La Vama

Reclamații până la minister din cauza unui puști de șapte ani



Părinții susțin că un băiețel de șapte ani își terorizează zilnic colegii. Foto: copiipovesti.blogspot.ro
Părinții susțin că un băiețel de șapte ani își terorizează zilnic colegii. Foto: copiipovesti.blogspot.ro

Un grup de părinți de la Școala ”Iorgu G. Toma” din comuna Vama încearcă cu disperare și fără succes să-și protejeze copiii de violența la care susțin că sunt expuși în școală. Faptele sesizate tuturor forurilor responsabile din învățământul românesc, de la conducerea școlii până la ministerul de resort, sunt șocante și merg de la limbaj vulgar extrem, adresat copiilor și cadrelor didactice deopotrivă, până la amenințări repetate cu mutilarea sau moartea, obligarea copiilor să-și petreacă pauzele în genunchi sub bănci, lovituri cu arătătorul în cap sau în ochi, izbirea copiilor de pereți sau scări, distrugerea bunurilor elevilor și perdelelor din clasă sau smulgerea unui calorifer în funcțiune din perete. ”Vă rog să înțelegeți, noi nu reclamăm ceva degeaba. Acolo chiar există un pericol iminent. Nu există zi să nu apară un incident violent și nu e normal ca într-o țară europeană să îți trimiți copilul la școală mereu cu teama că el va fi următoarea victimă și că poate veni cu ochii scoși, la propriu”, ne-a declarat Carmen Iftimie, una dintre mamele revoltate de situația din școală.
Violență la 7 ani
Pentru aceste fapte nu sunt acuzate cadre didactice sau adulți furioși, ci chiar colegii copiilor. Cel mai mic și cel mai des incriminat de părinți are doar șapte ani și este în clasa întâi, dar părinții susțin că băiețelul își terorizează zilnic colegii.
”Ni se spune mereu că nu există soluție, că acești copii trebuie integrați chiar dacă au probleme de comportament, că așa e legea și trebuie să ne obișnuim cu situația. O doamnă inspectoare, venită tocmai pentru că noi am cerut sprijinul IȘJ Suceava, ne-a recomandat să ne angajăm pază privată pentru copii în pauză. Este inadmisibil așa ceva. Ca părinte mă revoltă că trebuie să suporte toți copiii dintr-o clasă orice face un coleg violent și pe de altă parte cred că e chinuit și copilul acela care este integrat numai cu numele, prin simpla negare a problemelor lui. Eu cred că și copiii ăștia cu comportament anormal sunt victimele adulților din familie sau din școală, care refuză să priceapă că ei au nevoie de ajutor de la specialiști și că nu rezolvi nimic doar obligându-i pe alții să tolereze la infinit o problemă care se agravează. Iată, s-a început cu înjurături la clasa pregătitoare, s-a ajuns acum, după un an, la violență fizică și amenințări, deci nu vreau să mă gândesc ce poate urma! Suntem ignorați când spunem ce se întâmplă și am ajuns la disperare, nu știm cât trebuie să mai suporte copiii noștri acest veritabil test de supraviețuire”, ne-a spus și un alt părinte, Gabriel Ilie.
Secretul clasei
Părinții revoltați spun că au încercat degeaba să ceară sprijinul forurilor competente și în final s-ar fi ajuns doar la o măsură inedită în școală pentru simpla ascundere a problemelor. ”Li s-a impus copiilor să nu mai spună acasă nimic despre ce se întâmplă, a fost instituit un așa-zis secret al clasei. Eu îmi educ copilul pentru o relație deschisă, de comunicare, așa că nu permit să nu fiu informată. Este prea puțin să spun că sunt dezamăgită de reacția școlii și consider că este o mare nedreptate, un abuz să nu se țină cont de fapte reale”, a mai spus Carmen Iftimie. Conducerea școlii susține însă că nu a dispus o astfel de măsură, despre care nu ar fi știut nimic până acum și pe care o consideră ”neinspirată dacă a fost adoptată la clasă”.
Transferuri pe bandă rulantă
Trei dintre copiii dintr-o clasă întâi s-au transferat deja în clasa paralelă. Gabriel Ilie, membru în comitetul de părinți al clasei I-a A, ne-a arătat alte nouă cereri de transfer pregătite și semnate de părinții copiilor din aceeași clasă. Toate sunt motivate de faptul că micuții sunt ”traumatizați psihic și obsedați” de atitudinea unui coleg și că școala nu a luat măsuri în acest caz. ”Copilul meu este unul dintre cei transferați. Am decis asta după ce am văzut personal cum a fost agresată o fetiță de către colegul ei și am mers chiar eu cu fata la spital. Am văzut suferința copilei, frica ei, am văzut și că nimeni nu face nimic și mi-a fost frică pentru copilul meu. Am preferat să îl rup de colectiv, de prieteni, dar l-am smuls astfel din fața pericolului despre care pot spune că l-am văzut cu ochii mei, că e real. Mi se pare incredibil cât de neputincioși suntem cu toții, pentru că nimeni nu vrea să ia nici o măsură cu acești copii violenți și se neagă pur și simplu problemele, nu știu din al cui interes. Deși eu am reușit să îmi transfer copilul, m-am adresat și ministerului și sper să ne lămurească dumnealor până unde se poate merge cu legea asta pentru integrarea copiilor cu probleme atunci când sunt afectați alți copii și cum putem să procedăm noi ca să fie bine pentru toți. Nu vreau să mai treacă alți copii prin așa ceva, nu e normal ce se întâmplă, eu nu înțeleg astfel de lege”, a explicat Carmen Iftimie.
”Părinți duri și inflexibili”
Psihologul școlii, Ileana Coca, consideră însă că nu copiii sunt problema, ci atitudinea părinților revoltați. ”Nu există un pericol pentru copii, iar politica educațională actuală este una de integrare. Orice dificultate ar avea un copil, fie la învățătură, fie în comportament, el trebuie ajutat, corectat dacă greșește, nu izolat astfel. Ceilalți părinți au fost însă foarte duri și inflexibili de la început față de un băiețel, nu au înțeles ce este toleranța, nu reușesc să fie empatici, refuză și să recurgem la consiliere. Acolo este un conflict care a fost greșit gestionat de la început de adulți, nu o problemă a copiilor”, spune psihologul.
Chestiune internă
Plângeri referitoare la violența din școală au ajuns și la primăria comunei și s-a făcut o anchetă socială prin compartimentul de resort. Primarul Nicolai Baltag spune că autoritățile locale nu pot face nimic și că nu s-a găsit o situație anormală: ”Nu putem vorbi de copii cu probleme grave sau de violență extremă. E un caz al unui băiețel care mai face năzbâtii, dar nu e inamicul public în comună în nici un caz, nu e nesupravegheat și am constatat că părinții lui se străduiesc cu el. Am înțeles că alți părinți l-ar vrea transferat la o școală specială, dar familia lui nu dorește asta. Copilul acela are dreptul și el să învețe, ca toți copiii. Este însă o problemă internă a școlii, noi nu ne putem implica mai mult. Obligația noastră este să asigurăm acolo condiții, infrastructura, să fie cald, să aibă copiii ce le trebuie ca să învețe. Nu primăria decide ce formă de învățământ trebuie să urmeze un copil, nu ne putem amesteca în probleme interne ale școlii și ale familiilor”.
Fără rezolvare
Directorul școlii, prof. Gheorghe Boca, admite că există unele probleme, dar nu atât de grave cum pretind părinții.
”Sunt foarte multe exagerări. În fiecare clasă există câțiva copii mai agitați, așa e peste tot. Unii copii învață cu dificultate, alții fac șotii, poate strică o perdea sau zgârie mobila, dar la noi violență extremă, cum spun părinții, nu există. Chiar copiii care sunt considerați victime au negat incidentele. În cazul băiețelului de șapte ani despre care s-a tot vorbit, unii părinți îl vor plecat din școală, dar familia lui nu vrea să îl transfere. Nu există un act medical care să impună așa ceva și copilul nu ar putea fi mutat nici măcar disciplinar cât timp e în clasa întâi, nu ar permite legea, chiar dacă ar exista în viitor motive reale. Am luat măsuri suplimentare pentru supravegherea copiilor în pauze, sunt profesori special însărcinați să facă asta prin rotație, inclusiv eu, am organizat ședințe, se face consiliere, se face tot ce e omenește și legal pentru prevenire. Avem, practic, un conflict între niște adulți și un copil, cum n-am văzut în toată cariera mea de profesor. Din păcate, în opinia mea, tensiunea nu se va stinge cât timp copilul e în școala asta și nici nu putem să rezolvăm nimic, pentru că nimeni nu cedează. Nu există soluție în aceste condiții și este regretabil că s-a ajuns în această situație care dăunează în final tuturor”, a conchis directorul școlii, Gheorghe Boca.



Recomandări

Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți

Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți
Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant
„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant