Fumatul, una dintre principalele cauze ale deceselor care ar putea fi prevenite, poate determina apariția mai multor probleme de sănătate, precum cancerul de plămâni sau cel oral. Pe termen scurt, fumatul a fost asociat cu reducerea apetitului, motiv pentru care fumătorii care doresc să rămână la greutatea actuală se tem că renunțarea la acest obicei i-ar putea predispune la îngrășare.
Acum, însă, un nou studiu vine să demonstreze că renunțarea la fumat nu duce la îngrășarea pe termen lung.
Pentru acest studiu, oamenii de știință de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă, s-au bazat pe rezultatele obținute în urma studiului realizat pe termen lung, Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study. Acest studiu a monitorizat aproape 1.000 de oameni care s-au născut în perioada 1972 – 1973 în Dunedin. Datele, care au fost colectate la intervale de timp regulate, începând de la vârstă de 15 ani, până la 38 de ani, au inclus obiceiuri legate de fumat și de greutatea subiecților.
În urma analizelor s-a constatat că aproximativ o treime dintre indivizi erau deja fumători la vârsta de 21 de ani. La vârsta de 38 de ani, 40% dintre fumători renunțaseră la acest obicei.
Cercetătorii au concluzionat că pe o perioadă de 17 ani, persoanele care au renunțat la fumat au avut o greutate comparabilă cu cea a indivizilor care nu fumaseră niciodată. Mai exact, cei care renunțaseră la fumat aveau cu aproximativ 5kg mai mult, ceea ce specialiștii au considerat a fi o diferență mică, în comparație cu greutatea oamenilor care nu au mai renunțat la fumat. Aceste rezultate au fost observate și în cazul femeilor și în cel al bărbaților.
„Noi sperăm că descoperirile noastre vor încuraja oamenii care se gândesc să se lase de fumat. Ei nu ar trebui să fie descurajați de frica îngrășării. Este important să fim conștienți că o mică creștere în greutate este puțin probabil să anuleze beneficiile aduse de renunțarea la fumat”, a declarat coordonatorul studiului, Lindsay Robertson.
Sursa: Counsel&Heal – descopera.ro