Rozmarinul este o mirodenie ce se folosește din ce în ce mai des în gastronomie.
Cercetătorii susțin că această plantă ar trebui integrată în mâncăruri nu doar pentru aroma deosebită pe care o dă cărnii, ci și pentru faptul că are proprietatea de a preveni cancerul. Oamenii de știință din cadrul Universității de Stat din Kansas au descoperit că folosirea acestei plante aromate la prepararea cărnii poate reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului.
J. Scott Smith, inițiatorul studiului, susține că rozmarinul presărat în compoziția de carne pentru hamburger sau folosit la prepararea fripturilor are proprietatea de a neutraliza compușii cancerigeni ce se formează în general când carnea este gătită. „Este suficient să presărați puțin rozmarin, iar dacă nu vreți ca hamburgerul pe care îl mâncați să aibă gust pregnant de rozmarin, folosiți extracte în loc de planta propriu-zisă”, îi sfătuiesc oamenii de știință pe amatorii de carne și în special pe cei de hamburgeri.
J. Scott Smith studiază de mai mult timp compușii cunoscuți sub numele de amine heterociclice, a căror prezență în carnea de vită gătită reprezintă un pericol pentru sănătate. Smith împreună cu colegii săi au analizat efectul pe care extractele de rozmarin îl au asupra formării aminelor heterociclice în carnea de vită gătită și au descoperit că nivelul acestora a scăzut cu 30 până la 100 la sută. Potrivit cercetătorilor, datorită faptului că rozmarinul conține compuși fenolici, printre care acid rozmarinic, carnosol și acid carnosic, planta are proprietatea de a bloca aminele heterociclice înainte de a se forma la căldură, în timpul procesului de preparare.
Rezultatele acestui studiu se adaugă descoperirilor anterioare ale aceleiași echipe de cercetători, care a reușit să demonstreze că marinarea fripturii cu anumite mirodenii și condimente reduce semnificativ nivelul compușilor cancerigeni.
Rozmarinul, armă împotriva cancerului
