Plăcinte
Când nu e post, plăcintele se pot umple cu urdă, brânză de burduf, cu telemea desărată amestecată cu cozi de ceapă verde, mărar sau umplute cu carne bine condimentată.
Ingrediente:
1/2 kg de făină
25g drojdie proaspătă
1 linguriță de zahăr
3 linguri de ulei
apă călduță
puțină sare
Modul de preparare:
Se pune făina într-un castron, în mijlocul ei se face loc și se pune drojdia dizolvată în apă și o linguriță de zahăr.
Se presară deasupra drojdiei un strat foarte fin de făină, se acoperă castronul și se lasă o jumătate de oră la căldură.
Apoi se frământă un aluat potrivit, adăugându-se treptat uleiul și apa dacă e nevoie.
Când aluatul se desprinde ușor de pe mâini și de pe vas, și când apar bășici în aluat, este gata cu frământatul.
Se acoperă cu un prosop și se pune la cald să dospească până când își dublează volumul.
Pe planșeta pe care se va întinde aluatul nu trebuie să puneți făina, ci trebuie să o ungeți cu ulei, în acest fel, se lucrează mai ușor, mai repede și aluatul nu se prinde de mâini.
După ce aluatul a dospit, se ia o bucată (cam cât un pumn) și se întinde o foaie cât se poate de subțire. Foaia trebuie să fie în formă rotundă.
În centru se pune umplutura și se împachetează, adunând colțurile aluatului în mijloc și presând ușor pentru lipirea acestora.
Se întinde ușor cu sucitorul și apoi se prăjește plăcinta într-o tigaie cu ulei bine încins.
Umplutura de post poate fi: cartofi, varză călită, magiun sau gem mai gros. 250 g cartofi fierți în coajă se curăță și se dau pe răzătoarea mare sau se strivesc. Se amestecă cu 2 cepe prăjite în ulei, cu sare și piper după gust.
Plăcintele se servesc calde.
(M.P. www.infobrasov.net)