Suplimentele alimentare ar trebui să întărească rezistența la diferite afecțiuni, să energizeze, pe scurt, să aducă numai avantaje, potrivit părerilor tradiționale. Din păcate, potrivit celor mai noi studii în domeniu, acești așa-ziși aliați ai sănătății pot face uneori mai mult rău decât bine.
Uleiul de pește, vitamina E, calciul, fierul, cuprul, acidul folic, multivitaminele – sunt doar câțiva dintre vinovații puși la perete în urma celor mai recente studii de specialitate. Administrate în anumite doze și anumitor categorii de persoane, aceste suplimente mai mult pun sănătatea în pericol decât să o întărească.
Iată în ce situații se recomandă maximă prudență:
1. Femeile aflate la menopauză trebuie să ocolească multivitaminele, la fel și suplimentele pe bază de acid folic, fier și cupru. Potrivit unui raport citat în numărul din octombrie al Archives of Internal Medicine, suplimentele alimentare enumerate mai sus nu sunt indicate femeilor aflate în jurul vârstei de 60 de ani. Singura excepție o constituie calciul, care, din câte se pare, este chiar binevenit. Datele furnizate de 38.772 de femei din Statele Unite ale Americii, cu vârsta medie de 60 de ani, au fost procesate de cercetătorii de la Universitatea Minnesota, iar rezultatele au indicat o legătură clară între administrarea suplimentelor alimentare și riscul de deces timpuriu. Cel mai periculos pentru aceste femei s-a dovedit a fi fierul. „Persoanele în vârstă pot avea beneficii doar în urma administrării vitaminei D3”, a explicat Jaakko Mursu, membru al echipei de cercetători, autori ai studiului amintit.
2. Femeile însărcinate nu au nici un beneficiu în urma administrării tabletelor de calciu. Cu toate că acest mineral este indicat de cei mai mulți obstetricieni viitoarelor mămici, se pare că beneficiile lui sunt aproape nule. Experții de la Khon Kaen University, din Thailanda, sunt de părere că cel mult hipertensiunea arterială ar putea fi prevenită cu ajutorul lui, însă nici vorbă de eliminarea totală a riscului de malformații genetice sau alte mituri pro-calciu care circulă printre femeile însărcinate. În plus, potrivit medicului John McDougall, internist și nutriționist în cadrul unui spital din California, supradozele de calciu pot crește riscul de infarct și atac cerebral. De cele mai multe ori, apreciază acesta, doza zilnică necesară este depășită din exces de zel, ajungându-se la compromiterea sănătății.
3. Bărbații și suplimentele de vitamina E și seleniu – risc de cancer de prostată. Conform datelor prezentate într-un raport al Cleveland Clinic și citat de Journal of the American Medical Association, bărbații trecuți de 50 de ani pot avea probleme serioase cu prostata dacă și-au administrat în ultimii ani suplimente pe bază de vitamina E sau seleniu. Acest lucru poate părea surprinzător, mai ales în condițiile în care vitamina E, în special, a primit de-a lungul timpului o serie de bile albe: previne afecțiunile cardiace, ameliorează simptomele maladiei Parkinson, ale diabetului, anumite afecțiuni ale pielii, artrita și chiar îmbunătățește fertilitatea masculină.
4. Persoanelor care fac chimioterapie nu le sunt recomandate suplimentele pe bază de ulei de pește, întrucât acesta ar compromite efectul tratamentului. Iată recomandarea oamenilor de știință de la University Medical Centre Utrecht, Olanda, care și-au publicat teoria în revisa Cancer Cell. Acizii grași Omega 3 și Omega 6 din uleiul de pește se pare că sporesc rezistența tumorilor la atacul chimioterapeutic. Olandezii au mai adăugat că, în mod normal, chimioterapia efectuată pe o perioadă îndelungată își pierde, cu timpul, eficacitatea, însă acest fenomen nu este pe deplin înțeles. Studiile efectuate pe șoareci i-au condus pe specialiști la concluzia că însuși organismul uman produce anumite substanțe care îl protejează de efectul chimic, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cancerul evoluează chiar și în ciuda tratamentelor. Iată de ce, spun experții, suplimentele bogate în acizi grași Omega 3 și Omega 6 nu fac decât să înrăutățească situația bolnavilor de cancer aflați în tratament.
Mulți dintre noi ne entuziasmăm la vederea unui flacon de vitamine, crezând că administrarea zilnică nu ne poate dăuna. Cel mai adesea, targetul este întărirea imunității în sezonul rece, dar să nu uităm nici de stimularea memoriei în perioada examenelor, stimularea metabolismului și eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, menținerea sănătății inimii etc. Din păcate, în ultimii ani, tot mai mulți experți trag un semnal de alarmă asupra fenomenului administrării inutile a „multivitaminelor”, a îndârjirii cu care este administrat câte un element despre care se crede că lipsește din organism.
Foarte puține persoane își fac unele analize elementare înainte de a începe un astfel de tratament. Cei mai mulți dintre noi, fără să știe dacă organismul are cu adevărat vreun deficit, se îndoapă cu pastile despre care cred că sunt cel puțin inofensive. „Din păcate, există oameni pentru care vitaminele lor reprezintă o adevărată religie”, subliniază David Schardt, nutriționist la Center for Science in the Public Interest, Washington. Iar credința lor este alimentată nu de o reală nevoie, ci de o industrie ce generează anual miliarde de euro.