Vinul fiert este aproape o tradiție de iarnă, fiind una dintre băuturile pe care europenii le consumă în sezonul rece, în special în preajma Sărbătorilor, fiind una dintre acele licori care nu doar potențează aromele mâncărurilor, ci conferă și o senzație de confort și de liniște.
Vinul fiert este una dintre băuturile alcoolice calde care pot fi servite cu orice ocazie, fie că este vorba de o petrecere animată, alături de prieteni, fie că vă doriți o seară liniștită, în care familia se adună la povești în jurul mesei. Licoarea se prepară extrem de simplu, fiind în esență un vin încălzit foarte bine împreună cu diverse condimente, dintre care aromele de citrice sunt preferate.
Vinul fiert este, așa cum spuneam, doar încălzit și condimentat după preferințe. Această băutură este una tradițională în țările europene unde clima este mai aspră, ca de exemplu în statele din nordul continentului, dar preferința pentru această licoare a ajuns încet-încet și în celelalte țări, unde gurmanzii parfumează Sărbătorile de iarnă cu aromă de vin fiert.
Istoria acestei licori benefice pentru trup și suflet începe undeva în vremurile medievale. Pe atunci, vinul fiert era numit „Ypocras” sau „Hipocris”, numele său venind de la părintele medicinei, Hipocrate, pentru că această băutură era văzută drept una foarte sănătoasă, fiind considerată mai pură chiar decât apa. În acele timpuri, vinul fiert era consumat nu doar de plăcere, ci și din rațiuni medicale, doctorii recomandându-l ca pe cel mai bun remediu împotriva răcelilor de tot felul. În jurul anilor 1500, cărțile de bucate conțineau deja numeroase rețete de vin fiert, în care vinurile roșii de Bordeaux erau ingredientele principale. Încă de atunci, licoarea fierbinte era aromată cu miere, scorțișoară, nucșoară și ghimbir. Vinul fiert era băutura preferată a englezilor de toate vârstele din epoca victoriană, băutura numită „Negus” fiind servită nu doar adulților, ci și copiilor, la ocazii speciale. Astăzi, vinul fiert este elementul indispensabil al Sărbătorilor de iarnă, iar rețetele de preparare a magicei licori variază de la țară la țară și de la regiune la regiune.
Vinul fiert pe mapamond
Fiecare colțișor al lumii are propria rețetă de preparare a vinului fiert. În unele părți se fierbe numai vin roșu, în altele se folosește și vinul alb; unele rețete conțin doar ingredientele „de bază” – scorțișoară și zahăr -, altele, în schimb, recomandă folosirea feliilor de portocală pentru o aromă deosebită, a unui amestec de 12 condimente și chiar colorarea suplimentară a vinului fiert cu ajutorul unei game asortate de fructe.
Glögg-ul este un sortiment de vin fiert care se bea în mod obișnuit în țările scandinave. Rețeta pentru această băutură include vin roșu, condimente precum ghimbir, cuișoare, scorțișoară și nucșoară, dar și zahăr sau sirop foarte dulce. În plus, scandinavii „îmbunătățesc” rețeta de vin fiert adăugând licorii băuturi mai puternic alcoolizate, precum lichior sau votcă.
În Germania, vinul fiert este cunoscut sub numele „Glühwein”. Este o variantă clasică a băuturii, rețeta conținând vin roșu, zahăr și condimente după gust. Și în Germania, vinul fiert poate fi „întărit” cu coniac.
Quentão este varianta braziliană a rețetei de vin fiert, care se prepară și se consumă în Europa. Quentão se prepară din „cachaça”, o băutură alcoolică fermentată din trestie de zahăr, care este amestecată cu diverse condimente. În unele regiuni din Brazilia, cachaça este înlocuită cu vin roșu „tradițional”. Licoarea se servește în mod tradițional în timpul Sărbătorii Sfântului Ioan, care are loc la începutul iernii braziliene.
În Italia, vinul fiert se numește „vin brulé”, în Franța este cunoscut sub denumirea „vin chaud”, iar în Polonia i se spune „grzane wino”.
Prepararea licorii acasă
Prepararea vinului fiert este cât se poate de ușoară. Încălziți vinul într-o cratiță mare, pe aragaz sau cu un fierbător special, și adăugați condimentele și celelalte ingrediente, în funcție de rețeta pe care o urmați. Este recomandat ca recipientul pe care îl folosiți pentru fierberea vinului să fie din oțel inoxidabil, din ceramică, sticlă rezistentă la căldură sau teflon, pentru că alte tipuri de materiale (de exemplu, aluminiul) vor reacționa la aciditatea vinului și vor afecta gustul și aroma băuturii.
În general, vinul fiert se prepară cu vin roșu, însă se poate folosi și vin alb. Soiurile de vin roșu recomandate sunt Zinfandel și Merlot, în timp ce varietățile de vin alb care se pretează cel mai bine la fierbere sunt Riesling și Viognier.
Dacă nu sunteți un adept al băuturilor alcoolice, dar vinul fiert vă este pe plac, puteți prepara această licoare cu suc de fructe în loc de vin – rezultatul va fi asemănător, doar că veți fi sigur că aburii alcoolului nu vă vor învălui.
Rețetă pentru vin fiert în stil victorian
Ingrediente: 1 sticlă de vin spumant, 140 ml sirop de coacăze, 3 portocale, 9 cuișoare, 1 băț de scorțișoară, 1/2 linguriță de nucșoară pisată, 1/2 linguriță de ghimbir măcinat, votcă sau gin (opțional), 280 ml de suc de fructe (opțional), zahăr după gust.
Mod de preparare: Încălziți cuptorul la temperatura de 180°C. Puneți câte un bob de cuișoare în fiecare portocală și dați-le la cuptor timp de 20 de minute. Tăiați apoi portocalele într-un castron. Între timp, puneți vinul la încălzit, fără a-l fierbe, amestecând scorțișoara, nucșoara și ghimbirul. Adăugați în recipientul cu vin siropul de coacăze, portocalele și restul de cuișoare și continuați fierberea. Îndulciți băutura după gust și, dacă doriți, adăugați votca sau ginul.