Denumirea originală a acestui fel de mâncare simplă cu bulgur este ”tabbouleh” și chiar dacă este un preparat libanez, în perioada de post este la mare căutare în restaurantele de pe la noi. Motivul este simplu: e o salată gustoasă, foarte hrănitoare și sănătoasă, arătoasă. Și nu îngrașă, datorită conținutului foarte mare de pătrunjel. Salata poate fi pregătită și acasă foarte simplu și va fi un succes garantat la orice masă.
Avem nevoie de:
2-3 linguri bulgur mare (se găsește online sau la magazinele arăbești) sau o cană de arpacaș fiert prealabil și răcit, 2-3 roșii, o legătură ceapă verde, o lămâie, sare, piper, ulei de măsline, 2-3 legături mai mari de pătrunjel verde proaspăt, facultativ un castravete proaspăt mic, frunzulițe de mentă, sirop de rodii sau boabe de rodie, un cățel mic de usturoi.
Preparare:
Să nu ne gândim că nu vom găsi bulgur ori sirop de rodii, acum sunt disponibile online și nu costă mult. Se mai găsesc la magazine naturiste, la prețuri ceva mai mari, sau la magazinele turcești și arăbești. Dacă nu găsim bulgur, putem înlocui cu arpacaș fiert în prealabil, dar gustul nu e chiar același. Bulgurul e spărtură din grâu dur, special tratat termic, în timp ce arpacașul are alt gust. În orice caz, nu vom înlocui bulgurul cu cuș-cuș ori cu griș obișnuit, chiar dacă par asemănătoare!
Punem bulgurul într-un vas mai larg și îl acoperim cu apă caldă, apoi punem o folie alimentară și lăsăm vasul o oră sau două la temperatura camerei. Bulgurul se va umfla și va deveni de consistența orezului fiert al dente. Îl scurgem bine de restul de apă, prin sită. Dacă folosim arpacaș fiert, trecem peste acest pas.
Tocăm roșiile, le scurgem de excesul de zeamă, precum și castraveții, dacă folosim, și ceapa verde. Dacă folosim boabe de rodie, le punem peste legumele tocate. Tocăm mărunt pătrunjelul. Pare foarte mult, dar el este vedeta preparatului. Amestecăm ușor totul cu bulgurul sau arpacașul fiert, punem cățelul de usturoi ras, dacă am ales să îl folosim, sare, piper, zeama de lămâie, mentă dacă folosim, sos de rodii dacă nu am folosit semințele rodiei, puțin ulei de măsline, apoi amestecăm încă o dată, foarte ușor. Dacă ne place gustul, putem presăra peste preparat și niște semințe de susan ușor rumenite, pentru decor. Este surprinzător de ”fresh” această salată, dar foarte sățioasă și arată bine pe orice farfurie. Este o variantă atât de gustoasă pentru mâncarea de post, încât cei mai mulți dintre cei ce o încearcă pentru prima oară rămân apoi consumatori fideli…