Șampania, o licoare pentru inimă și creier



Dacă aveți nevoie de o scuză pentru a deschide o sticlă de șampanie cu ocazia Sărbătorilor de iarnă vă puteți motiva dorința de a savura un pahar de vin spumant prin faptul că această licoare este benefică pentru sănătatea inimii.
Cercetătorii britanici au descoperit de curând că șampania este foarte bogată în polifenoli – substanțe chimice care dilată vasele sanguine, stimulând circulația sângelui și ușurând astfel efortul depus de inimă și de creier.
Oamenii de știință sunt de părere că nu doar soiurile scumpe de șampanie pot aduce beneficii sănătății, ci și alternativele mai ieftine, ca de exemplu vinul spumant sau vinul fermentat din fructe.
Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Reading s-a bazat pe rezultatele unor experimente anterioare, ale căror concluzii anunțau că două pahare de vin roșu băute în fiecare zi ne pot feri de boli cardiace și de tulburări ce pot afecta sistemul circulator. Polifenolii amintiți mai sus sunt substanțe care cresc nivelul de oxid nitric din sânge, iar datorită acestui proces, vasele sanguine se dilată, stimulând circulația sângelui.
Deși polifenolii se găsesc în cantități mari în vinul roșu, nu și în cel alb, datorită faptului că șampania este produsă dintr-un amestec de struguri roșii, roze și albi, această licoare pare să adune doar proprietățile benefice ale soiurilor de struguri.
Întrebarea la care oamenii de știință au încercat să găsească răspuns a fost dacă șampania are același efect asupra sănătății ca și vinul roșu, sau dacă mai degrabă nu ajută prea mult sănătatea, așa cum se întâmplă în cazul vinului alb. În urma experimentelor efectuate, cercetătorii au demonstrat faptul că șampania are un impact mai puternic asupra nivelului de oxid nitric decât un șpriț de vin alb, prin urmare concluzia a fost că proprietățile șampaniei sunt similare cu cele ale vinului roșu.