Dacă v-ați propus să scăpați de kilogramele în plus, atunci ar fi bine să renunțați la îndulcitorii artificiali, pentru că aceștia vă pot zădărnici eforturile.
Potrivit oamenilor de știință, îndulcitorii artificiali nu contribuie cu nimic la procesul de slăbire, dimpotrivă, ar putea favoriza îngrășarea. Cercetătorii spun că organismul uman nu poate face diferența dintre zahărul natural și îndulcitorii fără calorii, atât de des folosiți în industria alimentară.
Îndulcitorii artificiali au același „comportament” ca și zahărul și activează senzorii ce joacă un rol important în absorbția glucozei. Prin urmare, organismul procesează mai multe glucide decât este nevoie, iar caloriile se adună, ceea ce pentru o persoană aflată la dietă înseamnă foarte puține kilograme date jos, dacă nu chiar zero rezultate în acest sens. Mai mult decât atât, acest proces poate favoriza acumularea kilogramelor în plus.
Nutriționiștii le recomandă persoanelor care vor să slăbească să nu apeleze la îndulcitorii artificiali, ci mai degrabă să consume alimente naturale în cantități mai mici.
O echipă de cercetători de la Universitatea Liverpool a studiat procesele prin care zahărul și glucoza acumulate din alimente ajung în sânge. Oamenii de știință au identificat o categorie specială de celule, care „detectează” zahărul, eliberând hormoni ce sunt esențiali pentru trecerea acestuia din intestin în fluxul sanguin, unde fie este topit, fie este transformat în grăsime. Descoperirea surprinzătoare a fost că acest proces are loc și în cazul în care celulele respective au de-a face cu îndulcitori artificiali, deși, teoretic, aceștia ar trebui să păcălească respectivele celule.
„Concluzia noastră este că îndulcitorii pot activa senzorul de glucoză și sporesc capacitatea intestinului de a absorbi zahărul. Deși, de exemplu, puneți îndulcitori în cafea ca să vă mențineți silueta, rezultatul este exact invers, pentru că îndulcitorii nu doar activează senzorii, ci și accelerează procesul de acumulare a glucozei”, au explicat cercetătorii.