În sezonul cald, când pofta de mâncare este redusă, salatele proaspete și răcoritoare vă vor ademeni.
Indiferent de tipul de salată pe care doriți să o preparați sau de rețeta pe care o puneți în practică, vă oferim câteva sfaturi care vă vor ajuta să treceți peste lunile fierbinți de vară fără a vă înfometa. Cea mai importantă regulă este să nu cumpărați niciodată mai mult decât aveți nevoie. Cumpărând ingredientele în cantități mici, veți putea alege întotdeauna doar ceea ce pare mai proaspăt și nu veți greși. În plus, adoptând acest truc, puteți beneficia de promoții sau de oferte speciale, făcute la diverse produse.
Alegeți ingrediente variate
Când mergeți la piață să cumpărați salată verde – ingredientul ce nu lipsește din nici un preparat de vară -, luați mai multe sortimente, întrucât aceste verdețuri conțin diverse minerale și vitamine și, în plus, diferă și din punct de vedere al gustului și aromei.
Alt sfat de care e bine să țineți seama este să cumpărați cele mai bune produse din cele pe care vi le permiteți. Alegeți legumele în funcție de culoare. Puteți face un experiment. Mergeți într-un supermarket, la raionul unde se prepară tot felul de salate, și vedeți care sunt cele care vă atrag cel mai mult. Veți constata că salatele compuse dintr-o explozie de culori sunt cele care vă sar în ochi. Și atunci, de ce nu ar funcționa acest principiu și în cazul salatelor preparate de dumneavoastră?
Citiți și experimentați
Informați-vă, aflați cât mai multe rețete de salate și experimentați. Dacă găsiți într-o salată o aromă sau un ingredient pe care nu l-ați mai întâlnit până acum, nu vă fie teamă și gustați-l și separat, pentru a-i putea descoperi calitățile.
Atunci când pregătiți o salată, țineți minte că sosul (numit în mod pretențios și „dressing”) este o componentă a acestui preparat. Sună simplu, aproape banal, însă faptul că sosul este parte integrantă din această mâncare înseamnă că și cea mai anostă salată poate fi transformată într-una delicioasă doar adăugând sosului un ingredient-surpriză. Așa cum știți, salatele se asezonează cu ingrediente simple, formula de bază pentru dressing fiind „două părți ulei și o parte oțet”. Dacă țineți cont de această formulă, limita este chiar imaginația dumneavoastră. Ar mai fi de respectat o singură regulă: aceea potrivit căreia nu trebuie să exagerați cu dressingul turnat peste salată, pentru ca aceasta să nu devină „încărcată”.
Pentru salate colorate
Cu toții știm că orice salată care se respectă trebuie să conțină ingrediente verzi și roșii. Enumerarea culorilor nu trebuie să se oprească aici.
Iată ce ingrediente puteți încorpora în salata pe care o pregătiți, pentru a-i conferi un plus de culoare:
- unt de arahide sau pastă de susan (se adaugă la dressing)
- varză roșie
- semințe prăjite
- usturoi prăjit
- felii de ciuperci crocante
- merișoare
- zeamă de citrice, după preferințe
- măsline.