Percheziții

Război între gateriști, cu violențe fizice și cauciucuri sparte de capcane întinse pe drumuri forestiere



Exploatarea lemnului, o miza foarte importantă, care poate duce la violente grave. Foto: evz
Exploatarea lemnului, o miza foarte importantă, care poate duce la violente grave. Foto: evz

Exploatarea unor parcele de pădure de pe raza comunei Frumosu a declanșat un puternic conflict între mai mulți patroni de unități de debitare a lemnului care s-au înscris la licitații, iar de aici s-a ajuns la violențe și fapte de distrugere în stil mafiot. Polițiștii au primit mai multe sesizări de acest gen în luna martie, iar trei s-au concretizat în dosare penale. Administratorii unor societăți au reclamat amenințări, o faptă de lovire, dar și faptul că li s-au tăiat cauciucurile de la mașini, prin dispozitive artizanale dispuse pe drumurile forestiere. Cercetările au ajuns la același nume, fiul unui gaterist local, care a fost pus sub acuzare pentru mai multe infracțiuni.
Încercare de eliminare a concurenței, cu pumnul, apoi cu capcane pentru mașinile cu lemn
O primă sesizare în acest caz a fost înregistrată la Poliție pe data de 8 martie. În acea zi, un bărbat de 32 de ani a sesizat că i-a fost blocat accesul pe un drum public, iar ulterior a fost agresat fizic. Respectivul are o societate cu sediul în Bogdănești și a participat la o licitație de exploatare de masă lemnoasă în locul numit „Fundul Frumosului”, la Frumosu, pe care a și câștigat-o.
Bărbatul a reclamat că în timp ce conducea un autoturism de teren a fost blocat intenționat de o autoutilitară din care a coborât un tânăr care l-a avertizat că nu are ce căuta la exploatat lemn în pădurea de la Frumosu. Tânărul respectiv a fost identificat în persoana lui Ioan Solcan, în vârstă de 23 de ani, fiul unui administrator de gater din localitate. Din cercetările poliției rezultă că Solcan l-a lovit cu pumnul în zona gâtului pe bărbatul de 32 de ani. Încă de atunci pe numele tânărului de 23 de ani a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice”, „lovirea sau alte violențe” și „amenințare”.
Avea să fie însă doar prima răfuială de acest gen.
A urmat o a doua sesizare, pe 11 martie. Atunci, un bărbat de 32 de ani, din Mălini, reprezentantul unei societăți din Slatina, a sesizat că un autotren cu lemn al firmei, care se deplasa pe raza comunei Frumosu, are ambele roți din față distruse, după ce a trecut peste un dispozitiv pus intenționat pe drum. La fața locului au fost identificate trei dispozitive confecționate artizanal, compuse din plăci de metal pe care erau sudate câte două lame de cositoare cu vârfurile în sus. Administratorul societății din Slatina a relatat că a avut un conflict cu aceeași familie Solcan, cu ocazia licitației pentru exploatarea din comuna Frumosu. În acest caz a fost calculată o pagubă de 11.000 de lei.
Pe 13 martie, administratorul aceleiași societăți din Slatina a avut aceeași problemă cu un TAF. Utilajul forestier a devenit inutilizabil după ce a trecut peste un alt dispozitiv confecționat artizanal.
După ce au adunat suficient probatoriu, polițiștii, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, au decis să acționeze față de Ioan Solcan, tânărul de 23 de ani, despre care există date că este în spatele tuturor faptelor de distrugere.
Perchezițiile au dus la găsirea dispozitivelor artizanale, însă s-au găsit și alcool și țigări de contrabandă
Acum două zile, pe 21 martie, numeroase echipaje de polițiști de la Vama, Câmpulung Moldovenesc și Pojorâta, alături de mascați de la Serviciul de Acțiuni Speciale, au efectuat patru percheziții, în baza autorizațiilor emise de instanță, care au vizat societatea de debitare a lemnului din Frumosu administrată de Zaharie Solcan, cu domiciliul în Vama. Principalul vizat a fost însă fiul său, Ioan Solcan, în vârstă de 23 de ani. În timpul perchezițiilor au fost identificate obiecte metalice artizanale despre care există date că au fost folosite pentru distrugerea anvelopelor, prin amplasarea pe traseul utilajelor.
În timpul perchezițiilor, anchetatorii au avut parte și de o „surpriză”. La societatea familiei Solcan au fost găsite 522 pachete de țigări fără banderole de accizare și 476 de litri de alcool, la PET-uri. Marfa în valoare de 11.000 de lei a fost ridicată în vederea confiscării.
În aceste condiții, pe lângă infracțiunile de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice, lovire sau alte violențe și amenințare, cercetările au fost extinse și pentru contrabandă.
Procurorul de caz a decis ca tânărul și tatăl său să fie cercetați în libertate, asta și în condițiile în care tatăl și-a luat angajamentul de a achita toate prejudiciile produse prin distrugere.
Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc continuă cercetările, pentru a stabili în detaliu modul în care au fost produse faptele, toate persoane implicate și gradul lor de participație.
Până la soluționarea definitivă a dosarului, Ioan și Zaharie Solcan se bucură de prezumția de nevinovăție.


La acțiune au participat și Politisti de la Serviciul de Acțiuni Speciale
La acțiune au participat și Politisti de la Serviciul de Acțiuni Speciale
Exploatarea lemnului, o miza foarte importantă, care poate duce la violente grave. Foto: evz
Exploatarea lemnului, o miza foarte importantă, care poate duce la violente grave. Foto: evz


Recomandări

Proiecte de peste 90 de milioane de euro depuse pentru gestionarea durabilă a fondului forestier național – cele mai multe la Suceava

Proiecte de peste 90 de milioane de euro depuse pentru gestionarea durabilă a fondului forestier național – cele mai multe la Suceava