După episodul „Bucșoaia”

Șeful ASP dispune supracontroale la obiectivele deja verificate de sanitari



Șeful ASP dispune supracontroale la obiectivele deja verificate de sanitari
Șeful ASP dispune supracontroale la obiectivele deja verificate de sanitari

– Alexandru Paziuc a solicitat inspectorilor sanitari să fie foarte atenți la eliberarea autorizațiilor de funcționare și la măsurile aplicate în urma controalelor
După episodul de toxiinfecție alimentară de la tabăra Bucșoaia, când 12 sportivi s-au intoxicat din cauza mâncării gătite aici în condiții improprii, șeful Autorității de Sănătate Publică Suceava – doctor Alexandru Paziuc (foto), va dispune supracontroale la restaurante, terase și tabere, pentru a verifica modul în care și-au făcut treaba inspectorii sanitari în timpul verificărilor anterioare.
Directorul executiv al ASP Suceava a precizat că aceste controale vor fi inopinate și se vor derula la obiectivele unde se știe că ar exista probleme din punct de vedere al igienei.
Paziuc a spus că se vor analiza toate cauzele care au dus la episodul de toxiinfecție alimentară înregistrat la tabără Bucșoaia și condițiile în care s-a eliberat autorizația sanitară de funcționare pentru această unitate, pentru a se evita pe viitor incidente similare.
În cadrul unei ședințe avute zilele acestea cu inspectorii sanitari, directorul executiv al ASP a solicitat acestora să fie foarte atenți la eliberarea autorizațiilor și să nu cedeze la nici un fel de presiuni. În același timp, Alexandru Paziuc s-a declarat revoltat de faptul că sunt patroni de unități de alimentație publică ce nu conștientizează răspunderea pe care o au și se gândesc numai la câștiguri, fără să țină cont că atentează la sănătatea publică atunci când oferă clienților produse de calitate îndoielnică sau condiții mizere. „Am solicitat Inspecției Sanitare de Stat ca aceste controale la terase, în tabere și la restaurante să fie repetate pentru ca oamenii să nu sufere prin spitale. Le-am cerut să se pună în locul acelor clienți, și să își închipuie că ar ajunge la o terasă cu prietenii și aici să nu fie condiții igienice, sau copiii lor să fie cazați într-o tabără necorespunzătoare. Nu știu pe ce criterii a fost eliberată autorizația sanitară pentru tabăra Bucșoaia, dar vom analiza și acest aspect. Le-am atras atenția inspectorilor că s-au îmbolnăvit oameni și au ajuns la spital, fapt grav, și le-am explicat că imaginea din teritoriu este de fapt imaginea muncii noastre”, a menționat Alexandru Paziuc.
Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a suspendat începând de marți, 5 septembrie, activitatea taberei de la Bucșoaia, după ce la finele săptămânii trecute 12 sportivi au făcut toxiinfecții alimentare după ce au servit masa aici. Patru dintre aceștia, handbaliști de la formația „Universitatea Bucovina”, au necesitat internarea în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava, iar ceilalți 8 sportivi intoxicați sunt elevi ai liceului de specialitate din Bacău.
Ulterior, în urma efectuării analizelor de laborator, s-a depistat prezența florei de origine fecală în majoritatea alimentelor consumate în zilele de 1 și 2 septembrie de către sportivi. Mai mult, urme de materii fecale au fost depistate și la probe recoltate de pe suprafețele din blocul alimentar al taberei, din 25 de probe, 15 fiind pozitive, dar și la probele de pe tegumentele personalului cantinei – din 5 probe, 4 fiind pozitive.



Recomandări

Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia

Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia