Nu știu cum se face dar, auzind vorbindu-se oltenește, gândul îmi fuge imediat la prietenul Ion Cernei, jurnalist basarabean și un pătimaș căutator al adevărulu. Pe vremea podurilor de flor, o localitate din Basarabia, numită Țânțăreni, se-nfrăți cu un Țânțăreni din Gorj. Ion al nostru îi primi, alături de ai lui, pe olteni, cu pâine și sare. Se duse apoi cu-o delegație până-n satul gorjean și, după două săptămâni încheiate, se-ntoarse acasă, peste Prut, cu vorba oltenească. Ce-mi veni cu istoria asta, acum? Păi vreau să vă dau o rețetă… din Basarabia. „Șubă” sau Salata cu scrumbie afumată.
Ai trebuință de o scrumbie marinată, 2 cartofi, 2 morcovi, 400 g sfeclă roșie, 2 cepe, o cană de maioneză (sau mai mult, după gust), 4-5 linguri de iaurt (după gust), măsline (negre sau verzi), un ou fiert tare, boabe de mazare (dacă vă plac), oțet, sare și piper, pătrunjel verde, ceapă verde (facultativ).
Afli cum se pregătește pe pagina ANTENA SATELOR