Stupid people? 21 ian. Stupid people? Sunt foarte sigur că, în ultimele 4-5 luni, ceva lume s-a gândit, poate fără voie, la Take Brucan și la profețiile sale. Ar fi vorba întâi despre aceea din 1990, când a declarat în „Le Figaro” că „românii vor avea… 21 ian. Stupid people?
Cum e cu „Moldova Mare” 17 ian. Cum e cu „Moldova Mare” Despre conceptul „Moldova Mare” în România nu se prea știe și, în consecință, nici nu se prea vorbește; la Chișinău însă răsuflă mocnit de cine știe când și, în ultima vreme, dă puseuri acute de revenire în actualitate, televiziuni basarabene… 17 ian. Cum e cu „Moldova Mare”
Chipul poetului 14 ian. Chipul poetului Mâine îl aniversăm pe Mihai Eminescu și marcăm Ziua Culturii Naționale. Cu siguranță, amândouă evenimentele vor primi loc de onoare în filele gazetelor noastre (câte au mai fi rămas fidele paginii tipărite) și-n „prime time”-ul televiziunilor, deși sunt sigur că… 14 ian. Chipul poetului
Scăpăm la vot? 10 ian. Scăpăm la vot? Cumplită perspectiva s-o ținem până prin iunie-iulie cu tele-panarama Georgescu-Antonescu-Ciolacu-Lasconi-Nicușor-Ponta-Bolojan et. comp.! Destul, am ajuns să evit posturile tv românești și să caut noutățile pe canale străine – răzbat și pe-acolo cioburi din politicalele noastre dâmbovițene, dar barem nu-s de… 10 ian. Scăpăm la vot?
Un român avea o vacă (2) 6 ian. Un român avea o vacă (2) Cel mai greu i-a fost vacii să treacă de Dolhasca, unde vinerea-i iarmaroc. Văzând-o pe Joița cu ugerele pline, legată-n urma carului, toți credeau că-i de vânzare. Oferte, insistențe, propuneri de adălmaș. Samsarul localnic Leibovici a izbutit să-l aducă pe… 6 ian. Un român avea o vacă (2)
Un român avea o vacă 3 ian. Un român avea o vacă Amintiri de pe vremea când pășteam vaca. Se întâmpla în urmă cu aproape 70 de ani. Ca pe mulți din generația mea, născuți pe timp de război și crescuți la vreme de cruntă secetă, nu m-a ocolit boala sărăciei și-a… 3 ian. Un român avea o vacă
Un coșmar 17 dec. Un coșmar Am avut un coșmar! Pe cine credeți că l-am visat azi-noapte? Nu pe Putin, nu pe Potra (auzi, Horațiu!), nici pe majestatea sa Călin Georgescu, ci, culmea, pe… uitatul Cotovschi! De unde și până unde? Am o bănuială. O parte… 17 dec. Un coșmar
Răsfăț la clasa I 13 dec. Răsfăț la clasa I Am mai scris pe tema asta, o reiau fiindcă în loc să se mistuie, nerușinarea pare a se prospera cu păguboasă vrednicie. Călătorie cu trenul. Vagon comun, de clasa I. Cum m-am sculat la ora 4, încerc să ațipesc. Numai… 13 dec. Răsfăț la clasa I
Dacă tăceai… 10 dec. Dacă tăceai… Nu miră pe nimeni faptul că TikTok-ul este complet interzis, de pildă, în Iran (încă din 2018) ori în Kârgâzstan (decizie luată anul ăsta), dar poate intriga interdicția din Rusia, stat ce utilizează copios TikTok-ul pentru promovarea narativelor Kremlinului în… 10 dec. Dacă tăceai…
Facerea de bine 6 dec. Facerea de bine Începem să ne gândim tot mai mult și mai îngrijorați la sprijinul pe care, la nevoie, ni-l va acorda NATO. Desigur, bine-ar fi să n-avem vreodată nevoie. Oricum, n-ar fi rău să ne amintim și spusele lui Democrit: „Mulți care… 6 dec. Facerea de bine
Pauză! 3 dec. Pauză! De multă vreme n-a mai fost atâta hărmălaie în întreaga presă românească: prea multe-s evenimentele majore pe centimetrul pătrat de hârtie, și ai senzația că, la un moment dat, supra-presiunea mediatică va zburătăci literele, azvârlindu-le pe caldarâm precum florile de… 3 dec. Pauză!
Scopul scuză mijloacele! 29 nov. Scopul scuză mijloacele! Scriu acest text cu câteva ore înaintea ședințelor CSAT și CCR. Noutățile, de vor fi să fie, doar de-acolo pot veni. Cele ce se cuveneau spuse s-au cam spus, televiziunile au început să-și rotească filmele „în buclă” în așteptarea marii… 29 nov. Scopul scuză mijloacele!
Cum a câștigat Maia 26 nov. Cum a câștigat Maia Constat că s-a mai ostoit verva cu care un anumit post tv (românesc!) a bombardat-o sistematic luni în șir pe Maia Sandu, asemănându-i neelegant demersul prezidențial cu hârjoana mielului care suge la două mioare. Ar fi vorba înainte de toate… 26 nov. Cum a câștigat Maia
La Ițcani (2) 22 nov. La Ițcani (2) De va fi să se înfiripe proiectul editorial „Nostalgii ițcănene” s-ar cuveni să înceapă cu stabilirea unui sumar. Cea mai firească ar fi ordonarea cronologică, amândoi combatanții cu pix acoperind împreună felii consistente din întreaga perioadă din 1945 și până… 22 nov. La Ițcani (2)
La Ițcan 19 nov. La Ițcan De câte ori ajung prin Suceava, trec și pe la gara copilăriei, Suceava Nord. Nu mai fusesem de mult, acum aveam și alt motiv decât rememorări duioase: să iau trenul spre Putna. Numai că aflu o veste tristă ce trebuia… 19 nov. La Ițcan
Tranca – tranca! 15 nov. Tranca – tranca! Greu de dumirit de ce a trebuit dărâmat după 1989 colosul industrial al fabricii de locomotive electrice de la Craiova, și cutia de cărămidă și betoane rămasă să fie transformată într-un banal mall de cartier. Așa-zisul „morman de fiare vechi”,… 15 nov. Tranca – tranca!
Din „Jurnal”: una, alta… 12 nov. Din „Jurnal”: una, alta… Am dat, într-o însemnare veche, peste un cuvânt uitat: ați mai auzit vreodată de zincweiss? Mă tem că, eu, nu. Toată copilăria suceveană am umblat după zincweiss; se găsea de vânzare la „Alimentara” și la drogherii – parcă a intrat… 12 nov. Din „Jurnal”: una, alta…
Ghici ciupercă ce-i! 8 nov. Ghici ciupercă ce-i! Cele mai zgomotoase contestări ale remarcabilei victorii izbutite de Maia Sandu provin de la Moscova (Maria Zaharova, vocea Kremlinului) și de la București (Cosmin Gușă, „analist politic”). Zaharova: „Fără îndoială, aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală de la… 8 nov. Ghici ciupercă ce-i!
Avem tradiție! 5 nov. Avem tradiție! Îmi pare rău, dar nu pot aclama șezătoarea electorală televizată lansată de Antena 3 drept model pentru demersul democratic-cetățenesc al momentului electoral 2024. Putea fi, dar în variantă prea apăsat dâmbovițeană, imediat ce scapă din chinga dicționarului democrația noastră își… 5 nov. Avem tradiție!
Hai la ghebe! 1 nov. Hai la ghebe! Până om ajunge să cerem în tigaie opintici bio (că mult nu mai este!), să ne bucurăm de pâraiele de ghebe ce au năpădit de vreo trei-patru săptămâni pădurile moldave. Toamna trecută le-am tot căutat făr-de noroc prin nordul Bucovinei,… 1 nov. Hai la ghebe!
Teașcă… apicultor! 29 oct. Teașcă… apicultor! Lucrând zilele acestea la reeditarea cărții lui Mircea Lucescu „Mirajul gazonului”, care va reapare la Iași după 40 de ani, cu pagini și ilustrații noi (urmând a se lansa în Sala Primăriei și-n prezența autorului la 2 decembrie a.c.), am… 29 oct. Teașcă… apicultor!
Ceapă și usturoi? 25 oct. Ceapă și usturoi? Am scris, mai de mult, despre un soi de test pentru verificarea românității care circula pe internet – dacă te încadrezi cum se cuvine și răspunzi cu „da” întrebărilor din grilă, înseamnă că ești român. Dacă nu, nu! Între timp,… 25 oct. Ceapă și usturoi?
Ce-i scris omului… 22 oct. Ce-i scris omului… „Nu e vorba de sfârșitul lumii, ci de sfârșitul unei lumi” – considera Andrei Pleșu într-un text din 2012 consacrat ciudatei „Linga Purana”, text religios hindus din literatura veche a Indiei (peste 1200 de ani vechime). Semnalul („Linga” chiar asta… 22 oct. Ce-i scris omului…
Țara tuturor posibilităților! 18 oct. Țara tuturor posibilităților! Până și bine-cunoscutul Jurnal al Annei Frank a fost cenzurat de puriștii americani: nu cartea în sine, c-ar fi fost prea de tot (UNESCO a inclus-o în „Memoria lumii”!), ci o reprezentare grafică (cum i-am spune la noi, o „carte… 18 oct. Țara tuturor posibilităților!
Carte de vrăjitorie 15 oct. Carte de vrăjitorie De Sfânta Parascheva s-a adunat puhoi de pelerini, parcă niciodată atât de mulți, de bine organizați și de cuminciori. Nu putea lipsi, desigur, batalionul de vrăjitoare, și ele mai altfel ca look și maniere: adevărații profesioniști nu mai lucrează acum… 15 oct. Carte de vrăjitorie
Mirajul gazonului 11 oct. Mirajul gazonului În cartea lui Mircea Lucescu „Mirajul gazonului” (1984), revăd acum filă de filă, pregătind apariția celei de a două ediții. Mircea și-a făcut ucenicia la „Dinamo” ca la carte, adică acoperind mai întâi misia „copilului de trupă”: „cărat bagaje, trimis… 11 oct. Mirajul gazonului
Și dacă nu plătim? 8 oct. Și dacă nu plătim? România a fost, la un moment dat, singura țară europeană fără datorii externe – adevărată anomalie, care, în loc să fie apreciată ca victorie trudnic izbutită de un popor obijduit, a deranjat vădit lumea marii finanțe, deplin interesată ca morișca… 8 oct. Și dacă nu plătim?
Vox populi 4 oct. Vox populi Octombrie este cea mai mofluză lună a anului: nici lae, nici bălaie. N-avem încotro, „până nu trece iarna, primăvară nu se face” – asta zis-a Tudor Vladimirescu, reamintind că grija precede negrija și de nu treci pragul, n-ajungi nicăieri. În… 4 oct. Vox populi
Unde ie iluzile mele… 1 oct. Unde ie iluzile mele… Cum am scris, am primit vizita unui bun prieten ieșean ce viețuiește de prin 1976 în SUA. Soția lui, și ea ieșeancă, profesoară de română, a murit în Columbus, Ohio, acum trei ani. În vederea revederii cu vechiul prieten, am… 1 oct. Unde ie iluzile mele…
Limba cubaneză! 27 sept. Limba cubaneză! Aflu, din presă, ce se mai întâmplă prin Cuba. Prima reacție a unui european balcanic ar fi de genul „iaca de ce nu mai putem noi acum!” Justificată, dar nu până la capăt, fiindcă vedem pe viu falimentul moral și… 27 sept. Limba cubaneză!
Cade barba fără cioc, / Merge treaba fără drog! 24 sept. Cade barba fără cioc, / Merge treaba fără drog! „Music liric for you” ne prezintă melodia „Ulalala”. Sună astfel: „Ulala ha / Cântă MGK să-nceapă distracția / Tropicală cu gene dau pe 112 / Femeie cu numărul unu, nu există numărul doi / Atenție… 24 sept. Cade barba fără cioc, / Merge treaba fără drog!
Între fantezie și realitate 20 sept. Între fantezie și realitate Încep fantasmagoric: în vreme cât ambele armii, și cea a Rusiei, și aceea a Ucrainei, înaintează și ocupă teritorii în postatele celorlalte, imaginez cea mai simplă soluție de pacificare: s-o ducă până la capăt și să-și schimbe țările! Dacă băieții… 20 sept. Între fantezie și realitate
Supercaliflagilistic 17 sept. Supercaliflagilistic Ce se mai întâmplă prin teatrul românesc? Ne îngăduie o raită la Festivalul de teatru „Cătălina Buzoianu”, defășurat zilele acestea la Iași. N-am putut vedea decât patru din cele 11 reprezentații, dar ceva concluzii s-ar putea desprinde. Primul spectacol: „Haga”de… 17 sept. Supercaliflagilistic
De la Cantemir la Răcariu 13 sept. De la Cantemir la Răcariu Televiziunea mi-a dăruit plăcerea să-l cunosc din nou pe domnul Răcariu (accent pe i). De fapt îl știam prea bine, numai că pe un alt nume: până ieri-alaltăieri îl chema ca pe tat-su, adică Răcariu (accent pe a). Poartă un… 13 sept. De la Cantemir la Răcariu
Al. Zub – 90 10 sept. Al. Zub – 90 Excelentul cărturar Al. Zub va împlini peste puține săptămâni 90 de ani. Am avut plăcerea să-i editez acum 50 de ani (pentru fostul editor, și asta-i o aniversare!) principalele cărți adevărat apte să ateste valoarea reputatului istoric ieșean (primele două… 10 sept. Al. Zub – 90
Ucidere din culpă? 6 sept. Ucidere din culpă? Universitarul Vasile Astărăstoaie, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și rector al Universității ieșene de Medicină, are un CV național și internațional copleșitor (din care nu lipsește, desigur, și adierea Procuraturii…). S-a implicat hotărât zilele acestea în viforoasa dispută… 6 sept. Ucidere din culpă?
Mica și marea nerușinare 3 sept. Mica și marea nerușinare Locuiesc într-un cartier plin de licee, drept pentru care aproape nu-i zi în care să nu nimeresc prin tramvaie elevi din clasele mari. De regulă, majoritatea sunt liniștiți și cuviincioși; generațiile precedente păreau mai dezghețate: umpleau vagonul cu gălăgie și… 3 sept. Mica și marea nerușinare
„A înfruntat nedreptatea doinind” 30 aug. „A înfruntat nedreptatea doinind” Despre formidabila Enciclopedie „Centenarul Războiului de întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” am scris în această rubrică, cred, anul trecut. Remarcam atunci unicitatea unei cărți de peste cinci kilograme (1.669 de pagini în format mare… 30 aug. „A înfruntat nedreptatea doinind”
Războiul 27 aug. Războiul Și războaiele s-au schimbat! Nici nu știi când! Acum 20 de ani mă întorceam de la războiul iscat la Nistru – cum altfel? – de ruși (nu spune cu nerușinare Dughin, ideologul lui Putin, că „patria Rusiei este războiul?”) Atunci,… 27 aug. Războiul
Lucescu la Iași 23 aug. Lucescu la Iași Cele ce urmează pot părea o chestiune prea locală ca să intereseze și dincolo de urbea Iașilor – veți vedea că așa-i… și nu chiar așa, mai ales că aduc și noutăți proaspete. Iată povestea: acum vreo sută de ani… 23 aug. Lucescu la Iași
Pompe funebre 20 aug. Pompe funebre Noradrenalina mânuită vicios nu figura până mai-ieri în panoplia malversațiilor posibile în actele funebre spitalicești. Are un consistent atu: nu face valori, n-o contestă nimeni, toate se petrec între limite letale considerate firești. S-a întâmplat (de când oare, și numai… 20 aug. Pompe funebre
Sexul și sportul 16 aug. Sexul și sportul N-ați fost tentat niciodată să vă schimbați sexul, pardon, genul, și să deveniți de mâine încolo pur și simplu altceva – o dulce copilă, ori un june berbant, după ce în fapt și-n acte erați de-o viață, cum se spune,… 16 aug. Sexul și sportul
Rușinea scade pe măsură ce crește păcatul 12 aug. Rușinea scade pe măsură ce crește păcatul Urmăresc de decenii presa din Basarabia, inclusiv cea în limba rusă, ba chiar și gazetele rusofone având redacția la Chișinău, iar deciziile liniilor directoare și subvențiile la Moscova. Poți astfel afla nu numai utile informații… 12 aug. Rușinea scade pe măsură ce crește păcatul
După 35 de ani 9 aug. După 35 de ani Penultima seară a Festivalului Filmului Românesc, exemplară inițiativă culturală ieșeană ajunsă, iată, la a 15-a ediție, a fost consacrată unei aniversări: filmul „Un bulgăre de humă” a împlinit 35 de ani de la întâia apariție pe ecrane. Proiecția și alocuțiunile… 9 aug. După 35 de ani
Studiu de caz: Șoșoacă 5 aug. Studiu de caz: Șoșoacă Nu-i chiar bine să luăm în totală derâdere spusele Doamnei Șoșoacă, considerându-le simple elucubrații hazoase: în noianul de imprecații năboite cu zeamă de mahala se află nu odată și chestiuni realmente durerose, a căror revelare publică s-ar cuveni apreciată. Multe… 5 aug. Studiu de caz: Șoșoacă
Toamnă gri 2 aug. Toamnă gri Poate cititorii își amintesc că în această rubrică (3 iunie 2022) am condamnat cu vehemență nemernicia numitului Alfred Bulai, personaj aflat zilele astea de alte pricini (tot de-ale moralei) sub oprobriul public. Domnia sa, fost ani în șir șeful Agenției… 2 aug. Toamnă gri
Păi, nu? 26 iul. Păi, nu? Revin în pagină după o lungă pauză nevoită, spre a povesti despre un prieten de care începe să-mi fie pur și simplu frică: îmi dă senzația că i se îngăduie acces în spații tăinuite interzise, aflate dincolo de orizontul cunoașterii… 26 iul. Păi, nu?
Stalin versus neomarxiștii 3 iun. Stalin versus neomarxiștii Ideea (și sintagma) „revoluției culturale” îi aparține, pare-se, lui Stalin, nu lui Mao. Cât despre „făurirea omului nou”, o aflăm stabilită ca țintă și-n proiectul stalinist, și-n acela al lui Hitler, și-ntr-al lui Mao, și al lui Kim Jong-un, și-n… 3 iun. Stalin versus neomarxiștii