Una dintre cele mai frumoase lansări de carte la care am participat în viața mea (și am vreo câteva mii la activ) s-a săvârșit ieri, 20 ianuarie, în școala, zidită în 1892, din Vornicenii Mari, așezare mai importantă decât Suceava înainte de anul 1392, când a fost atestată, moșul inițial, Oană Vornicul, fiind promovat, de la Suceava, la Tulova – cum se numea, pe atunci satul de doar câteva sute de case, care are, datorită domnului Alexandru I. Cozaciuc-Hogea, o monografie, „Vornicenii Mari. La rădăcini”, publicată de Centrul Cultural „Bucovina”.
Meritoasa carte a fost lansată, după slujba de duminică, în fața unei comunități care nu mai găzduise, vreodată, un astfel de eveniment. Erau de față și au și vorbit despre carte și personalități locale, precum deja legendarul dascăl Ștefan Velehorschi sau directorul școlii din Moara, profesorul de matematici Constantin Gaube, dar și liderii obștești incontestabili, precum primarul Eduard Dziminschi, viceprimarul Simion Oniu, profesorul Veronica Stanciuc, directorul adjunct al DGAA Suceava Bogdan Pricop sau preotul Cristian Dumitru Popovici, fost paroh în Vornicenii Mari, acum în Suceava, venit în satul de care s-a atașat pentru totdeauna doar pentru a ține o scurtă slujbă de mulțumire pentru îngăduirea divină a acestui eveniment. Și a mai fost acolo, într-o incredibilă atmosferă de bucurie comunitară, grupul vocal-instrumental „Dor” al elevilor din Moara, condus admirabil de profesorul Constantin Irimie, într-un spectacol de autentic străvechi, în ciuda absenței portului popular; pentru că tinerii din „Dor” au adus, odată cu prospețimea vârstei lor, spiritul adevărat, respirația proaspătă a unor cântece străvechi, unele de prin anii 1800 și atestate ca atare.
Autorul monografiei „rădăcinilor” Vornicenilor Mari, Alexandru I. Cozaciuc-Hogea, a trăit, probabil, cea mai frumoasă zi a vieții sale, ziua înălțării în lumină a unei cărți, la care a trudit ani de-a rândul, o carte răspândită printre oameni frumoși, pe deplini îndreptățiți la memorie și prin modul în care au trăit regalul de spiritualitate, pricinuit și dezlănțuit de întoarcerea acasă a străbunilor prin filele trudite ale unei cărți.




