A șasea ediție

„Roți legendare” – 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni



„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni

Duminică, 24 iulie, începând cu ora 10,00, în parcarea din fața Administrației Fiscale din vecinătatea Pieței „Nada Florilor” din municipiul Fălticeni, a avut loc a șasea ediție a manifestării „Roți legendare – Fălticeni”, 126 de ani de la apariția primului vehicul din oraș, expoziție în cadrul căreia au fost expuse mașini de colecție și motociclete produse între anii 1950 și 1990. Proprietari a peste 80 de mașini cum rar se mai pot vedea în ziua de azi în urbea de pe Șomuz și care îndeplinesc criteriile impuse de Retromobil au dorit să spună istoria automobilelor care au o vechime de peste 30 de ani, de la Dacii proletare, Trabanturi și Wartburguri, la mașini străine, capitaliste, scumpe și accesibile doar unei clase privilegiate de oameni în anii comunismului.
La întâlnirea posesorilor de mașini istorice care ne aduc aminte în fiecare an că urbea de pe Șomuz a fost al treilea oraș din România în care a circulat un automobil, întâlnire organizată de Retromobil Club România, prin Retromobil Club Suceava, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Fălticeni, au participat alături de pasionații de mașini primarul Gheorghe Cătălin Coman și președintele secției Ford Retro România, Narcis Aprodu.
Expoziția care aduce bucuria și nostalgia unor povești
Prof. Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni,ne-a spus: „Astăzi este ultima acțiune din cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni, ediția 2022, în care am încercat să mulțumim pe toată lumea, să oferim clipe de încântare pentru toate categoriile de cetățeni și ne bucurăm că am reușit să facem acest lucru. Astăzi, la final, avem o manifestare de suflet, sunt mașini foarte frumoase, o încântare pentru ochi și pentru suflet și mulțumesc tuturor participanților care au făcut ca aceste mașini să arate extraordinar.
Această expoziție a mașinilor de epocă este organizată în colaborare cu domnul Iulian Todirică, inițiatorul acestei manifestări, și îi mulțumesc pentru că în urmă cu șapte ani a avut această inițiativă și ne bucurăm că putem fi parteneri la această întâlnire a publicului cu mașinile istorice. Sperăm ca în fiecare an să menținem acest trend ascendent și să avem cât mai multe și cât mai valoroase mașini prezente în expoziție. Anul acesta avem și o altă abordare în ceea ce privește prezentarea mașinilor prin prezența simbolică a fiecărui vehicul pe covorul roșu.
Sunt lucruri frumoase care se întâmplă, vremea ne ajută și mă bucur că suntem printre puținele orașe din țară în care pot fi admirate aceste bijuterii pe patru roți”. Întrebat care a fost prima mașină condusă, primarul Cătălin Coman a mărturisit că prima oară s-a urcat la volanul Daciei 1310 a părinților, a condus și modele de Ford și Opel, dar cel mai mult îi plac mașinile franțuzești.
Doar la Fălticeni și Sinaia mașinile urcă pe covorul roșu
Așa cum a spus și prezentatorul evenimentului, jurnalistul Relu Ursachi Gavril, Fălticeniul este al treilea oraș nu numai din punct de vedere cultural după București și Iași, ci și din punct de vedere automobilistic, pentru că este al treilea oraș din România unde a circulat un autovehicul.
Când spui roți legendare nu spui numai mașini, spui și motociclete și chiar biciclete, în expoziție fiind prezente și două biciclete Pegas fabricate în 1978 și 1981. Cu motociclete au venit Philip Rozopol, o Honda din 1981, și David Adrian, care a venit „călare” de la Piatra Neamț pe o Mobra 50 fabricată în urmă cu 50 de ani.
Iulian Todirică, președintele Filialei Suceava a Retromobil Club România, ne-a spus:„Suntem la a VII-a ediție a manifestării «Roți legendare», 126 de ani de la apariția primului vehicul înmatriculat în Fălticeni. Ne bucurăm de o prezență numeroasă, de mașini tot mai valoroase. Avem participanți de la Vaslui, Vrancea, Iași, Neamț, Botoșani, cei mai numeroși fiind colecționarii suceveni. Ne bucurăm că au apărut câteva mașini noi, în special modele Cabrio, sunt câteva Mercedesuri deosebite. Ca de obicei, Dacia este foarte bine reprezentată, fiind mașina noastră națională.
Vom acorda câteva premii de excelență, dar și alte premii. Ca noutăți, în acest an avem placheta evenimentului și dacă la edițiile precedente înmânam diploma și medalia pe podium, anul acest proprietarii își vor aduce mașina pe un covor roșu. Acest mod de prezentare mai are loc doar la Sinaia, fiecare mașină staționează câteva minute pe covorul roșu, proprietarul primește diploma, medalia și ne face o prezentare a mașinii. În acest mod legăm șoferul de mașină, pentru că nimeni nu știe a cui e mașina. În spatele multora dintre aceste automobile stau povești extraordinare, sunt sute sau poate chiar mii de ore de muncă de restaurare și de aceea trebuie cunoscuți și oamenii care au făcut posibil ca noi să vedem aceste mașini astăzi, aici, la Fălticeni”.
Prezentarea fenomenului automobilistic în epoca comunistă
Așa cum am aflat de la organizatori, ediția din acest an a „Roților legendare” de la Fălticeni urmărește prezentarea fenomenului automobilistic în epoca comunistă, chiar dacă sunt colecționari suceveni care sunt posesori de mașini fabricate anterior anului 1944. Cronologic, autovehiculul în România comunistă cunoaște trei perioade distincte și cu diferite particularități: Perioada 1947-1965, în care automobilul era obiect de lux rezervat aproape în totalitate nomenclaturii și în care începe producția de autoutilitare pentru autorități și întreprinderi de stat; Perioada 1965-1980, în care încep importurile auto și începe producția locală a Dacia și cetățenii pot să-și cumpere automobile pentru uzul personal, perioadă din care, în expoziția de duminică, au fost prezente „Regina șoselelor” – un Renault 16 din 1967 și un Fiat 1800 fabricat tot în 1967. Modelul a fost comercializat în România în perioada socialistă și a reprezentat cel mai scump automobil comercializat vreodată în cei 42 de ani de comunism. Costa 89.000 de lei, o sumă incredibil de mare, în contextul în care salariul mediu pe economie era de 1.100 de lei. Lor li s-au adăugat tradiționalele Dacii și Trabanturi, inclusiv unul dintre primele modele P60, fabricat în 1964, dar și un Fiat 500 din 1975, un VW Maggilino din 1972, un Mercedes 350 fabricat tot în 1972 etc.; În perioada 1980-1989 se reduc importurile, se restricționează circulația, dar și comercializarea automobilelor pentru privat și apar și lungi liste de așteptare. Este o perioadă grea în care românii se pot bucura de modelele autohtone Dacia 1310 și Oltcit.
Narcis Aprodu, președinte Retromobil Vaslui, a precizat: „Este o onoare pentru mine să fiu aici cu dumneavoastră, printre iubitorii de mașini clasice. La Vaslui organizăm Raidul «Ștefan cel Mare – Podul Înalt». Am fost onorați să îi avem în acest raid pe colegii de la Retromobil Suceava cu 8 echipaje.
Sper să admirați cu drag aceste autovehicule care fac parte din patrimoniul tehnic național și internațional, iar cei care aveți mașini cu o vechime de peste 30 de ani, care sunt într-o stare impecabilă, să vă alăturați Retromobil Club România. Felicitări domnului Iulian Todirică, felicitări domnului primar pentru că este printre puținii care au înțeles că publicul are nevoie și de astfel de manifestări, și deținătorilor de autovehicule istorice, care fac eforturi mari pentru a le menține în stare bună de funcționare și a le putea prezenta în fața dumneavoastră”.
Diplome și premii de excelență
În cadrul expoziției au fost acordate premii, trofee, diplome, fiecare participant a primit placheta și tricoul evenimentului. Au fost acordate:
– Diplomă și premiu de excelență din partea Retromobil Club România, Placheta de calandru Retromobil Club România, placheta evenimentului și un tricou – primarului Cătălin Coman;
– Diplomă de excelență a primit președintele Secției Ford Retromobil România, președintele Filialei Retromobil Vaslui, omul care organizează un eveniment extraordinar cu numele marelui domnitor Ștefan cel Mare la Vaslui, Narcis Aprodu;
– Diplomă de excelență a primit persoana care se ocupă de imaginea Retromobil Club Suceava, Liviu Domunco;
– Cel mai experimentat conducător auto a fost desemnat Philip Rozopol;
– Premiul pentru cea mai veche mașină românească a fost acordat unui sucevean care nu de puține ori a făcut senzatie în Franța, Dănuț Crainiciuc, deținătorul mașinii Dacia 1300 cu nr. 2 fabricată la Piești;
– Cea mai mare distanță parcursă pe roți aparține lui Adrian Toader, care a venit de la Panciu la Fălticeni cu o Dacia 1325 Liberta, dar și cu nepoțica ce a dat o tură cu Pegasul printre mașinile expuse;
– Cea mai veche mașină participantă a fost un Jaguar MKV fabricat în 1950, care aparține lui Iulian Todirică, președintele Filialei Suceava a Retromobil.
Premiul pentru cele mai multe participări la evenimentele Retromobil din județul nostru îl are Andrei Uhrer, iar cel mai tânăr participant a fost Bogdan Amarandei Junior, puștiul minune care se ocupă cu pasiune de Oltcit-ul părinților și cunoaște toate detaliile, caracteristicile și cum se repară această mașină.


„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
Narcis Aprodu, Cătălin Coman și Iulian Todirică
Narcis Aprodu, Cătălin Coman și Iulian Todirică
Bogdan Amarandei Junior
Bogdan Amarandei Junior
Andrei Uhrer
Andrei Uhrer
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
Renault 16, Regina șoselelor
Renault 16, Regina șoselelor
Iulian Todirică lângă Jaguar MKV
Iulian Todirică lângă Jaguar MKV
Fiat 1100
Fiat 1100
Liviu Domunco lângă mașina sa
Liviu Domunco lângă mașina sa
Cătălin Coman
Cătălin Coman
Dănuț Crainiciuc
Dănuț Crainiciuc
Narcis Aprodu
Narcis Aprodu
Philip Rozopol
Philip Rozopol
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni
„Roți legendare” - 126 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni


Recomandări

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant
„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

Simina Teodora Buculei, din Fălticeni, șefă de promoție la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București

Simina Teodora Buculei, din Fălticeni, șefă de promoție la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București
Simina Teodora Buculei, din Fălticeni, șefă de promoție la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București

Primăria Fălticeni a pregătit concerte, târguri, competiții sportive, spectacole de folclor și un spectaculos foc de artificii pentru „Zilele municipiului”

Primăria Fălticeni a pregătit concerte, târguri, competiții sportive, spectacole de folclor și un spectaculos foc de artificii pentru „Zilele municipiului”

Primăria Fălticeni a pregătit concerte, târguri, competiții sportive, spectacole de folclor și un spectaculos foc de artificii pentru „Zilele municipiului”
Primăria Fălticeni a pregătit concerte, târguri, competiții sportive, spectacole de folclor și un spectaculos foc de artificii pentru „Zilele municipiului”

Simina Teodora Buculei, din Fălticeni, șefă de promoție la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București

Simina Teodora Buculei, din Fălticeni, șefă de promoție la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București
Simina Teodora Buculei, din Fălticeni, șefă de promoție la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București