Dan Hristea, profesor de fizică la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava între anii 1975-2010 și director adjunct al unității din 1998 până în 2010, a trecut în veșnicie.
Și-a luat rămas-bun de la această lume la vârsta de 81 de ani.
Redăm în continuare mesajul transmis de foștii săi colegi de la colegiul sucevean:
Profesorii Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava își exprimă regretul pentru pierderea suferită de mediul educațional sucevean la încetarea din viață a profesorului Dan-Dumitru-Ioan Hristea.
Născut în orașul Slatina, raionul Slatina, regiunea Olt, la 22 iulie 1944, fiul lui Dumitru și al Rodicăi, viitorul profesor urmează studiile preuniversitare în Făgăraș, la Liceul „Radu Negru”, clasele VIII-IX (1958-1960) și la liceu, secția reală, clasele X-XI (1960-1962). Studiază apoi la Facultatea de Fizică, secția Electroradiofizică, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, devenind licențiatul promoției 1968. Intră în învățământul preuniversitar sucevean prin repartiție ministerială. Funcționează ca profesor de fizică la mai multe unități școlare: Școala Generală din Sfântu Ilie, județul Suceava, Grupul Școlar de Industrie a Lemnului Nr. 2, Liceul Pedagogic, Liceul Nr. 3, Grupul Școlar Sanitar.
Din anul 1975, profesorul Dan Hristea ocupă, prin concurs, o catedră de fizică la Liceul „Ștefan cel Mare” Suceava, unde funcționează ca profesor titular (1975-2010) și director adjunct (1998-2010), până la pensionarea pentru limită de vârstă, la 1 iulie 2010.
Implicat și cu spirit de inițiativă, profesorul Dan Hristea s-a impus în colectivul didactic al școlii prin seriozitate și colegialitate, prin rigoare, spirit de disciplină și perseverență în tot ceea ce a întreprins, dovedind punctualitate și disciplină în întreaga activitate, dar și receptivitate la solicitările impuse de multiplele reforme din învățământul preuniversitar.
Directorul adjunct Dan Hristea s-a remarcat prin reale calități manageriale. Ca membru în Consiliul de Administrație al liceului, s-a implicat activ în managementul instituției. A contribuit la creșterea prestigiului colegiului, dovedind multă decență în relațiile cu membrii colectivului, spirit democratic și un interes real pentru toate problemele școlii. Foarte bun coleg, a știut să îmbine atitudinea de înaltă exigență cu umanismul, încrederea și prețuirea elevilor și a colegilor.
Profesionalismul, conștiinciozitatea, ordinea și disciplina sunt trăsături pe care profesorul Dan Hristea le-a insuflat și colectivelor de elevi, conducându-i cu tact și dăruire pe calea afirmării profesionale și a performării școlare. A creat colective de elită, iar rezultatele muncii au devenit vizibile nu numai pe plan local, ci și național și internațional. Pentru elevii săi a fost „acea figură paternă care le-a marcat perioada adolescenței”, omul datorită căruia au reușit, căci au mărturisit că „multe dintre lucrurile bune pe care le‑au făcut în viață se datorează și îndrumărilor domniei sale”. Moștenirea sa spirituală și intelectuală va continua să trăiască prin succesul fiecărui ștefanist de azi și de mâine.
Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească în Lumina Sa!