Politică și administrație

PSD și PNL își scot reciproc ochii cu falimentarea regiei de drumuri și poduri a Consiliului Județean Suceava



La ședința CJ de ieri, PSD și PNL s-au acuzat reciproc cu privire la falimentarea regiei de drumuri și poduri a Consiliului Județean Suceava
La ședința CJ de ieri, PSD și PNL s-au acuzat reciproc cu privire la falimentarea regiei de drumuri și poduri a Consiliului Județean Suceava

Societatea Drumuri și Poduri SA Suceava, aflată în insolvență, care aparține Consiliului Județean Suceava, este motiv de scandal între cele două grupuri politice din deliberativ, PNL și PSD. La ședința CJ de ieri, consilierul PSD Dan Ioan Cușnir a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa președintelui CJ, Gheorghe Flutur, și a modului în care a fost administrată societatea în precedentul mandat al acestuia. De la schimbarea din funcția de director la Drumuri și Poduri a social-democratului Eugen Girigan – atât în primul, cât și în al doilea mandat al lui Gheorghe Flutur, până la acumularea de datorii, pierderea contractelor și intrarea în insolvență, toate au fost apreciate de Cușnir ca manevre intenționate care au dus la falimentarea societății. Cușnir a cerut ca toate aspectele semnalate de el să fie verificate și să primească un răspuns.
În replică, Flutur i-a spus lui Cușnir că face confuzii între Societatea Drumuri și Poduri SA Suceava și Direcția de Drumuri și Poduri din cadrul CJ și i-a delegat pe vicepreședintele Viorel Seredenciuc și pe administratorul public, Irina Vasilciuc, să-i explice aspectele economice, legate de contracte, datorii și vânzarea de active. ”S-au vândut toate activele și nu s-a acoperit datoria. În opinia mea, este una dintre cele mai mari găuri de la CJ”, a spus Seredenciuc.
Pentru a pune punct acuzelor reciproce, președintele CJ, Gheorghe Flutur, a declarat că va cere Adunării Generale a Acționarilor de la Societatea de Drumuri și Poduri o informare la zi, pe care o va prezenta deliberativului.
Istoria SC Drumuri și Poduri
SC Drumuri și Poduri SA a fost înființată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri și Poduri, având profit de șase milioane în anii 2006, 2007 și 2008. În 2009 și 2010 a avut pierderi de câte patru milioane de lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane de lei.
În aprilie 2011, firma a intrat în procedură de insolvență voluntară, iar prin instanță s-a stabilit un plan de reorganizare și ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA și CA ale SC Drumuri și Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare.
Declanșarea procedurii de insolvență și reorganizare judiciară a fost cerută de Adunarea Generală a Acționarilor SC Drumuri și Poduri SA Suceava din cauza datoriilor acumulate, reprezentanții firmei susținând atunci că situația a fost generată în 2008, după ce societatea a pierdut exclusivitatea pe zece ani pentru întreținerea rețelei de drumuri județene și după ce în același an a făcut lucrări de reparații și întreținere pe 12 drumuri județene, în valoare de 8,2 milioane de lei, fără contract și care nu au fost asumate de Direcția Județeană de Drumuri și Poduri.
Firma a intrat în zona de neprofitabilitate din 2009, când a înregistrat o pierdere de 3,917 milioane de lei, iar în 2010 a avut o pierdere de 4,1 milioane de lei.
În luna noiembrie a anului trecut, SC Drumuri și Poduri SA Suceava a intrat în faliment, decizia Tribunalului Suceava fiind definitivă și irevocabilă. Deschiderea procedurii de faliment a fost solicitată de Adunarea Creditorilor, care au considerat că măsura se impune a fi luată deoarece orice amânare nu face decât să adâncească pierderile și să crească datoriile.
Administratorul special din timpul administrației PSD a CJ, Eugen Girigan, spunea anul trecut că situația are la bază lipsa contractelor de lucrări, provocată de imposibilitatea participării la licitații din cauza litigiului cu Direcția de Finanțe.
Drumuri și Poduri înregistrează datorii de 2,3 milioane de lei și are de recuperat o sumă aproape identică. Principalii creditori ai firmei sunt BCR, cu 1,5 milioane de lei, și Finanțele, cu 700.000 de lei. În primăvara anului 2011, societatea avea 130 de angajați, în timp ce acum a ajuns la opt salariați, din care șase sunt paznici.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Consiliul Județean Suceava se va implica financiar, în premieră, în susținerea echipelor de rugby din județ

Consiliul Județean Suceava se va implica financiar, în premieră, în susținerea echipelor de rugby din județ
Consiliul Județean Suceava se va implica financiar, în premieră, în susținerea echipelor de rugby din județ

Modernizarea drumului județean Satu Mare – Grănicești va fi finalizată în câteva luni, afirmă președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan

Modernizarea drumului județean Satu Mare-Grănicești va fi finalizată în câteva luni, afirmă președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan

Gheorghe Șoldan a semnat cel mai mare proiect din istoria județului pentru modernizarea din fonduri europene a drumurilor județene

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei