Rezultat

Rulada de pui și brioșe cu stafilococ și E. coli, cauza toxiinfecției alimentare de la Gura Humorului



Dr. Dinu Florin Sădean și dr. Cătălina Zorescu
Dr. Dinu Florin Sădean și dr. Cătălina Zorescu

Sursa toxiinfecției alimentare de care au suferit, în urmă cu aproximativ zece zile, elevii și profesorii care au participat la banchetul organizat la o pensiune din Gura Humorului au fost rulada de pui și brioșele contaminate cu stafilococ patogen și E. coli. De asemenea, în urma analizelor de laborator efectuate de Direcția de Sănătate Publică Suceava s-a constatat că și apa provenită din sursa proprie de alimentare este neconformă din punct de vedere bacteriologic, având încărcătură cu bacterii coliforme peste limita maximă admisă.
Inspectorul-șef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Florin Sădean, a declarat, ieri, în conferință de presă, că dintre probele de alimente recoltate de la restaurantul unității au ieșit necorespunzătoare cele prelevate de la rulada cu pui în sos gorgonzola, în care s-a depistat prezența unui stafilococ și a bacteriei Escherichia coli, precum și de la brioșele cu cașcaval și șuncă servite la aperitiv, la care s-a găsit de asemenea stafilococ.
În ceea ce privește apa, dr. Sădean a explicat că pensiunea utilizează și rețeaua de alimentare cu apă a orașului Gura Humorului, iar sursa proprie era utilizată doar pentru suplimentare, în cazul unui consum mai mare.
DSP Suceava a dispus sistarea alimentării cu apă din sursa proprie, urmând ca după dezinfecția și recontrolul microbiologic al apei să se decidă dacă pensiunea va mai putea funcționa și cu sursa proprie sau va utiliza apa doar de la rețeaua orașului.
Personalul restaurantului este investigat trei zile coprobacteriologic
Totodată, unitatea respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă de 4.000 de lei.
Inspectorul-șef al Serviciului Control în Sănătate Publică a mai spus că testele de sanitație au ieșit corespunzătoare, iar personalul restaurantului, format din 12 persoane, aduce de ieri, timp de trei zile consecutiv, probe de scaun în vederea efectuării examenului coprobacteriologic.
Blocul alimentar al pensiunii a fost închis timp de trei zile în cursul săptămânii trecute, pentru dezinfecție generală.
Din punct de vedere epidemiologic, directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a spus că cele două alimente au fost contaminate fie la origine, fie în timpul procesului de preparare.
“Tocmai de aceea facem investigații și în rândul personalului acestei unități. Din fericire, starea pacienților s-a ameliorat imediat, nu au fost probleme. Menționez că această unitate a colaborat foarte bine cu noi, în sensul că au respectat toate recomandările noastre, au făcut dezinfecție, curățenie. Sperăm ca pe viitor să nu mai înregistrăm asemenea situații”, a precizat medicul.
Oficial, după prezentările la Spitalul Orășenesc Gura Humorului, numărul celor care s-au îmbolnăvit cu forme ușoare și medii de toxiinfecție alimentară după ce au mâncat la banchet este de 40 de persoane, elevi și profesori.
“Din declarațiile diriginților, ar fi vorba de 80 de elevi și 16 profesori, ca persoane afectate. Probabil, ceilalți au prezentat forme ușoare ale bolii și nu au necesitat un consult medical”, a precizat dr. Cătălina Zorescu.
Reamintim că în cursul serii de vineri, 26 mai, 340 de elevi și profesori ai Colegiului “Alexandru cel Bun” Gura Humorului au participat la masa festivă organizată la o pensiune din localitate, prilejuită de absolvirea cursurilor liceale, iar 40 dintre participanți s-au prezentat în cursul zilei de duminică și luni la camera de gardă a Spitalului Gura Humorului cu simptome de toxiinfecție alimentară. Nici un pacient nu a rămas internat în spital.



Recomandări

Vernisaj expozițional de caricatură sub semnătura Radu Bercea, în cadrul Festivalului Internațional „Umor la Gura Humorului”

În Gura Humorului se pregătește lansarea unei noi atracții turistice, cel mai spectaculos traseu de sanie de vară din România

Orașul Gura Humorului va avea o nouă atracție spectaculoasă, de tip Forest Coaster, amplasată în apropierea Pârtiei Șoimul
Orașul Gura Humorului va avea o nouă atracție spectaculoasă, de tip Forest Coaster, amplasată în apropierea Pârtiei Șoimul

Centura de la Gura Humorului a primit joi votul consilierilor județeni pentru studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici

„Am insistat foarte mult la guvern să nu se taie de la finanțare varianta ocolitoare de la Gura Humorului”, a declarat Gheorghe Șoldan
„Am insistat foarte mult la guvern să nu se taie de la finanțare varianta ocolitoare de la Gura Humorului”, a declarat Gheorghe Șoldan

Centura de la Gura Humorului a primit joi votul consilierilor județeni pentru studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici