Sute de kilograme de mărfuri expirate, nici un document care să justifice că produsele care nu mai sunt bune pentru consum sunt scoase din magazin și incinerate conform legii, spații frigorifice insalubre. Așa poate fi caracterizată pe scurt situația descoperită de o echipă de control sanitar-veterinară la supermarketul UNICARM din municipiul Vatra Dornei.
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au intrat pe fir marți, după ce un bărbat din municipiul Vatra Dornei a reclamat faptul că a cumpărat pește oceanic din supermarket, iar acesta este stricat. Conform procedurilor, produsul a fost supus imediat analizelor, confirmându-se faptul că peștele era alterat.
A doua zi, miercuri, o echipă de control, condusă de doctorul Petrea Dulgheru, șeful instituției, s-a deplasat la fața locului, unde nu a mai fost găsit nici un gram de pește oceanic.
Controlul complex declanșat la fața locului avea însă să scoată la iveală o serie întreagă de nereguli.
Vitrine insalubre, nici urmă de evidență a produselor alterate incinerate
„Agentul economic nu dispunea de un spațiu cu instalație de frig pentru păstrarea produselor ieșite din termenul de garanție sau alterate. Incredibil este cum poate un supermarket care vinde mari cantități de marfă să nu trimită spre incinerare, în decurs de un an de zile, cu acte în regulă, nici măcar o sută de grame dintr-un produs expirat”, a prezentat situația Petrea Dulgheru.
El a arătat că în magazin se vindea carne proaspătă la vrac, adusă de la Satu Mare, deși societatea nu este autorizată pentru comercializarea unui astfel de produs. Marfa de acest gen poate fi vândută doar dacă unitatea are o carmangerie ori o măcelărie proprie și în nici un caz nu poate fi adusă din alte județe.
„Nu aveau un spațiu adecvat unde să spele și să dezinfecteze vitrinele frigorifice în care se depozitează carnea, care astfel era contaminată încă de la început”, a continuat să prezinte șirul neregulilor șeful DSVSA Suceava.
Prinși în timp ce încercau să scape de marfa expirată
Grave abateri aveau să mai fie descoperite după ce echipa de control a dat impresia că pleacă de la fața locului.
Dulgheru a explicat că inspectorilor nu li s-a permis accesul într-o sală a unității, sub pretextul că nu se găsește cheia de la intrare. Bănuind că acolo ar putea fi descoperite nereguli, inspectorii au plecat de la fața locului, revenind însă după cinci minute.
„Când ne-am întors, la cinci minute, lucrau de zor în sala cu produse expirate și degradate, unde nu ne lăsaseră să intrăm la început”, a arătat Vasile Semeniuc, șeful Serviciului de Inspecție și Control din cadrul DSVSA Suceava.
Din această sală inspectorii au ridicat produse lactate, produse de panificație, prăjituri, carne, în total peste 400 de kilograme, toată marfa fiind expirată.
Dulgheru a arătat că reprezentanții societății nu au putut prezenta nici o dovadă că aceasta urma să fie distrusă prin incinerare, ceea ce contravine legii și ridică suspiciuni cu privire la ce urma să se întâmple cu aceasta.
Toată cantitatea a fost pusă sub sechestru, urmând a fi incinerată conform legii. Pentru neregulile găsite SC UNICARM SRL Vatra Dornei a fost sancționată cu o amendă în cuantum de 5.000 de lei, cu obligativitatea de remediere a deficiențelor constatate, în termen de 72 de ore.
În caz contrar, a avertizat Petrea Dulgheru, activitatea magazinului va fi sistată.