Alertă la DSP

S-a îmbolnăvit de botulism, după ce a mâncat shaorma cu pui



Caz rar la Suceava, unde un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Vicovu de Jos, s-a îmbolnăvit de botulism după ce a mâncat shaorma cu pui. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava au intrat în alertă și au descins la unitatea de unde bărbatul și-a cumpărat mâncarea care ar fi putut să-l omoare.
Bărbatul a mâncat shaorma cu pui la un fast-food din zona pieței din Rădăuți, iar la scurt timp i s-a făcut rău.
El s-a prezentat la spitalul din Rădăuți cu simptome specifice botulismului, respectiv vedere neclară, pleoape căzute la ambii ochi, dificultăți în vorbire și la înghițire, uscăciune a mucoasei bucale și stare de slăbiciune a musculaturii, și a fost internat de urgență. Ulterior, bărbatul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, unde doctorii au confirmat diagnosticul de botulism.
Ultimul caz de botulism în județ, înregistrat în 2006
Miercuri, după ce specialiștii din Capitală au transmis rezultatele la DSP Suceava, inspectorii sanitari s-au deplasat la fast-food-ul din Rădăuți, de unde bărbatul și-a cumpărat mâncarea, pentru a face cercetări. “În acest caz a fost declanșată o anchetă epidemiologică, se iau probe de sanitație și alimente”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu.
În județ, ultimul caz de botulism a fost înregistrat în decembrie 2006, la
la un tânăr în vârstă de 20 de ani, din localitatea Stulpicani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă preparată în casă, insuficient sterilizată.
Botulismul este o formă rară, dar foarte gravă de paralizie, cauzată de o toxină ce atacă nervii, produsă de către bacteria Clostridium botulinum. Potrivit medicilor, se întâlnesc trei tipuri principale de botulism, iar unul dintre acestea este botulismul alimentar, care apare în urma consumării unor alimente ce conțin această toxină.
O boală care dă paralizie și poate fi fatală
Netratată, boala poate provoca paralizia brațelor, picioarelor, trunchiului și a mușchilor respiratori.
În cazul botulismului alimentar, simptomele apar în general după 18 – 36 de ore de la consumarea alimentului infectat, dar se pot face simțite și după doar șase ore sau abia după zece zile. Descoperit la timp, botulismul alimentar poate fi tratat prin administrarea unui ser special, care oprește acțiunea toxinelor aflate în sânge. Acesta poate preveni înrăutățirea stării, dar recuperarea mai poate dura câteva săptămâni. Botulismul poate cauza chiar și moartea din cauza insuficienței respiratorii. O persoană care suferă de o formă gravă poate avea nevoie de un aparat respirator și de îngrijiri medicale speciale de-a lungul a câtorva luni. Cei care supraviețuiesc pot resimți o oboseală accentuată, precum și greutăți în respirație de-a lungul câtorva ani după vindecare.