Persoanele care consumă mâncare prăjită mai mult de o dată pe săptămână se expun de trei ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi de un anumit tip de cancer, potrivit unui studiu recent, care arată că produsele de tip fast-food precum cartofii prăjiți, puiul prăjit și gogoșile joacă un rol semnificativ în dezvoltarea unor forme agresive și periculoase ale acestei boli.
Deși alte studii au sugerat că o dietă care conține prăjeli nu poate afecta probabilitatea ca un bărbat să se îmbolnăvească de cancer de prostată, această cercetare este prima care evidențiază pericolul pe care îl reprezintă mâncarea prăjită, scrie Daily Mail.
Rezultatele publicate în jurnalul The Prostate arată că obiceiul de a lua gustări formate din mâncăruri prăjite mai mult de o dată pe săptămână duce la creșterea riscului de apariție a cancerului cu o proporție între 30 și 37 la sută, comparativ cu situațiile în care acest tip de mâncare este consumat mai puțin de o dată pe lună.
Bărbații peste 50 de ani sunt mai predispuși spre a dezvolta o tumoare
Riscurile apariției cancerului de prostată cresc odată cu vârsta și sunt legate și de elementele genetice, bărbații peste 50 de ani fiind mai predispuși spre a dezvolta o tumoare.
Experții de la Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle au analizat datele furnizate de două studii la care au participat 1.549 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată și alți 1.492 de bărbați de vârstă apropiată cu o stare de sănătate bună.
După ce participanții, cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, au completat chestionare detaliate despre obiceiurile lor alimentare, specialiștii au luat în considerare și alți factori care ar putea influența probabilitatea de a se îmbolnăvi de cancer de prostată: greutatea, vârsta, istoricul familiei în privința bolii și contextul rasial.
Aceștia au putut apoi identifica nivelul la care consumul de cartofi prăjiți, carne de pui și gogoși cel puțin o dată pe săptămână afectează riscul de cancer.
Potrivit doctorului Janet Stanford, care a condus cercetarea, acesta este primul studiu care ia în considerare asocierea mâncărurilor prăjite în ulei cu riscul de cancer de prostată.
„Legătura a rezultat ca fiind limitată la cel mai înalt nivel de consum – definit în studiul nostru ca mai mult de o dată pe săptămână”, a spus Stanford, adăugând că acest lucru sugerează că mâncarea prăjită consumată cu regularitate conferă un risc deosebit privind dezvoltarea cancerului la prostată.
Mâncărurile prăjite, „bogate” în multe substanțe dăunătoare
În timp ce nu este cunoscut motivul exact pentru care produse ca puiul și cartofii prăjiți ar putea amplifica riscul de cancer, o teorie ar fi că, atunci când uleiul pentru gătit este încins la temperatura ridicată necesară pentru prăjire, componentele potențial cancerigene se pot forma în mâncare.
Un astfel de component este acrilamida, adesea prezentă în chipsuri sau cartofi prăjiți. Altele includ două grupe de chimicale numite amine heterociclice și hidrocarboni aromatici policiclici, care pot apărea în carnea gătită la temperaturi înalte.
Mâncărurile prăjite sunt bogate și în alte substanțe dăunătoare care provoacă inflamarea și degradarea celulelor din organism, care apare în cazul cancerului.
De exemplu, un piept de pui prăjit în ulei timp de 20 de minute conține de nouă ori mai multe astfel de substanțe față de un piept de pui fiert timp de o oră.
Totuși, potrivit Cancer Research UK, ar fi prea devreme pentru a afirma cu siguranță că există o legătură între mâncarea prăjită și cancerul la prostată.
Importanța alimentației în cazul acestui tip de cancer a mai fost demonstrată și în alte rânduri. Anul trecut, de exemplu, un studiu a descoperit că un regim bogat în pește uleios ar putea elimina șansele de a muri din cauza cancerului de prostată cu 40 la sută, cel mai probabil pentru că peștele conține proprietăți anti-cancer care încetinesc creșterea celulelor maligne.
Riscul la care se expun bărbații care mănâncă prăjit mai mult de o dată pe săptămână
