Automobile de colecție

Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava



Retro Parada Primăverii
Retro Parada Primăverii

La nici una din cele 10 ediții ale Retro Paradei Primăverii nu s-au mai văzut atât de multe mașini de epocă în parcarea de la Iulius Mall Suceava. Retro Parada Primăverii, organizată duminică, 9 mai 2021, de către Retro Mobil Club România filiala Suceava, a adunat 56 de retromobile și 2 motociclete. Unele dintre ele au mai putut fi admirate și la edițiile trecute, dar au fost și multe noutăți, printre care se numără Plymouth P2 DeLuxe, fabricat în 1936, Jaguar MK V fabricat în 1949, Mercedes SS (Replica), fabricat în 1929, Wartburg Trans, Mercedes 124 în 6 portiere și două motociclete cu ataș, o Denepr M72, fabricată în 1971 pentru armata sovietică, cu tracțiune pe trei roți și cu reductor pentru marș și terenuri accidentate, și o motocicletă IJ Jupiter.
Iulian Todirică, președintele Retromobil Cub Suceava, ne-a spus: „Retro Parada Primăverii este un eveniment național care se desfășoară în această zi în mai multe județe. La Suceava, manifestarea a ajuns la a X-a ediție și se deosebește prin participare. Nu vorbesc de participarea noastră, a membrilor Retromobil Club România, ci vorbim de participarea tinerilor. Dacă în 2018 eram 5-6 colecționari, cu 10-15 mașini, astăzi sunt aproape 60 de mașini și suntem o frumoasă echipă. Marele câștig este numărul de tineri participanți cu mașini vechi și foarte vechi și care sunt dornici să se implice în organizarea unor astfel de activități. Acesta este un lucru foarte bun pentru noi..
Suntem prezenți și cu câteva mașini atestate vehicule istorice de Federația Internațională a Vehiculelor Istorice, sunt mașini foarte valoroase, recunoscute pe plan internațional. Vorbim de Dacia 1300 a lui Dănuț Crainiciuc, a doua mașină ieșită pe poarta uzinei de la Mihoveni, Plymouth P2 DeLuxe, fabricat în 1936, și Jugaur MKV, ale mele. În județ mai sunt două vehicule istorice atestate de această federație, un Fiat 520 din 1928 și încă o Dacie. Mai avem aici patru mașini premiate la Concursul de Eleganță Sinaia, un eveniment retro de gală, organizat de Retro Mobil Club România, sub patronajul Casei Regale a României.
Majoritatea proprietarilor mașinilor sunt de Clubul Retromobil din Suceava, dar ne bucură că alături de noi sunt colegii de la Bacău, Botoșani și Neamț.
Mulțumesc conducerii Iulius Mall Suceava pentru că ne-au primit în acest spațiu generos. În aproape toate localitățile Retro Parada Primăverii 2021 se desfășoară în mișcare, nu au existat locații unde să stea parcate mașinile câteva ore. Spre bucuria noastră, am fost primiți aici și este un lucru îmbucurător pentru noi și pentru public”.
A doua Dacie 1300 produsă la Pitești aparține unui sucevean
Retro Parada Primăverii din acest an s-a bucurat de un succes deosebit, nu numai ca număr al participanților și al valorii mașinilor, dar și prin faptul că vremea a ținut cu participanții și cu numeroșii vizitatori. Proprietarii mașinilor au permis accesul doritorilor în ele, au oferit detalii tehnice sau au povestit despre istoria mărcii sau automobilului cu care au venit la paradă.
Suceveanul Dănuț Crainiciuc a expus Dacia 1300 cu seria de șasiu 00002, din primul an de fabricație – 1969. În urmă cu doi ani, această mașină a ajuns în localitatea franceză La Douze pentru a participa la un eveniment retro de gală dedicat marcării a jumătate de secol de la producerea mașinii Renault 12. În urma arbitrajului internațional, mașina lui Dănuț a primit titlul de „Best of show”, cea mai importantă distincție a evenimentului.
“Mașina a fost cumpărată în anul 2009, a fost restaurată până în 2014, în 2016 a câștigat locul I la Concursul de Eleganță Internațional de la Sinaia, iar în 2019 a câștigat «Best of Show» în Franța, exact cum au spus francezii: «au venit românii și ne-au bătut acasă». Foarte frumos din partea lor că au recunoscut că am venit și le-am dat clasă”, ne-a spus Dănuț Crainiciuc.
Mașina a primit distincția de „Best of Show” pentru valoarea de serie (a doua mașină scoasă pe poarta uzinei, în condițiile în care prima s-a pierdut la un centru de fier vechi acum mulți ani), dar și pentru că este restaurată până la ultimul detaliu, așa cum au remarcat membrii juriului.
În prezent, colecția de Dacii 1300 a lui Dănuț Crainiciuc este formată din „șase Dacii valoroase spiritual”.

De la prima dragoste, la mașina de suflet
Sucevenii devin nostalgici în momentul în care își aduc aminte de autoturismele Dacia și Oltcit din perioada comunistă, la care aveau acces majoritatea, dar și de cele produse în URSS, Germania și Italia pe care cei mai norocoși români, dar și cu relații, și le puteau cumpăra din țară.
Pe lângă Dacii 1300 și 1310, în expoziția de la Suceava a fost prezentă Dacia 1100 fabricată în 1970 și restaurată impecabil de fălticeneanul Iulian Todirică. A fost prima mașina achiziționată de restauratorul de mașini din Fălticeni, în anul 2011, și cea care i-a declanșat această pasiune. Mașină a aparținut unui fălticenean, stătea nefolosită de peste 20 de ani, 95% era originală, doar că timpul își pusese amprenta.
„Este una din mașinile de suflet, am lucrat la ea cu dragoste și tot ce este pe ea, cu excepția acumulatorului, este original, sunt piese din vremea ei. Am fost cu ea la zeci evenimente în multe localități din țară, chiar și în Turcia, și nu m-a lăsat niciodată”, a precizat Iulian.
O altă mașină care poartă sigla „Fabricat în România” și care a fost prezentă la evenimentul de la Suceava a fost un Oltcit Club, fabricat la Craiova în anul 1983, autoturism considerat cea mai modernă mașină construită în România în perioada comunistă. A fost fabricată în patru versiuni, modelul Special echipat cu motorul de Citroen Visa, de 652 cmc, fiind cel mai bine vândut, Oltcit Club a fost echipat cu un motor de 1129 cm cubi și o cutie în patru trepte, modelul Axel 12 TRS a fost destinat pieței externe și a fost echipat cu un motor de 1299 cmc și o cutie de viteze în 5 trepte, iar Oltcit Club 12 CS a fost o camionetă cu două locuri.
„A fost prima mea mașină, a fost prima mea dragoste, abia luasem permisul, aveam 18 ani. Cine avea Oltcit era cel mai tare”, ne-a mărturisit proprietarul autoturismului, fălticeneanul Bogdan Amarandei.
„Plimbarea de suflet” cu un Fiat 1300
Fiat era printre puținele mărci care importau autoturisme în România, modelele 1200, 1300, 1500 sau 1800 fiind destul de scumpe și greu accesibile pentru clasa muncitoare.
De la băcăoanul Neculai Marin, care a venit la Suceava cu un Fiat 1300, fabricat în 1965, am aflat că este extraordinar să ai o poveste a mașinii, nu neapărat pentru colecționari, dar și pentru cei care o admiră.
„Mașina a fost cumpărată în 1965 de un medic din Bacău, a folosit mașina puțini kilometri, dar a fost cu ea prin Italia, pentru că a păstrat timbrele de rovinietă. Din 1971 până în 1999 mașina a mai circulat extrem de puțin. Întâmplător am dat de ea, am cumpărat-o, am recondiționat-o, are doar 47.000 de kilometri la bord. Are toate piesele originale pe ea. La capacitate cilindrică este cât o Dacia 1300, dar are 82 CP față de 55 la Dacie. A fost primul model pe benzină fabricat în Europa cu servofrână care și acum funcționează ca la început. Din 1999 este ca un membru al familiei împreună cu alte două mașinuțe, un Renault din 1967 și un Trăbănțel, în amintirea tinereții noastre.
Trăbănțelul a fost prima noastră mașină cumpărată în 1985 și pentru amintire, pentru dragostea față de această mașinuță care m-a plimbat în toată țară împreună soția și copiii, am mai cumpărat un Trabant, l-am recondiționat. Circul cu mașinile la expoziții și în fiecare duminică scot câte una și fac o dezmorțire până la Piatra Neamț, Roman. Este plimbarea de suflet. Este o pasiune frumoasă”, ne-a spus Neculai Marin.
Mercedes „a făcut ochi dulci”
Zacman Rainhard, din Ilișești, a venit cu un Mercedes 200 SS (Replică), model 1929, foarte bine pus la punct, mai ales că întreaga viață a lucrat ca mecanic auto în România și, după 1990, în Germania.
Tuturor vizitatorilor expoziției auto le-au făcut ochi dulci Mercedesul 350 SE din 1972 al lui Andrei Iacob, dar și mașinile din colecția lui Robert Ursu, cunoscut ca „tatăl Mercedesurilor din Moldova”, o mașină valoroasă fiind Mercedes W115 fabricată în 1971.
“Am avut multe Mercedesuri, chiar dacă vârstă nu ar trăda. Cel mai ușor pentru a învăța lucrurile este să treci prin ele. Mercedesurile care «au trăit» în România au suferit tot felul de modificări și nevoia m-a învățat multe lucruri. Încet, încet am reușit să fiu recunoscut pentru treaba asta. Multă lume nu se aștepta când auzea că este cineva la Rădăuți foarte priceput la Mercedesuri, mă sunau și când ne întâlneam îmi spuneau: aveam impresia că trebuia să mă întâlnesc cu un domn la vreo 60 de ani care să constate și să mă învețe ce trebuie să fac la mașina mea.
Am lucrat doi ani la reprezentanța Mercedes din Iași, dar tot acest hobby a pornit de la un unchi de-al meu care pe vremea când în țară nu prea erau decât Dacii, el avea Mercedes. În comparație cu ceea ce circula pe stradă la momentul respectiv mi-a luat ochii și de acolo a început totul. Visul meu a fost să dețin un Mercedes mai special, care mie mi-a plăcut din totdeauna, «botul de cal». Momentan mai dețin cinci mașini, am redus numărul lor, am păstrat ce a fost mai valoros”, ne-a spus Robert Ursu.
Viorel Romaniuc, posesorul celei mai impresionante colecții de mașini fabricate în Germania de Est și în Rusia
Brand rusesc cu tradiție, cu numele inspirat de capitala Rusiei, Moskvich a luat naștere în 1945. În România, cele mai populare au fost modelele 1500. Mașinile aveau un design ceva mai modern pentru acea perioadă. Același lucru se poate spune despre Wartburg, o marcă produsă în Germania de Est, cu motor simplu, în 3 cilindri, care avea numai 7 piese în mișcare. Modelul 353 s-a vândut atât cu caroserie sedan, cât și break, iar versiunile de top din anii ’80 aveau cutie cu 5 viteze, stopuri de ceață, alarmă și chiar aprindere electronică. Vicepreședintele Retromobil Club Suceava, Viorel Romaniuc, are o colecție impresionantă de Moskvich-uri, Wartburg-uri, deținând și singura autoutilitară din România a acestei mărci, dar și numeroase Trabanturi, o marcă auto special dedicată oamenilor cu venituri mici. Cel mai cunoscut model a fost 601 și a fost vândut în milioane de exemplare. Motorul era în 2 timpi, fiind necesară utilizarea unui carburant bazat pe amestec de ulei, iar panourile caroseriei erau fabricate din carton presat și lemn. Micul Trabant avea 26 de cp, atingea 112 km/h, iar sunetul clasic al motorului, mai ales la turații mai mari, a consacrat acest model.
Viorel Romaniuc ne-a spus: „Trabantul din 1964 este cel mai vechi pe care îl expun astăzi. Este achiziționat din Prahova, într-o stare deplorabilă, dar l-am readus la viață. Se mai adaugă un model mai rar de Trabant omologat Cabrio, un Wartburg 353 din 1987, un Wartburg trans pick-up, o mașină foarte rară, fiind puține exemplare fabricate, și care nu se mai găsesc, un Wartburg break cu motor de 1,3, o motorizare în 4 timp, în anii 90 uzina luând decizia să îmbunătățească mașinile cu motoare în patru timpi. Mai avem aici și un Trabant cu motor de 1.1, o motorizare din anii 90.
Trabantul se repara foarte ușor, acum totul este tehnologie, trebuie făcute diagnoze, softuri etc. Atunci diagnoza o punea posesorul mașinii, la fața locului, se ajutau trabantiștii între ei cu sfaturi, cu piese, mașina se repara unde se defecta. Era și un salut al trabantiștilor, când se întâlneau se salutau prin blitz-uri.
Am multe mașini adunate, vreau să mă opresc. Le-am adunat, nu mă îndur să dau din ele deși sunt foarte multe solicitări. La fiecare mașină ai câte ceva de făcut și necesită foarte mult timp să îi acorzi. De anul acesta, în fiecare lună mă ocup de câte o mașină.
Luna trecută am lucrat la Wartburg-ul trans, o mașină cumpărată într-o stare jalnică și pe care am recondiționat-o. În România nu știu să mai existe vreun exemplar, între noi, posesorii de astfel de mașini, ne consultăm, întrebăm și nimeni nu știe să mai fie alta. Mașina este perfect funcțională, am înmatriculat-o, a fost mult de umblat pentru că mașina a fost facturată în 2007, a trebuit readusă fiscal în actualitate, ITP, RAR, dar a trecut toate testele.
Luna mai este acordată unui Barkas, o mașină cu motor în 2 timpi, cu 3 pistoane, din 1990. Am pornit-o după trei ani în care nu am atins-o și a pornit foarte repede. Am verificat atent și reparat tot ce ține de motor, transmisie, rulaj, îi refac tapițeria, sunt necesare retușuri exterioare la caroserie, apoi ies la drum cu ea.
Cel mai important este să circulăm cu mașinile. Dacă stau în garaje le găsim defecte. Nelucrând, sistemul de frânare, ambreiajul, sistemele hidraulice etc. înțepenesc”.
Membrii RCR dețin vehicule care au fost conservate în perfectă stare de funcționare sau au fost supuse unui proces de restaurare, sunt originale și sunt atestate ca vehicule istorice. RCR este cea mai importantă asociație de profil din țară. FIVA – Federation Internationale des Vehicules Anciens (fondată în 1966 la Paris – recunoscută de UNESCO) a acceptat în 2003 ca RCR să-i devină membru. RCR a devenit, astfel, ANF – Autoritate Națională a FIVA.


Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Record de mașini la Retro Parada Primăverii, organizată la Suceava
Retro Parada Primăverii
Retro Parada Primăverii


Recomandări

Șeful Poliției Locale Suceava, implicat în ”războiul” asociațiilor pentru câini, cu mașina de serviciu

Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, la Berchișești, sâmbătă seara, împreună cu Gabriel Petrovici (SuceavaFail)
Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, la Berchișești, sâmbătă seara, împreună cu Gabriel Petrovici (SuceavaFail)

Țigări de contrabandă de 50.000 de euro, confiscate din două mașini, după o acțiune de interceptare la intrarea în Suceava

Țigări de contrabandă de 50.000 de euro, confiscate din două mașini, după o acțiune de interceptare la intrarea în Suceava
Țigări de contrabandă de 50.000 de euro, confiscate din două mașini, după o acțiune de interceptare la intrarea în Suceava

Țigări de contrabandă de 50.000 de euro, confiscate din două mașini, după o acțiune de interceptare la intrarea în Suceava

Țigări de contrabandă de 50.000 de euro, confiscate din două mașini, după o acțiune de interceptare la intrarea în Suceava
Țigări de contrabandă de 50.000 de euro, confiscate din două mașini, după o acțiune de interceptare la intrarea în Suceava