O cercetătoare americană de la Universitatea din Illinois susține că este foarte aproape de a demonstra că o anumită varietate de soia are proprietățile unui medicament de slăbit. Elvira de Mejia, profesor de alimentație și nutriție, analizează felul în care o proteină din soia împiedică acumularea grăsimilor și reduce inflamarea.
„Împreună cu echipa mea am descoperit că soia bogată în substanța numită beta-conglicinină limitează acumularea lipidelor în celulele grase, inhibând acțiunea unui complex multi-enzimatic numit acid gras sintază. Am identificat peptidele specifice responsabile pentru această acțiune, iar acum începem să înțelegem mecanismele din spatele procesului. Este o cercetare importantă, pentru că ar putea avea drept rezultat dezvoltarea unor medicamente nutritive capabile să combată obezitatea”, a declarat Elvira de Mejia. Studiul cercetătoarei este primul care stabilește proprietățile antiinflamatoare ale speciei de soia care conține acest tip de proteină.
„Peptidele combat inflamarea, blocând principalele enzime din reacția imunitară a organismului”, a explicat de Mejia. Aceasta a mai spus că varietatea de soia analizată conține, printre altele, două tipuri de proteine – glicinina și beta-conglicinina –, iar cel mai important factor care influențează efectele benefice ale speciei de soia îl reprezintă proporția în care apar cele două proteine. Studiul Elvirei de Mejia a arătat că soia care are un conținut scăzut de glicinină și ridicat de beta-conglicinină are într-adevăr capacitatea de a inhiba acumularea de lipide și inflamarea. „Folosind cele mai noi tehnici de selecție, boabele de soia care au compoziția potrivită pot fi identificate. Astfel, va putea fi posibil ca acestea să fie cultivate la scară largă, pentru a furniza materia primă necesară pentru crearea unor medicamente de slăbit eficiente, produse pe bază de soia”, a concluzionat Elvira de Mejia.