Între sfinți există o categorie aparte, Sfinții doctori fără de arginți. Aceștia au fost medicii creștini care aduceau vindecare raportându-se permanent la Hristos, Vindecătorul a toate, și fără a aștepta sau a condiționa o răsplată de la pacienți.
Astăzi, 1 noiembrie, Sfânta noastră Biserică Ortodoxă cinstește și ne pune înainte pe doi mari sfinți, care sunt foarte cunoscuți în întreaga lume creștină. Este vorba despre Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian din Asia Mică, care au trăit în secolul al IV-lea. Nu trebuie confundați cu Sfinții Mucenici și doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma, sărbătoriți pe 1 iulie, și nici cu Sfinții Mucenici și doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Arabia, pomeniți pe 17 octombrie.
Sfinții doctori fără de arginți și făcători de minuni dispuneau de mari harisme, pe care le-au cultivat și le-au valorificat pentru binele semenilor lor. Erau medici, excelenți oameni de știință, dar în același timp inima lor era permanent întărită de credința în Hristos și de iubirea față de oameni.
Modelele de viață sfântă pe care Biserica le așază astăzi înainte ne arată că au existat, există și vor exista întotdeauna sfinți. Există continuu chipurile sfințite care „țin lumea”. Astfel de chipuri luminoase au fost și Sfinții doctori fără de arginți și făcători de minuni pe care Biserica noastră îi cinstește cu bună-cuviință astăzi. Cu o atât de mare iubire se umpluse ființa lor, încât și acum, după atâtea veacuri, lucrează „semne și minuni”. Ajută grabnic pe toți aceia care cu credință și smerenie aleargă la ei ca la niște adevărați prieteni ai lui Dumnezeu. Spre astfel de minunate trepte duhovnicești suntem și noi chemați să ne ridicăm în timpurile pe care le trăim. Să înțelegem astăzi, în lumea în care trăim, aceste mari și minunate adevăruri, iar Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian să cerceteze neputințele noastre, dăruindu-ne sănătate sufletelor și tămăduire trupurilor.
(Pr. Ciprian Florin Apetrei)