Șofranul, un condiment pentru îmbunătățirea vederii



Șofranul se numără printre puținii coloranți alimentari care nu fac rău, dimpotrivă, ajută la menținerea acurateții vederii, informează portalul newkerala.com. Rezultatele unor studii recente au arătat faptul că șofranul are capacitatea de a inversa degenerescența maculară senilă – principala cauză a slăbirii vederii în cazul persoanelor în vârstă.
La experimentele realizate în Italia, regiune unde există vaste culturi de șofran, au participat 25 de vârstnici care sufereau de degenerescență maculară senilă, împărțiți în două grupuri. În primele trei luni ale studiului, subiecții din primul grup au primit în fiecare zi câte o pastilă care conținea șofran, apoi, în următoarele trei luni au primit un medicament placebo. Persoanele din al doilea grup au primit același tratament, dar administrat în ordine inversă. „În cazul tuturor pacienților s-au înregistrat îmbunătățiri ale vederii în perioada administrării pastilelor cu șofran, însă când tratamentul a fost întrerupt, efectele au dispărut rapid”, a explicat profesorul Silvia Bisti, cea care a realizat experimentul. „După tratament, câțiva pacienți au putut să citească două rânduri în plus de pe panoul oftalmologic, în timp ce alții au declarat că au reușit să citească din nou ziare și cărți”, a explicat Bisti.
Silvia Bisti este de părere că șofranul afectează cantitatea de grăsime stocată de ochi, ajutând celulele „responsabile” cu vederea să devină mai puternice și mai rezistente. Silvia Bisti a mai spus că, deși se știa că șofranul este un bun antioxidant, cercetătorii nu au explorat încă efectele pe care acest condiment le are asupra vederii.
Descoperirea făcută de oamenii de știință italieni este extrem de importantă, având în vedere că se estimează că în următorii 25 de ani cazurile de degenerescență maculară vor deveni din ce în ce mai numeroase, pe măsură ce populația îmbătrânește. Există foarte puține tratamente pentru această boală oftalmologică și, din păcate, nu există leac. Deși vederea periferică nu este afectată de această tulburare, efectele acesteia asupra vederii centrale duc la orbirea totală sau parțială a pacienților.
În prezent, se fac eforturi pentru a se găsi dozajul ideal de șofran pentru tratarea degenerescenței maculare și se analizează capacitatea acestui condiment de a vindeca bolile oftalmologice genetice care provoacă orbirea.