Un nou spațiu muzeal a fost inaugurat în Fălticeni, în Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”. Colecția „Ecaterina și Grigore Ilisei” este amenajată drept camera de lucru a scriitorului, în încăpere regăsindu-se biroul, cărțile scrise de acesta și o parte din cele primite, multe dintre ele cu dedicațiile autorilor, fotografii cu cei dragi sau de la diverse evenimente, medalii, premii, diplome, opere de artă, bustul Veronicăi Micle și al lui Nicolae Labiș etc..
Evenimentul, organizat spre sfârșitul lunii iulie, a fost și un omagiu adus părintelui scriitorului, preotul Ilie Ilisei, în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie. Printre numeroșii participanți s-au numărat Vasile Tofan – vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Cătălin Coman – primarul municipiului Fălticeni, Alexandru Rădulescu – administrator public, stavrofora Elena Simionovici – președinta de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni și monahia Teofana Vlad, de la Mănăstirea Voroneț, Elena Aioanei, președinta Filialei Fălticeni a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe, Maria Olar, președinta Fundației Culturale „Leca Morariu” Suceava, scriitorii Mircea Radu Iacoban, Mioara Gafencu, Maria Mitocaru, Ioan Țicalo, Alexa Pașcu și Constantin Bulboacă, rude ale scriitorului Grigore Ilisei, numeroși fălticeneni pasionați de literatură și artă.
„Suntem onorați și recunoscători că domnul Grigore Ilisei este alături de comunitatea fălticeneană și ne-a oferit cu generozitate o donație extrem de consistentă și foarte valoroasă. Ne bucurăm că avem și spațiul necesar pentru a putea adăposti această colecție în Biblioteca Municipală «Eugen Lovinescu», în «Muzeul Fălticenilor», așa cum era odată. Astăzi ne îmbogățim din punct de vedere material, cât mai ales din punct de vedere spiritual atât noi, ca municipalitate, cât și noi, ca oraș. În mod sigur colecția va intra într-un anumit circuit muzeal pentru că va fi o colecție vie, o colecție folositoare, care ne va ajuta pe noi, dar și pe cei care doresc să afle anumite lucruri din diferite domenii, pe cei care iubesc arta, frumosul, indiferent de vârstă”, a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman, mulțumindu-i, în numele comunității fălticenene, lui Grigore Ilisei pentru colecția generoasă.
Împărăția fermecată a Iliseilor
Printre cărțile donate se numără și impresionanta colecție „Eminescu, opera și scrieri critice privitoare la creația sa”, volumele de literatură română clasică, literatură română contemporană. „Memorii, scrisori, jurnal” constituie o secțiune generoasă a donației, alături de cărțile de „Critică, istorie literară, eseu” și volumele din literatura universală, literatură de călătorie, publicistică, reportaj, lingvistică etc.
„Dacă ar fi să apelez la cifrele seci și reci aș spune: peste 3.000 de volume, lucrări de grafică, sculpturi, manuscrise, fotografii, documente. Însă cum nu putem rămâne multă vreme seci și reci, precum aceste necesare cifre, ne sunt necesare nuanțele, și anume nuanțele acelea ale luminii, lumină din lumină. Spațiul acesta din mijlocul bibliotecii recompune un topos energetic al ospitalității și al prieteniei nefățarnice. Este împărăția fermecată a Iliseilor, indiferent de locul unde le-a fost dat să dureze casă, pentru că lor, locurilor, le este dat să dăinuiască, să se teneluiască și să înflorească atâta vreme cât în centrul acesta simbolic al spațiului ființează luptători neînfrânți de loviturile destinului, nu întotdeauna binevoitor: cărți, icoane, obiecte de artă, fotografii, amintiri înghesuite în sipite ferecate, sculpturi și tablouri. Iată o cavalcadă de oști ale frumuseții, o parte a luminii într-un război parcă fără de sfârșit, în care parcă suntem, târâți cu toții în ultimul timp”, a caracterizat scriitoarea Mihaela Grădinariu noul spațiu muzeal.
Sanctuarul operei pe care a trudit-o dea lungul anilor Grigore Ilisei
Biblioteca și biroul, o piesă de mobilier din prima jumătate a veacului al XX‑lea, la care Grigore Ilisei a scris cele mai multe din volumele sale și de pe care nu lipsește mașina de scris, se află la Fălticeni alături de fotografii cu personalități marcante ale culturii românești, documente inedite, corespondență valoroasă, manuscrise ale scriitorului și ale academicienilor Zoe Dumitrescu‑Bușulenga, Constantin Ciopraga, Grigore Vieru etc. Din birou nu puteau lipsi statueta în bronz a Veronicăi Micle, creație a sculptorului Richard Hette, fost profesor la Academia de Arte Frumoase de la Iași, și bustul lui Nicolae Labiș, realizat de sculptorul ieșean Vladlen Babcinețchi, artist care a realizat și basorelieful în bronz „Ecaterina și Grigore Ilisei”, aflat la intrarea în spațiul expozițional.
„Este o donație nu numai cu cărți citite, bătătorite, răscitite, unele cu autograf, altele de colecție, toate la un loc fiind un patrimoniu excepțional. Ar trebui pus un gardian la ușa instituției care să păzească cărturăria Fălticenilor. Aceste cărți parcă nu aveau rotunjimea destulă dacă Grigore Ilisei nu venea cu un dar excepțional bustul poetului Nicolae Labiș, pe care scriitorul îl consideră spiritul său tutelar, amândoi fiind născuți în același sat. Labiș, copil fiind, l‑a ținut în brațe la botezul din casa parohială de la Văleni‑Stânișoara pe Ilisei.
Grigore Ilisei are ceva din vocația ctitorilor și a ctitoriilor însemnate și a căror durată istorică este asigurată și de scriitura care se cheamă pisanie. Ceea ce face domnul Grigore Ilisei astăzi, la Fălticeni, adună toată pietrele acestei mari ctitorii, își dă seama că ctitoria este gata, dar nu are sanctuar. Și atunci Primăria, obștea de aici, intelectualii frumoși au zis: Grigore, ți se cade ca în această mare ctitorie să fie și sanctuar. Acesta este sanctuarul operei și zidăriei pe care a trudit-o dea lungul anilor Grigore Ilisei, iar pe pisanie este scris numele ctitorului”, a spus Constantin Hrehor.
A iubit cărțile și le lasă spre citire publicului fălticenean
În cuvântul de mulțumire adresat autorităților deliberative locale, primarului Gheorghe Cătălin Coman și administratorului public Alexandru Rădulescu, Grigore Ilisei a precizat că prin această donație „este cinstită și memoria doamnei mele”. Grigore Ilisei a mulțumit tuturor celor care l-au susținut în realizarea spațiului muzeal și pentru organizarea evenimentului de inaugurare, rudelor din Fălticeni, Mălini și Cornu Luncii, nepotului Andi Stan, PS Timotei Prahoveanul și mamei acestuia, familiei universitarilor Rodica și Gavril Dumitriu, remarcabile figuri intelectuale ale orașului Iași și nașii de la nunta sa de aur, desfășurată la București, la Patriarhie, la invitația PS Timotei.
„Mă bucur că locul ales a fost Biblioteca Municipală, pentru că am iubit cartea din totdeauna. Tatăl meu, deși preot, nu avea o biblioteca grozavă. Eu i-am devorat cărțile încă din școală, după aia am citit cărți bisericești, pentru că asta aveam. Mă bucur că și memoria doamnei mele este cinstită prin această donație, prin basorelieful făcut de Vladlen Babcinețchi.
A fost o muncă grea de selectare a cărților. Am și eu niște ani, dar Dumnezeu m-a ajutat, spatele m-a ținut, pentru că am avut de cărat multe cutii pline cu cărți grele ca niște pietroaie. Am făcut listă cu toate cărțile, manuscrisele, le-am ordonat cât mai științific, pe categorii. Intenționez ca anul viitor să mai aduc peste 1.000 de exemplare dintr-o bibliotecă la care nu am mai avut încă timp să intru și să sortez cărțile. Voi da la Fălticeni și o parte din înregistrările audio și filme realizate, în acest hol putându-se vedea, din când în când, o parte din această preocupare a mea”, a spus Grigore Ilisei.
„Important e să facem ceva pentru locul în care ne-am născut”
Grigore Ilisei și-a exprimat și satisfacția de a fi urmat pilda unor înaintași fălticeneni și îndemnul Maestrului Ion Irimescu, „că important e să facem ceva pentru locul în care ne-am născut”.
„Sunt fericit că am putut să fac acesta donație continuând o nobilă și o mare tradiție a acestui oraș. În primul rând mă bucur că mă aflu în locul acesta, o casă istorică, casa boierului Alexandru Cantacuzino Pașcanu, clădire din secolul al XIX -lea refăcută de autoritățile locale. Din păcate este trist că nu mai este muzeul Ciurea și ceea ce se va face nu va mai putea reconstitui muzeul respectiv așa cum a fost odată. Clădirea aceasta a fost achiziționată de Vasile Ciurea pentru a găzdui muzeul. Atunci s-a manifestat pentru prima oară generozitatea unor oameni, capacitatea lor de a dărui pentru comunitate. Și Nicu Gane i-a dat lui Vasile Ciurea scrisori de la Ion Creangă, de la junimiștii de atunci, scrisori care se află în patrimoniul Galeriei Oamenilor de Seamă. Tot lui Vasile Ciurea, marele Eugen Lovinescu i-a dat o parte din manuscrisele lui pentru acest muzeu, la fel și pictorul Aurel Băeșu, a dat lucrări de pictură. Este și gestul pilduitor al lui Ion Irimescu, care a făcut această mare donație adăpostită de muzeul care îi poartă numele. Maestrul Ion Irimescu spunea totdeauna că trebuie să facem ceva pentru locul alcătuirii noastre spirituale. Am reținut această mărturisire testamentară într-un fel și motivantă a gestului pe care el l-a făcut.
Sigur, există aici și o mică parte de orgoliu a celui care dă, dar nu asta e cel mai semnificativ. Important este să faci ceva pentru locul în care te-ai născut, te-ai format ca om”, a menționat scriitorul Grigore Ilisei.
„O reîntoarcere acasă”
La finalul manifestării, Grigore Ilisei a primit un omagiu, de la prof. Maria Crețu, amintirea unui neuitat 20 noiembrie 2010, când scriitorul și-a sărbătorit aniversarea zilei de naștere în așezarea natală. Maria Crețu a dat citire unei poezii, alcătuirea versurilor fiind făcută din titlurile scrierilor lui Grigore Ilisei și cu numele său în acrostih, poezie având dedicația „Lui Grigore Ilisei, /La o aniversare frumoasă, /Când și-a făcut cadou /O reîntoarcere acasă”.
Grigore Ilisei s-a despărțit de fălticenenii lui dragi cu promisiunea că se va reîntoarce la toamnă cu alte exponate pentru spațiul muzeal și o nouă ediție a cărții cu care și-a făcut debutul în literatură acum 50 de ani, „Năvod pentru scrumbii albastre”, carte marcată de spiritul meleagurilor fălticenene.
Spațiul muzeal „Ecaterina și Grigore Ilisei”, inaugurat la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” Fălticeni
