Proprietarii de pensiuni agro-turistice au participat săptămâna trecută la o serie de cursuri de instruire în ceea ce privește legislația în domeniu, organizate de Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului din Suceava.
Șeful OJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „este vorba despre cursuri de instruire menite a-i informa pe proprietarii de pensiuni cu privire la legislație, mai ales acum, în perioada de iarnă, când numărul clienților va crește semnificativ”.
La consiliere au participat aproximativ 25 de proprietari de pensiuni turistice din județ, iar aceștia au semnalat OJPC-ului o serie de probleme cu care se confruntă. Dintre acestea, Elena Oanea le-a amintit pe cele legate de normele europene intrate de curând în vigoare.
„Proprietarii de pensiuni au spus că se confruntă cu o serie de norme greu de respectat, precum obligativitatea de a avea doar lenjerie de pat și prosoape albe, în condițiile în care marea majoritate a proprietarilor au deja produse colorate”, a spus Elena Oanea.
O altă problemă ridicată de proprietarii de pensiuni este cea legată de bucătăria pensiunilor, care trebuie să funcționeze ca orice unitate de alimentație publică pe perioada în care în pensiuni sunt făcute cazări.
Șeful OJPC Suceava, Elena Oanea, a precizat că „scopul consilierilor organizate este de a informa proprietarii de pensiuni turistice, care, la rândul lor, să informeze corect consumatorii, iar aceștia din urmă să-și aleagă serviciile în cunoștință de cauză”.
În ultima lună, OJPC a efectuat acțiuni de consiliere a mai multor agenți economici. Potrivit Elenei Oanea, au fost consiliați proprietarii magazinelor alimentare mici, de cartier, proprietarii saloanelor de coafură, cosmetică și frizerie. În total, au fost consiliați peste 200 de agenți economici în ceea ce privește legislația de protecție a consumatorului.





