Pentru cei ce nu prea iubesc gogonelele… dar ar gusta din când în când, pentru cei ce ar vrea să se înfrupte cât mai repede din murături și să sară peste săptămânile de așteptare, pentru cei care vor în farfurie murături care arată bine și sunt colorate – pentru toți aceștia, dar și pentru cine vrea să încerce ceva nou în materie de murături clasice această rețetă ar putea deveni favorită. Roșiile murate nu rezistă decât până pe la Anul Nou, așa încât trebuie să ținem cont de asta și să nu pregătim cantități mari. Dar merită încercate! Cantitățile de mai jos sunt pentru un borcan de 10 litri.
Avem nevoie de:
4,5 -5 kg roșii nu foarte coapte, tari, o legătură frunze de țelină, o legătură mărar uscat, o legătură cimbru, 5 linguri sare mare neiodată, o căciulie usturoi, o cană oțet din vin, opțional o rădăcină de hrean curățată și tăiată fâșii sau un ardei iute.
Preparare:
Roșiile bine spălate se șterg cu grijă. Se elimină cele cu defecte sau părți moi. Cel mai bine stau roșiile alungite, dar cele mai gustoase sunt cele mari, zemoase și cu pieliță subțire. Este o chestiune de preferințe alegerea roșiilor. În borcanul foarte bine spălat punem pe fund jumătate din țelină, mărar, cimbru și niște căței de usturoi, plus niște hrean dacă folosim sau ardeiul iute. Așezăm roșiile, cu grijă să nu le crăpăm și cu locul codiței în jos. E posibil să nu încapă toate în borcan dacă sunt mari. Printre ele punem restul de usturoi, hrean, crengile rămase de mărar, țelină, cimbru. Deasupra lăsăm câteva crenguțe. Separat amestecăm 5 litri de apă cu 5 linguri de sare neiodată (100g sare). Dăm în clocot saramura, lăsăm să se răcească complet, adăugăm oțetul și turnăm totul peste roșii, astfel ca borcanul să fie plin cu lichid (acesta scade în 2 zile). Acoperim cu o farfurioară și este bine să punem borcanul într-un lighean, pentru că în primele zile zeama se poate revărsa puțin și apoi scade. În fiecare zi, timp de 7 zile, apucăm cu grijă borcanul și scurgem într-un vas câtă zeamă putem, fără a răsturna roșiile. Apoi turnăm zeama scursă înapoi în borcan, cât mai de sus, ca să prindă aer. Manevra se numește pritocire și în lipsa ei moarea va fi neplăcută și vâscoasă. După 7 zile închidem capacul borcanului și dăm totul la cămară. Roșiile sunt murate după 2-3 săptămâni, în funcție de cât de cald este în cămară. Când vrem să le folosim le vom extrage din borcan cu mâna, cu mare grijă, pentru că sunt fragile și se sparg ușor. Sunt pline de o moare excelentă, răcoritoare, care este și o mare alinare la mahmureală…