SĂNĂTATE

SALATE ȘI SOSURI NATURISTE CONSISTENTE ȘI FOARTE NUTRITVE !



SALATE ȘI SOSURI NATURISTE CONSISTENTE ȘI FOARTE NUTRITVE !
SALATE ȘI SOSURI NATURISTE CONSISTENTE ȘI FOARTE NUTRITVE !

Salatele reprezintă în alimentația naturistă un fel principal și se servesc cu maioneză dietetică sau diferite sosuri. Nu se recomandă utilizarea următoarelor ingrediente: uleiuri rafinate, oțet sau alte adaosuri sintetice. Salatele se asezonează cu următoarele ingrediente: ulei presat la rece, iaurt, smântână, sare marină, lămâie, plante aromatice și condimente naturale.
Sosurile au un rol foarte important în bucătăria fără foc deoarece oferă un plus de savoare salatelor și mâncărurilor naturiste.
Maioneza naturistă
2 gălbenușuri crude (preferabil ouă de la țară), sare marină, o jumătate de lămâie, puțin muștar (de la un magazin naturist) sau praf de muștar, câteva linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui presat la rece. Se prepară la fel ca orice maioneză.
Sos chinezesc
Maioneză, 2-3 linguri smântână, 1/3 banană, 1 linguriță rasă nucă de cocos, 1 linguriță curry. Se amestecă toate ingredintele în mixer.
Maioneza verde
Maioneză, 2 linguri brânză de vaci, 1 legătură de pătrunjel tocat, ceapă verde tăiată mărunt, 1 linguriță de zeamă de lămâie, sare.
Sos de avocado
1 avocado tăiat bucățele, 4 linguri lapte, 2 linguri zeamă de portocală, 3-4 linguri iaurt, 1 linguriță lămâie, 1 lingura maioneză, curry, piper, sare de mare, chimen, maghiran (sau alte plante aromatice). Se mixează toate ingredientele.
Salate
Salata “Exotic”
Ingrediente : 1 țelină, 1 morcov, 1 lingură zeamă de lămâie, 3 linguri zeamă de portocală, câteva bucățele de ananas și avocado,1/2 portocală tăiată cubulețe,1/2 banană tăiată rondele, 1 kiwi tăiat cubulețe, câteva nuci tăiate bucățele, câteva stafide și 4 linguri smântână.
Preparare : Se amestecă toate ingredientele și se ornează cu felii de kiwi.
Salată de ceapă și ridichi de lună
Ingrediente: 4 cepe tăiate solzi, 10 ridichi de lună rase, 2-3 fire de ceapă verde tăiate mărunt
Sosul: 3 lingurițe ulei de măsline, 1 lingură sana, sare, piper
Preparare: Se amestecă ingredientele cu sosul și se lasă să se pătrundă 1 oră
Salata italienească
Ingrediente: 1 salată verde, 1 ceapă roșie tăiată solzi, 4 lingurițe semințe de dovleac (neprăjite), 1 lingură sana, 4 lingurițe ulei de măsline, 1 cățel de usturoi pisat, câteva semințe de anason pisate, câteva frunze de busuioc verde (sau uscat).
Preparare: se amestecă ingredientele și se servește imediat
Salata picantă
Ingrediente: 1 jumătate de conopidă tăiată în felii mici, 1 lingură sana, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură apă, sare, piper, 1 ardei iute roșu tăiat mărunt, 1 legătură mărar, 1 cățel de usturoi pisat.
Preparare: se amestecă toate ingredientele și se lasă la rece să se pătrundă câteva ore
Salata de ardei în trei culori
Ingrediente: 1 ardei roșu, 1 ardei verde, 1 ardei galben tăiat fâșii, o jumătate ridiche rasă pe răzătoarea mare, 1 ceapă tăiată solzi, 1 legătură pătrunjel tocat, 1 hrean mic
Sosul: 2 linguri ulei, 2 linguri sana, 1 linguriță boia, 1 cățel usturoi, plante aromatice (maghiran, salvie, busuioc, rozmarin), sare, piper
Preparare: se amestecă toate ingredientele și se lasă la rece 2-3 ore. Se ornează cu hrean ras.
Salată de castraveți orientală
Ingrediente: 1 jumătate conopidă mică tăiată bucațele, 1 tulpină de țelină tăiată mărunt, 1 măr tăiat cubulețe, 2 felii de ananas tăiate bucățele, 1 castravete ras
Sosul: 1 jumătate linguriță curry, 2 lingurițe suc de ananas, 2 linguri iaurt, 2 linguri ulei, 2 linguri smântână, suc de lămâie, sare.
Preparare: castravetele se rade chiar înainte de masă și se amestecă cu celelalte ingrediente și cu sosul. Se servește imediat și se ornează cu nuci pisate.
Salată cu sfeclă și murături
Ingrediente: 1 sfeclă roșie, 1 morcov, 1 țelină, 1 ceapă roșie, 1 ardei , 1 jumătate varză murată tăiată mărunt, 2 castraveți murați, câteva măsline, câteva nuci tăiate bucățele, câteva stafide, 1 linguriță chimen, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper, plante aromatice
Preparare: sfecla, morcovul și țelină se rad pe răzătoarea mare. Celelalte ingrediente se taie mărunt sau feliuțe subțiri. Se amestecă cu uleiul și mirodeniile. Se lasă la rece 2 ore.
Sursa www.slabire-sanatate.ro



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. România, de ieri, de azi…(1)

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)