Unele scumpiri anunțate ale alimentelor sunt justificate, iar altele nu, iar creșterile de prețuri trebuie corelate cu impactul real al factorilor invocați în costul final, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. „Unele scumpiri sunt justificate, altele nu”, a spus Sârbu.
Mai multe patronate și sindicate din industrie au anunțat scumpiri ale alimentelor, unul dintre motive fiind deprecierea leului în raport cu euro, în condițiile în care o parte din materia primă utilizată provine din import.
Ministrul a susținut că printre obiectivele sale se numără reducerea importurilor de alimente.
La unele produse sezoniere, unde producția internă nu acoperă integral consumul, importurile nu pot fi stopate.
„Dar la carnea de porc, de pui, cred că putem reduce importurile”, a spus Sârbu.
El a amintit că a cerut elaborarea unor strategii pentru fiecare produs.
Totodată, ministrul a adăugat că România are 3,5 milioane de tone de grâu în stoc, cantitate execedentară, iar pentru a lua o decizie corectă privind păstrarea sau valorificarea acesteia la export este nevoie de mai multe informații, cum ar fi cele privind evoluția pieței și viitoarea recoltă.
El a mai spus că în cazul grâului există și o problemă de calitate.