Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Suceava a aplicat amenzi de 19 mii de lei unor societăți comerciale din județ care prestează activități de catering.
Controlul a fost efectuat în luna septembrie și a vizat verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la operatorii economici care desfășoară și activități de catering. Au fost verificate 19 unități economice din județ, iar în ceea ce privește produsele alimentare, s-au verificat peste 3.000 de kilograme de alimente.
Șeful CJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „abaterile constatate se referă la depășirea datei limită de consum fie la alimente, fie la sucuri sau bere, nerespectarea orelor de livrare și a intervalelor de timp de asigurare a serviciilor, în funcție de comandă, neinformarea consumatorilor cu privire la orele de livrare și intervalul de timp în care comanda ajunge la consumator, lipsa vizei sanitar – veterinare pentru mijloacele de transport utilizate la transportul alimentelor, lipsa informațiilor în pliantele publicitare referitoare la prețuri, gramaj, afirmația că la prepararea alimentelor se utilizează numai produse tradiționale, ori regimul produselor tradiționale este unul special, trebuind să fie înregistrate de către Ministerul Agriculturii și numai în anumite condiții”.
În urma controalelor, s-au aplicat amenzi contravenționale în cuantum de 19 mii de lei.
Comisarii CJPC recomandă consumatorilor să refuze produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței, gustului ori mirosului, sau care au mucegai. Totodată, consumatorii sunt sfătuiți să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care doresc să reclame, calitatea sau siguranța unui produs.