Rubarba în bucătărie



Cu gustul său un pic acrișor, rubarba este delicioasă atunci când este folosită în bucătărie. Considerată de unii fruct, de alții legumă, ea însoțește multe dintre preparatele noastre culinare.
Rubarba este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cu frunze mari și flori purpurii, care este folosită în alimentație, dar și în medicină. Este originară din Asia și America de Nord și este rezultatul unor hibrizi și încrucișări repetate. În Europa a fost adusă în 1570, în Germania. Inițial, a fost folosită pentru proprietățile sale medicale sau ornamentale și abia apoi a devenit un ingredient folosit atât la prepararea deserturilor, cât și a garniturilor ce însoțesc mâncărurile cu carne.
Există mai multe varietăți de rubarbă, în funcție de mărime și de culoare. Un lucru extrem de important pe care trebuie să-l știți este faptul că frunzele de rubarbă sunt toxice deoarece conțin acid oxalic și pot fi mortale.
Pentru preparatele culinare se folosesc doar pețiolurile frunzelor. Acestea pot avea o culoare ce variază de la roz deschis până la roșcat-violaceu. Pielița acestora se curăță cu ajutorul unui cuțit înainte de preparare. Dacă doriți să conservați rubarba, tăiați codițele, spălați-le bine, uscați-le cu grijă și puneți-le în pungi de plastic la congelator. Astfel vă veți putea bucura de gustul acrișor al rubarbei pe tot parcursul anului, chiar și iarna.
Înainte de a folosi în bucătărie codițele, tăiați-le extremitățile, apoi îndepărtați pielița care le acoperă, după care le puteți tăia bucățele.
Puneți rubarba într-un castron cu apă rece, apoi amestecați-o cu câteva linguri de zahăr pentru a diminua gustul acru. Tot în acest scop, puteți fierbe bucățile de rubarbă câteva minute sau le puteți lăsa câteva ore în zahăr. Ea conține foarte multă apă. Din acest motiv, pentru a evita ca tartele dumneavoastră să se moleșească, puteți amesteca rubarba cu biscuiți rași sau cu migdale pudră.
Rețete dulci
Rubarba poate fi folosită la prepararea unor rețete simple precum compoturi sau dulcețuri. Poate fi combinată foarte bine cu banane, căpșune, fructe de pădure, mere, portocale, piersici, caise sau ghimbir. Profitați de aceste posibilități pentru a face dulcețuri sau compoturi în care să combinați mai multe fructe. Cu gustul său acrișor, rubarba este ideală pentru multe dintre rețetele de dulciuri, cum ar fi cremele, biscuiții, tartele cu brânză, orezul cu lapte. Puteți face, de asemenea, tartă cu rubarbă. Există mai multe rețete, însă mai folosită este cea pe bază de ouă și lapte, care se varsă direct pe bucățile de rubarbă amestecate cu zahăr. Dacă, în schimb, doriți să vă răcoriți, nu vă rămâne altceva de făcut decât să preparați o înghețată cu rubarbă. Aveți nevoie de trei căni și jumătate de rubarbă tăiate în cuburi de un centimetru, o cană de zahăr, trei gălbenușuri, o cană cu lapte și una cu smântână. Puneți rubarba cu jumătate din cantitatea de zahăr și țineți pe foc până când totul capătă consistența unui gem. Amestecați gălbenușurile într-o cratiță. Separat, bateți laptele cu zahărul rămas, turnați peste gălbenușuri și țineți pe foc până când compoziția devine groasă. Amestecați apoi cu rubarba și cu smântâna și puneți totul la congelator câteva ore.
Rețete sărate
Rubarba se potrivește și cu o serie de rețete dulci-sărate. Încercați să preparați un sos pentru friptura de porc sau de rață în care să puneți acest ingredient. Îi veți surprinde pe toți invitații dumneavoastră cu aroma deosebită pe care o va căpăta friptura. Puteți prepara un „Chutney de rubarbă”. Acesta este un sos-garnitură folosit pe scară largă la mâncăruri piperate, pește sau carne de pasăre. Chutney provine din cuvântul indian „chatni”, care este un condiment iute preparat din zahăr, oțet și condimente. Acest fel de mâncare poate fi preparat moale sau consistent, dulce sau iute. Deoarece în compoziție sunt elemente cu gust dulce, acru și iute, acest sos este deosebit de apreciat. Aveți nevoie de patru căni de rubarbă tăiată cubulețe, o cană de fructe uscate tocate mărunt, patru cepe verzi, o ceapă roșie tăiată cubulețe, o cană de zahăr, o jumătate de cană de oțet din vin roșu, un baton de scorțișoară, o lingură de ghimbir și o lingură de coajă rasă de portocală. Se pun oțetul, scorțișoara, zahărul, coaja de portocale într-o cratiță la foc potrivit și se amestecă până se dizolvă zahărul.
Se adaugă rubarba, fructele uscate și ceapa și se lasă să fiarbă la foc potrivit. Trebuie să știți că preparatul trebuie pus la frigider cu cel puțin trei zile înainte de a fi servit. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât are un gust mai bun.
Rubarba poate fi, de asemenea, pusă alături de friptură ca și garnitură în stare crudă, cu sare. Rubarba mai poate fi folosită pentru acrirea ciorbelor.