Controale

Protecția consumatorilor verifică modul în care se comercializează alimentele în aceste zile caniculare



În această perioadă a anului, din cauza condițiilor speciale de temperatură, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava verifică modul în care operatorii economici respectă prevederile legale referitoare la comercializarea mâncărurilor gata preparate sau la prestarea serviciilor de alimentație publică.
Controalele vizează hipermarketuri și supermarketuri care prepară mâncăruri în vederea comercializării, precum și unități de alimentație publică – restaurante, pizzerii, pensiuni turistice, fast-food-uri, cofetării, inclusiv din incinta zonelor de agrement și a ștrandurilor. Până în prezent au fost verificați 41 de operatori economici, la 35 dintre aceștia constatându-se abateri de la normele legale.
Comisarul-șef al CJPC Suceava, Elena Oanea, a spus că „la operatorii economici verificați s-a constatat modificarea stării termice prin congelarea mâncărurilor gata preparate (carne fiartă, sarmale, compoziție de tochitură, ciolan afumat, fiert). Cu alte cuvinte, mâncarea servită consumatorilor este preparată anterior, congelată și apoi oferită acestora”. De asemenea, s-a constat păstrarea de preparate din carne tot în stare congelată și nu la temperatura stabilită de producători. În acest fel, în mod incorect, se intenționează o prelungire a termenului de valabilitate.
Lipsa etichetelor cu elemente de identificare, caracterizare și dată limită de consum, lipsa gramajului sau lipsa listei de ingrediente ale preparatelor din meniu sunt alte câteva abateri constatate în cadrul controlului. S-au oprit definitiv de la comercializare 45 de kilograme de produse. S-au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale, dintre care 11 avertismente și 24 de amenzi în valoare de 46.850 de lei.
Controalele continuă pe toată perioada estivală.