Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni a făcut un pas important spre modernizare prin aprobarea, prin Ordinul Ministrului Educației nr. 4832 din data de 21 iunie 2023, a proiectului de realizare a două laboratoare SmartLab cu ajutorul cărora se promovează o educație digitală eficientă și de înaltă calitate, incluzivă, în scopul creării unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță.
Proiectul cu titlul „Smart Lab for the Future!” este finanțat prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, în cadrul apelului „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, prin PNRR, Pilonul VI.
Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, responsabil cu jurnalizarea proiectului, a declarat: „Scopul proiectului Smart Lab for the Future! este de a crea două săli de curs complexe, de tip ȘTIAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică), ce vor lua forma unor laboratoare «smart», în cadrul Colegiului Tehnic «Mihai Băcescu» Fălticeni. Aceste laboratoare vor oferi oportunități de învățare prin experiență unui număr de 1.300 de elevi din cadrul unității de învățământ, oferind posibilitatea atât a facilitării procesului de învățare, cât și a familiarizării elevilor cu noile tehnologii, ce vor fi parte integrantă a pieței muncii și societății în viitorul apropiat”.
Un concept modern de învățare virtuală și adaptat pentru mai multe specializări
Așa cum am aflat de la prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, obiectivele specifice acestui proiect sunt înființarea unui laborator inteligent pentru profilul real și a unui laborator pentru profilul uman prin achiziția de echipamente tehnologice, dotări suport și conținut educațional specific, precum interconectarea acestora într-o rețea unitară; formarea cadrelor didactice angajate în cadrul instituției de învățământ în vederea utilizării echipamentelor și a programelor software la un nivel ridicat de expertiză.
„Cele două laboratoare reprezintă un concept modern de învățare virtuală, putând fi adaptate pentru mai multe specializări. Echipamentele ce vor fi instalate vizează trei tehnologii de bază: robotică, realitate virtuală și print 3D, cuprinzând și un sistem interactiv compus din display interactiv și sistem de videoconferință performant. Sistemul interactiv facilitează predarea în mod hibrid, colaborarea cu laboratoare digitale din alte licee, dar asigură și un canal optim pentru asigurarea asistenței tehnice din partea furnizorului și a producătorilor soluțiilor instalate. Dotările cuprind și un mobilier ergonomic adaptat și integrat specific soluțiilor «SmartLab».
Prin acest proiect, Colegiul Tehnic «Mihai Băcescu» Fălticeni se aliniază la tendințele educaționale la nivel global și contribuie la îmbunătățirea calității învățământului din România”, a precizat prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, responsabil cu jurnalizarea proiectului.
Originalitatea proiectului constă în integrarea tehnologiilor 4.0 și crearea de conținut digital inteligent care transformă învățarea într-o activitate agreabilă, pragmatică, prietenoasă, cu rezultate pe termen lung. Prin sistemul audio-video-streaming, elevii pot să colaboreze cu alte școli dotate cu Smart Lab din țară și străinătate, iar profesorii pot colabora cu alte cadre didactice, pentru a le sprijini în perfecționarea activității de predare moderne.
Fălticeni
”Smart Lab for the Future!”, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” – un vis realizabil prin finanțare PNRR
