Regimul de după Sărbători



Regimul care se impune după Sărbători nu este sinonim cu înfometarea. Foto: CORBIS
Regimul care se impune după Sărbători nu este sinonim cu înfometarea. Foto: CORBIS

După mesele copioase de Crăciun și de Revelion a venit momentul să faceți un pic de „ordine” în farfuriile dumneavoastră.
În perioada Sărbătorilor ați făcut exces de mâncăruri bogate în grăsimi, ați consumat foarte multă carne, sosuri de tot felul, maioneză, foarte multe dulciuri, dar și băuturi? Rezultatul acestor regale gastronomice se vede în momentul în care vă veți urca pe cântar. Chiar dacă nu ați pus pe dumneavoastră foarte multe kilograme, organismul are nevoie de o dietă ușoară în următoarele săptămâni.
Iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta să treceți peste această perioadă de după Sărbători. Dietele de detoxifiere sunt cele mai indicate și au un efect de curățare a organismului prin îndepărtarea toxinelor și a chimicalelor acumulate. Toate dietele de detoxifiere cuprind alimente și băuturi organice (fără pesticide sau chimicale), semințe, nuci și cereale, un amestec de legume și fructe, doi litri de apă pe zi și anumite ierburi care ajută în procesul de curățare a corpului. Printre produsele care trebuie evitate pe toată perioada dietei se numără: alcoolul, cofeina, tutunul, medicamentele, anumite suplimente (din cauza cantității de aditivi conținute), laptele, ouăle, cașcavalul, produsele de patiserie, maioneza, murăturile, sarea, băuturile acidulate și produsele procesate (carnea roșie, cârnații, burgerii).
Mizați pe fructe și pe legume
În primul rând, trebuie să vă refaceți stocul de fructe și legume. Aceasta este una dintre regulile esențiale pentru buna funcționare a aparatului digestiv. Valabilă pe parcursul întregului an, regula celor zece fructe și legume pe zi este mai importantă după perioada Sărbătorilor de iarnă. Piureuri și spume din legume și fructe, crudități, compoturi de orice fel vă vor oferi doza de vitamine și fibre necesară organismului. În plus, se știe că fibrele, pentru că se umflă în stomac, dau senzația de sațietate. Cu alte cuvinte, este suficient să consumați cât mai multe fructe și legume pentru a nu mai avea senzația de foame. Recomandate în această perioadă sunt supele. Hidratante, reconfortante și relaxante, acestea reprezintă o alegere cât se poate de bună după excesele pe care le-ați făcut în perioada Sărbătorilor de iarnă. Pregătiți-vă, de asemenea, sucuri de fructe.
Fie că optați pentru cele de portocale, de kiwi, de mere sau limonade, acestea vă vor oferi o doză importantă de vitamina C, și, pe lângă faptul că vă vor ajuta să vă recăpătați forma fizică, vă vor proteja și de gripă. Nu ezitați să combinați sucurile mai multor fructe proaspete sau să preparați cât mai multe salate de fructe.
Consumați cât mai multe cereale!
Ar fi o greșeală din partea dumneavoastră să suprimați pâinea din alimentație în speranța că astfel vă veți recăpăta abdomenul plat pe care îl aveați înainte de Crăciun. Pâinea trebuie consumată în cantități moderate (maximum două felii) la fiecare masă. Este recomandat însă să evitați tartinele cu unt dimineața și produsele de patiserie după-amiaza. Pregătiți feluri de mâncare pe bază de orez, griș și cereale și garnituri din legume condimentate, cu ulei de măsline. Folosiți la discreție condimente de orice fel, pe care le puteți amesteca în apa în care fierbeți legumele sau cerealele. Orezul, spre exemplu, îl puteți asocia cu curry sau cu șofran. De asemenea, puteți opta pentru busuioc atunci când vine vorba despre condimentarea cartofilor.
Gătiți fără grăsimi
Stomacul dumneavoastră pur și simplu nu mai suportă preparatele bogate în grăsimi. Încercați să evitați acum fripturile sau sosurile grase. Adoptați metodele de pregătire a mâncării fără grăsime atunci când vine vorba despre pește sau carne. Puteți opta pentru coacerea în folie de staniol, la vapori, prin fierbere, în tigaie de teflon, la grătar sau la cuptorul cu microunde. Important este să nu adăugați nici un fel de grăsime, iar în acest fel preparatele dumneavoastră vor fi ușor de digerat. În cazul în care considerați că aceste metode de gătit nu oferă savoare preparatelor, nu ezitați, nici în acest caz, să faceți apel la condimente, evitând însă să folosiți prea multă sare.
Respectați echilibrul alimentar
Să nu credeți că regimul care se impune după Sărbători este sinonim cu înfometarea. A renunța la mâncare sau a sări peste mese nu este soluția ideală. Continuați să serviți toate cele trei mese importante ale zilei, având grijă la alegerea alimentelor. Țineți cont de piramida alimentelor care schematizează nevoile organismului nostru. La baza acesteia se află fructele și legumele, care pot fi consumate fără limită. Urmează cerealele, care oferă energie corpului și care sunt lipsite de grăsimi, iar apoi carnea de pește și celelalte feluri de carne slabă, care trebuie consumate cu moderație. Tot așa trebuie consumate produsele lactate, grăsimile și zaharurile, acestea aflându-se în vârful piramidei.
Beți cât mai multă apă!
În sfârșit, pentru o detoxifiere a organismului cea mai bună strategie rămâne aceea de a bea cât mai multă apă. Fie că beți apă plată sau ceai, organismul are nevoie de 1-1,5 litri de lichid pentru a scăpa de toxinele acumulate.
Nu ezitați deci, în special dimineața, între mese și înainte de culcare să beți câteva pahare de apă.