunoscut acum și au alcătuit împreună un colectiv creativ, prietenesc și armonios.
Veterani și tineri artiști care și-au înscris numele pentru prima oară în analele taberei
Grupul de artiști de la Mănăstirea Humorului a fost format din Roman Kharevsky (Cehia), Irina Kopeikina (Letonia), Aleksander Zincenko (Rusia), Aksana Haidukovich și Katerina Pavlak (Belarus), Igor Hilko, Evgheni Sudin, Katia Rudakova, Petru Asimionese (Ucraina), Aleksandr Drobaha (Republica Moldova), Ioan Bodnar, Radu Bercea, David Croitor, Maria Falie, Raluca Vereș și subsemnatul (România).
Așadar veterani care-au participat la prima ediție și care s-au mai revăzut de-a lungul anilor (Roman Kharevsky, Irina Kopeikina, Ioan Bodnar, Radu Bercea…), artiști care-au făcut parte din colectivul taberei cu ani în urmă și care au revenit acum, peste ani (Aleksandr Drobaha a venit din nou după opt ani), și tineri artiști care și-au înscris numele pentru prima oară în analele taberei (Aksana Haidukovich, Katerina Pavlak, Raluca Vereș…).
Vitalitatea și entuziasmul tinereții s-au mixat cu experiența maturității și cu înțelepciunea seniorilor
Artiștii participanți s-au deplasat în drumeții solitare sau de grup și au pictat în plein air instalându-și șevaletele la poalele înălțimilor împădurite sau în poienile însorite.
Vremea, cu accente de vară târzie în primele zile, a devenit însă, odată cu momentul toamnei astronomice, ploioasă, posomorâtă și rece în cea de-a doua jumătate a sejurului.
Răsăriturile limpezi, cu orizonturi orange, au devenit neguroase și cenușii. Culorile calde, cu tonuri luminoase, au căpătat nuanțe tot mai întunecate.
Atelierele de lucru s-au mutat pe terasele, în balcoanele sau în camerele pensiunii. Activitatea creativă s-a împletit însă cu momente de socializare, cu discuții pe diverse teme și comentarii asupra lucrărilor și tehnicilor de lucru, cu glume și povestiri.
Vitalitatea și entuziasmul tinereții s-au mixat cu experiența maturității și cu înțelepciunea seniorilor.
S-au vizitat împrejurimile, s-au schimbat opinii, adrese, s-au consemnat impresii în jurnalul taberei
Ioan Bodnar, directorul taberei, împreună cu Gelu Mardare și Carmen Ohmt, au conturat programul fiecărei zile. S-au vizitat împrejurimile, au fost seri cu toasturi prietenești rostite de reprezentanții țărilor participante, s-au schimbat opinii, adrese, s-au consemnat impresii în jurnalul taberei, iar Katia Rudakova a creionat portretele participanților.
Momentele de relaxare au inclus și cele două căprioare (sfioase la început, dar tot mai prietenoase pe parcurs), cățelușa-mascotă a pensiunii (ciobănesc mioritic) „botezată” Florica, câțiva căței mai discreți și un motan negru-alb, care venea la geam la ora mesei și mieuna cerându-și porția.
„Punctul de vermillon” al taberei de la Mănăstirea Humorului a fost însă unul dintre membrii personalului pensiunii, Mircea Pușcașu, un personaj cunoscut în rețelele de socializare ca „Mircea cel veșnic tânăr”, un om aparent obișnuit, dar care s-a refugiat în pasiuni (mare filumenist – are o colecție de peste 40.000 de cutii de chibrituri, dar colecționează și etichete, cărți ale autorilor botoșăneni și autografe).
O ediție extraordinară, la care s-au aniversat „zece ani de prietenie și armonie”
Producția artistică a taberei a fost consistentă. Lucrărilor executate pe pânză (ulei sau acryl) li s-a adăugat decorarea exterioară a autotrenulețului de divertisment (realizată de Roman Kharevsky și Aleksander Zincenko).
Expoziția de la final a avut loc în salonul pensiunii (prilej cu care a fost inaugurată Galeria „Ana-Maria” – purtând numele fiicei lui Gelu Mardare), iar la vernisaj au participat, alături de artiști și organizatori, primarul și secretarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan și Florinel Andrieș, viceprimarul orașului Gura Humorului, Decebal Grațian Gherghel, precum și alți invitați, între care poetul humorean Sorin Poclitaru.
Au fost expuse 52 de lucrări (șase dintre ele dispuse în două tripticuri), iar în cuvântul de deschidere Ioan Bodnar, directorul taberei, i-a numit pe artiștii participanți „ambasadori culturali ai Bucovinei”, întrucât mesajul lor artistic va ajunge și pe alte meridiane.
O ediție extraordinară a Taberei Internaționale de Pictură „Bucovina – Trecut, prezent și viitor”, la care s-au aniversat „zece ani de prietenie și armonie” (Irina Kopeikina), o întâlnire în cadrul căreia s-au construit „punți de înțelegere de la suflet la suflet” (Aksana Haidukovich) și în care participanții s-au simțit „ca acasă” (Igor Hilco).