Sos pentru iarnă cu gogoșari și mere



Sos pentru iarnă cu gogoșari și mere
Sos pentru iarnă cu gogoșari și mere

Este savuros, acrișor și dulce simultan, are o culoare portocalie superbă și este un preparat foarte versatil. În mai puțin de o oră putem pregăti o cantitate impresionantă (8-10 litri), cu minimă cheltuială. Și peste toate, devine tot mai gustos cu trecerea timpului.
Avem nevoie de:
5 kg gogoșari proaspeți (sau amestec de ardei și gogoșari), 1,5-2 kg mere acrișoare, 500 g morcov, 400 g pată de tomate, 4 căței de usturoi, 500 g zahăr, 500 ml ulei de floarea soarelui, 1 litru oțet din vin, o lingură cu vârf de sare, 50g muștar boabe sau făină de muștar, 5 foi de dafin, o linguriță piper măcinat, un vârf de cuțit cuișoare măcinate, 10 aspirine obișnuite, 150 ml ulei pentru sterilizare
Preparare:
Dacă dispunem de un mixer vertical, pe care îl vom folosi la final, radem merele pe răzătoarea cu ochiuri rotunde mari și procedăm la fel și cu morcovii. Folosim merele cu tot cu coajă, dacă sunt din sursă sigură și le-am spălat bine. Dacă nu avem mixer vertical, radem merele și morcovii separat, pe cea mai măruntă răzătoare, sau le trecem prin blender, ca să obținem aproape o pastă. Gogoșarii curățați de cotoare îi trecem prin blender sau prin mașina manuală de tocat, separat, și îi amestecăm cu oțetul și zahărul. Punem uleiul într-o oală de capacitate 8-10 litri. Adăugăm muștarul, piperul, foile de dafin, cuișoarele și morcovul și le călim bine. Adăugăm pasta de tomate și merele și le călim împreună câteva minute. Turnăm deasupra gogoșarii cu oțet și fierbem totul amestecând mereu, ca să nu se prindă, timp de 30-40 minute din momentul în care clocotește totul. La final ar trebui să aibă o consistență de tocană. Transformăm totul în pastă cu mixerul vertical și amestecăm cu usturoiul și aspirinele foarte bine sfărâmate. Putem pune în borcane pasta fierbinte așa groasă cum este (va deveni chiar puțin mai densă când se răcește) sau o diluăm cu apă clocotită până la consistența dorită. În orice caz, turnăm sosul fierbinte în borcane curate și imediat turnăm deasupra ulei încins și închidem borcanul. Nu mai necesită sterilizare, dar borcanele trebuie închise bine. Se păstrează bine la loc răcoros, dar nu e necesară punerea în frigider decât dacă am început borcanul. Sosul îl putem folosi la paste, carne, orez, ouă, dar și în perioadele de post, adăugat peste cartofi sau simplă pâine ușor prăjită. De asemeni, îl putem utiliza și în locul pastei de tomate, la gătit.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Cockteil… cu amor, umor și poezie. De-ale gâtlejului.