Stațiile de transformare (110/20kV) Siret din județul Suceava, Dorohoi și Bucecea din județul Botoșani vor fi modernizate prin înlocuirea unor echipamente de înaltă și medie tensiune, în cadrul unui proiect pe bani europeni. De asemenea, vor fi create condițiile necesare pentru integrarea în SCADA (control și achiziție de date la distanță) a celor trei stații de transformare.
Investiția este cofinanțată cu aproximativ 20,8 milioane lei (circa 4,1 mil. euro) din Fondul European de Dezvoltare Regională REACT-EU (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), iar diferența, de peste 7,7 milioane lei (TVA inclus) este contribuția Delgaz Grid.
„Accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru compania Delgaz Grid în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice. La acest moment, șapte proiecte, în valoare de circa 187 de milioane de lei (circa 37 mil. euro), cu cofinanțări de 140 milioane lei, se află în diferite stadii de implementare. Două proiecte similare, ce presupun modernizarea în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile a 3 stații de transformare din județul Iași și a 5 stații de transformare din județul Vaslui, sunt la momentul de față în diferite faze de implementare. Alte două proiecte, ce vizează modernizarea rețelei de distribuție și montarea a câte 10.000 de contoare inteligente la consumatori, sunt în derulare în municipiile Iași și Suceava. De asemenea, sunt în implementare două proiecte cu finanțare europeană, dintre care unul urmărește competențele digitale ale personalului, iar al doilea vizează obiective de securitate cibernetică”, au transmis reprezentanții Delgaz Grid.
Lucrările la stațiile de transformare (110/20kV) Siret din județul Suceava, Dorohoi și Bucecea din județul Botoșani au ca obiectiv principal creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuție. În același timp, calitatea serviciului de distribuție va fi îmbunătățită pentru aproape 50.000 de clienți care sunt alimentați din stațiile incluse în proiect.