Sâmbătă și duminică (21-22 septembrie), s-a desfășurat cea de-a doua ediție a evenimentului „Raidul Moldovei – Dacii liberi în căutarea zimbrului”. Startul s-a dat sâmbătă dimineață, din parcarea Romfour Fălticeni, 32 de mașini de colecție plecând spre Câmpulung Moldovenesc pe traseul Mănăstirea Voroneț – Vama – Mănăstirea Moldovița – Sadova – Câmpulung Moldovenesc. Duminică, între orele 10,00-14,00, mașinile care au făcut istorie, modele de lux, dar și din gama celor care au fost destinate maselor, vor putea fi admirate în expoziția organizată pe platoul din fața Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc.
„Este un eveniment aflat la a doua ediție, înscris în calendarul Retromobil Club România, și sperăm să devină o tradiție în anii următori, cu tot mai mulți participanți. Au fost invitați să participe membrii Retromobil Club România, cu automobile cu o vechime mai mare de 30 de ani, originale, fără modificări constructive și în stare de funcționare. Marca de tradiție a retromobiliștilor din România este Dacia, și ne-am gândit să desfășurăm această activitate sub logoul «Dacii liberi în căutarea zimbrului». Vă rugăm să fiți foarte atenți! Premiul I și diploma de merit pentru participare le va primi cel care va prezenta o dovadă că a zărit zimbrul. Mai mult, trebuie să prezinte juriului o fotografie cu acest minunat simbol al Moldovei. Aceste acțiuni sunt organizate sub auspiciile Retromobil Club Român, și acest eveniment nu ar fi posibil fără partenerii și sponsorii care au contribuit material pentru bunele condiții de desfășurare a acestei acțiuni. Vă doresc drum bun și atenție mare, pentru că pentru a obține locul I trebuie să zăriți zimbrul”, a fost îndemnul lui Sebastian Petercă, reprezentant județean al Retromobil Club, filiala Iași.
Jaguar MK V din 1949, vedeta raidului
Vedeta paradei a fost un Jaguar MK V 1949, aparținând lui Iulian Todirică, o mașină foarte rară și la care colecționarul fălticenean a muncit pentru restaurare un an, darnu a fost singura bijuterie pe 4 roți care a atras privirile. Alături de Daciile dacilor veniți din mai multe județe ale țării, au fost prezente și două Dacii recent premiate la Paris, una aparținând lui Dan Crainiciuc, suceveanul care a primit anul acesta titlul „The best of show“ (Cel mai bun din expoziție), pentru cel mai vechi R12 din lume, cu seria 002, primul R12 produs la Pitești nesupraviețuind, existând în acest sens un document de casare, și a doua o Dacie sport care s-a clasat pe locul 2, categoria Dacia, la care se adaugă o Dacie 1210 produsă în exclusivitate în perioada 1983 – 1986 (4.000 de exemplare) pentru piața canadiană, mașini care se vindeau printr-o rețea de 15 dealeri în provicia Quebec.
Au fost admirate și au stârnit interesul publicului câteva modele aflate pentru prima oară în urbea de pe Șomuz, precum Fordul Mustang fabricație 1966, deținut de Josan Cristian, câștigătorul mai multor manifestări destinate retromobilelor, Porsche 911 SC din 1981 aparținând lui Tudor Ionuț, o mașină des întâlnită la manifestările organizate de Retromobil România, Opel Rekord din 1967 aparținând tot lui Iulian Todirică, Renault-ul Super 5 a; lui Bogdan Savin sau Hillman-ul soților Cătălin și Irina Popa, mașina care te duce cu gândul la filmele englezești de la începutul anilor 60. De la Raidul Moldovei nu a lipsit nici IMS 461, o mașină echipată pentru armată, produsă la Câmpulung Muscel începând cu anul 1964 și restaurată cu mare atenție pentru detalii și care a fost condusă de Florin Cojocaru, dar și o Volga Gaz produsă în fosta URSS în anul 1965 și care aparține nemțeanului Valer Apintei. Prezent la startul raidului, senatorul Ioan Stan și-a adus aminte cum prezența acestei mașini în satele și comunele țării în anii 70 aducea frica în rândul președinților de CAP, lucrătorilor din primării și directorilor de școli pentru că în ele se aflau de fiecare dată prim-secretarii de partid de la nivelul județului și de cele mai multe ori când veneau în control nu era de bine.
Expoziție de mașini retro în centrul municipiului Câmpulung
Simbolic, startul a fost dat de primarul Cătălin Coman, prezent la eveniment alături de mulți admiratori ai bijuteriilor pe patru roți și care a promis că îi va ajuta pe posesorii de mașini de epocă ca anul viitor să organizeze a treia ediție pe traseul Fălticeni – Cernăuți, în Raidul Culturii, cu plecare din fața Muzeului de Artă „Ion Irimescu” și sosire la Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți. Laprima ediție, în Anul Centenar, coloana de 40 de mașini retro a plecat de la Palatul Culturii din Iași și a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
Anul acesta Raidul Moldovei a fost organizat de Retromobil Club România (filialele Iași și Suceava) cu sprijinul Primăriei Fălticeni și al Primăriei Câmpulung Moldovenesc, al sponsorilor principali: Ciprian Savin și pensiunea muzeu Casa Poveste, Romfour, Medos Construct & Consulting, Constantin Berariu și SC Gamar, Calcarul SA Pojorâta, dar și al iubitorilor de mașini de epocă care au ajutat la buna desfășurare a competiției.
“După 100 de kilometri parcurși într-o zi, în care am vizitat mănăstiri, am traversat munții, toate mașinile au ajuns cu bine la parcare, fără nici o intervenție a echipei tehnice. Gazda noastră pentru o noapte, Ciprian Savin, pasionat de mașini de epocă, dar și de case de poveste, ne-a pregătit bucate tradiționale și o degustare de vinuri din Republica Moldova, de la Cricova. Duminică am expus cele aproape 40 de mașini pe esplanada orașului Câmpulung Moldovenesc, pentru că, așa cum avem la Suceava, Fălticeni, Rădăuți manifestări anuale dedicate mașinilor de epocă, ne dorim ca și municipiul Câmpulung să se adauge acestei liste”, ne-a spus Iulian Todirică, președinte Retromobil Suceava.