Produsele lactate, recomandate la orice vârstă



Produsele lactate reprezintă principala sursă de calciu din alimentație. Foto: ZEFA
Produsele lactate reprezintă principala sursă de calciu din alimentație. Foto: ZEFA

Cercetătorii din domeniul medicinii au confirmat de curând că produsele lactate au nenumărate beneficii pentru sănătate și că, datorită proprietăților pe care le au, este recomandat ca aceste produse să fie consumate la orice vârstă.
Produsele lactate reprezintă principala sursă de calciu din alimentație. Fără lactate și în special fără calciu, care este foarte bine asimilat de organism, este destul de dificil să asigurăm aportul de minerale și vitamine de care avem nevoie. Fiind bogate în proteine, produsele lactate sunt în egală măsură și surse importante de fosfor, potasiu și oligo-elemente (zinc, iod, seleniu, etc.), dar asigură și un aport de vitamine, în special vitaminele A și B. Luând toate aceste aspecte în considerare, este foarte clar de ce laptele și produsele lactate sunt recomandate oricărei persoane și la orice vârstă.
Indispensabil în creșterea și dezvoltarea copiilor
Potrivit experților, până la vârsta de cinci sau șase luni, nevoile bebelușilor sunt „acoperite” integral de substanțele ce se găsesc în laptele matern sau de formulele de alimentație dezvoltate special pentru sugari. Apoi, laptele praf și laptele praf vitaminizat preiau „ștafeta” în alimentația copilului, până la vârsta de trei ani.
În ceea ce privește copiii și adolescenții, s-a demonstrat deja că laptele este indispensabil creșterii și dezvoltării, jucând un rol important în întărirea oaselor. S-a arătat, de asemenea, că dacă nu consumă produse lactate, adolescenții nu asimilează decât aproximativ 500-600 mg de calciu pe zi, ceea ce înseamnă doar jumătate din cantitatea de aport nutritiv recomandat. Din acest motiv, lipsa produselor lactatelor din alimentație crește semnificativ riscul fracturilor, nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung.
Produsele lactate sunt recomandate și femeilor însărcinate, întrucât reprezintă principala sursă de calciu pentru a acoperi nu doar nevoile viitoarei mămici, ci și a copilului. În acest caz, doza zilnică recomandată de calciu este de 1.000 mg.
Studii recente au arătat că în cazul adulților, produsele lactate aduc nenumărate beneficii pentru prevenirea și tratamentul unor boli și afecțiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea, anomalii la nivelul lipidelor din sânge și multe altele.
Lactate multe, la menopauză
La adulții trecuți de vârsta de 50 de ani, și în special în cazul femeilor la menopauză, aportul de calciu trebuie crescut la o valoare de 1.200 până la 1.500 mg pe zi, scopul acestei măsuri fiind prevenirea apariției osteoporozei și a fracturilor. Prin urmare, este indicat ca la această vârstă consumul de produse lactate să crească și el, în funcție de recomandările medicului și în funcție de nevoile fiecăruia.
În fine, cercetătorii atrag atenția asupra zvonurilor alarmiste diseminate de câteva cărți publicate recent, care „învinovățesc” produsele lactate pentru o lungă listă de boli, printre care chiar osteoporoza. Oamenii de știință susțin că aceste zvonuri sun complet false și că singurele contra-indicații pentru lapte sau produse derivate sunt alergiile la proteinele din lapte ce pot apărea la sugari (o alergie care, în general, se vindecă odată cu trecerea timpului) și, într-o mai mică măsură, intoleranța la lactoză (zahărul din lapte). În cel de-al doilea caz, cercetătorii au ținut să precizeze că acest gen de intoleranță are legătură doar cu laptele și că în acest caz nu este interzis consumul de brânzeturi sau iaurt.