Sute de suceveni de toate vârstele dornici să își găsească un serviciu s-au prezentat, vineri, la Bursa locurilor de muncă, eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava.
Participanții au purtat discuții cu recrutorii, au lăsat date de contact și CV-uri, cu speranța că în următoarele zile vor fi contactați de către angajatori în vederea unui interviu. În număr mare au participat suceveni trecuți de 40 de ani, mulți dintre aceștia declarându-se dezamăgiți de cerințele recrutorilor în ceea ce privește vârsta candidaților. De partea cealaltă, deși tineri, proaspăt absolvenții tobă de carte, dar cu zero experiență, au plecat cu un gust amar de la eveniment, oferta ce i-a avut drept țintă fiind foarte subțire.
La nivelul municipiului Suceava, oferta bursei a înregistrat circa 250 de posturi disponibile, sectorul serviciilor, al construcțiilor, comerțului și de alimentație publică fiind cel mai bine reprezentate.
Bursa a avut loc și în Rădăuți, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, 42 de persoane din județ fiind angajate pe loc. Potrivit unei evidențe a AJOFM, 1.751 de suceveni au venit la cele patru burse, cei mai mulți în Suceava (862).
Tineri tobă de carte, dar fără căutare pe piața muncii
Celor cu studii superioare târgul de vineri nu le-a dat mari speranțe în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă. În municipiul Suceava, doar 18 locuri de muncă au fost puse la bătaie pentru șomerii cu diplomă (programator, inginer, economist, consultant financiar, specialist în domeniul securității muncii).
Gabriela Maidaniuc a venit cu două prietene la bursa de vineri, toate absolvente ale Facultății de Inginerie Alimentară, promoția 2013.
„De când am terminat facultatea încercăm să ne găsim de muncă. E destul de greu de găsit în domeniu, locurile sunt ocupate deja, iar societățile ne solicită experiență”, a spus tânăra.
Mirela Adomnicăi, director al AJOFM Suceava, a declarat că, în urma organizării bursei locurilor de muncă pentru proaspeții absolvenți, din luna martie, din cei 121 de tineri din grupul țintă, 23 au fost angajați, aceasta fiind și o justificare a faptului că plaja de joburi pentru absolvenții de studii superioare de la bursa de ieri a fost extrem de mică.
„Salariu oricât, doar de muncă să fie”
Dacă tinerii absolvenți nu s-au arătat mulțumiți de oferta târgului, persoanele trecute de 40 de ani au ochit oferte care să li se potrivească, însă s-au lovit de cerințele recrutorilor în ceea ce privește vârsta candidaților.
Stejărel Reuț are 46 de ani și spune că a venit la Bursa locurilor de muncă fără prea mari pretenții.
„Unde o fi, doar să fie de muncă”, spune bărbatul care s-a arătat dispus să se reprofileze, dacă aceasta reprezintă singura modalitate de a intra în câmpul muncii. „Suntem în șomaj, timpul trece și rămânem fără venit, fără ajutor. E foarte greu de găsit în Suceava loc de muncă. Mă gândesc să fac niște cursuri, să învăț altceva. Angajatorii vor persoane tinere și nu prea se uită la noi”, a mai declarat acesta.
Într-o situație similară este și Vasile, șofer de meserie, care la 57 de ani a intrat în șomaj. „Sunt șofer de meserie. Am lucrat 37 de ani la o societate, dar a dat faliment. Am 57 de ani și e mai greu. Am să văd unde se mai deschid șantiere în construcții și caut acolo”, a spus Vasile.
Din noiembrie șomeră, Maria Boicu a declarat: „Nu sunt prea tânără, dar nici la vârsta pensionării și e greu de găsit. Salariul contează mai puțin, contează să avem un loc de muncă”.
Furnizori privați de formare profesională
Potrivit reprezentanților AJOFM Suceava, noutatea de la această bursă o reprezintă participarea furnizorilor privați de formare profesională.
„Am constatat că ofertele de locuri de muncă sunt din ce în ce mai aplecate către o strictă calificare. Având în vedere că autorizările de formare profesională ale agenției noastre sunt limitate, am apelat la furnizori privați de formare profesională, care acoperă o mai mare diversitate de calificări”, a menționat Mirela Adomnicăi, director al AJOFM Suceava.